Vloerisolatie Anklaar

Vloerisolatie Anklaar

Vloerisolatie is een slimme manier om je woning comfortabeler én energiezuiniger te maken. Hoe je dat het beste kunt doen, hangt af van de hoogte van je kruipruimte. Die kan in onze wijk behoorlijk verschillen! 

Vloerisolatie

Het beste rendement krijg je met vloerisolatie. Maar daarvoor moeten de werkmensen wel onder de vloer kunnen. Dat kan vanaf een hoogte van ca. 45 cm. 
In de kruipruimte, aan de onderkant van de vloer, wordt dan een isolatiemateriaal aangebracht. Er bestaan verschillende type materialen: 
Isoleren met reflecterende folies: Deze folies reflecteren de warmte vanuit de woning. Hierdoor koelt de vloer niet af en blijft het warmer in de woning. De meeste isolerende folies hebben met lucht gevulde kamers die voor extra isolatie zorgen. Sommige bestaan uit een combinatie van aluminium en plastic. Om de vochtigheid in de kruipruimte te verbeteren wordt ook een dampdichte PE-folie op de bodem aangebracht. Isoleren met platen of dekens: hierbij wordt isolatie van minerale wol of piepschuim van onderaf tegen de vloer of tussen een houten balklaag aangebracht. Het is belangrijk de isolatie naadloos aan te laten sluiten. Ook hierbij wordt een bodemfolie aangeraden. Isoleren met isolatieschuim: PUR-schuim of glaswol vlokken worden van onderaf tegen de vloer gespoten. Deze techniek is ook geschikt voor onze steenachtige vloeren. Het is aan te raden om een dikte van minimaal 10 cm isolatie toe te passen.  

Bodemisolatie

Sommige huizen in onze buurt hebben een heel lage of zelfs geen kruipruimte. Bij een lage kruipruimte is bodemisolatie een goede optie.  Op de bodem van de kruipruimte wordt dan ca. 25 centimeter isolatiemateriaal gespoten. Bijvoorbeeld HR++ parels. De ventilatie van de kruipruimte die boven de isolatie langs gaat dient sterk verminderd te worden. Aanvullende isolatie van de funderingswand verhoogt de isolatiewaarde. 
Als de bodem geïsoleerd is met korrels, en je moet onder de vloer wezen voor leiding- of installatiewerk, kun je de korrels laten wegzuigen (tegen betaling).
Vind je dit een bezwaar en lopen de leidingen alleen onder het gang/keukengedeelte, dan is het te overwegen om alleen het woonkamergedeelte van bodemisolatie te voorzien en het keuken/gang-gedeelte op een ander manier te isoleren.

Muurtje in kruipruimte

De huizen in onze buurt hebben een muurtje in de kruipruimte tussen de gang en de woonkamer. Als je onder de woonkamer wilt isoleren, kun je daar een gat inmaken.  Dat blijkt niet zo ingewikkeld. Voor bodemisolatie is een klein gat voldoende: alleen de slang die het vulmateriaal spuit, moet erdoor heen. Voor vloerisolatie moet het gat groot genoeg zijn om een persoon én materiaal doorheen te verplaatsen. Meestal kun je dit laten doen door het bedrijf dat de isolatie aanbrengt.