Groene Estafettestokje: Laura Visser
Het groene Estafettestokje is deze week bij Laura Visser. In kaaswinkel Het Kaaslokaal verkopen zij zo min mogelijk wegwerpverpakkingen. Ook is ze actief plogger: de trend om joggen te combineren met afval oprapen. Laura stelt zich voor en legt uit wat haar drijft.
Statiegeld en meeneemverpakkingen
“Ik ben Laura Visser, een geboren en getogen Apeldoornse. Ik ben moeder van tweeling Sara en Noor. Daarnaast ben ik druk met de kaaswinkel Het Kaaslokaal in het centrum van Apeldoorn.
“De aarde wordt teveel uitgeput en ik vind dat we daar steeds meer en steeds weer bewust van moeten zijn. Ik probeer met kleine aanpassingen een hele kleine bijdrage te leveren. In de winkel proberen we mensen, zonder al te belerend te zijn, te wijzen op duurzame keuzes. We stimuleren onze klanten bijvoorbeeld om hun eigen verpakking mee te nemen. Daarnaast verkopen we veel biologische producten. We verkopen zo min mogelijk wegwerk verpakkingen, zo hebben we bijvoorbeeld yoghurt in glazen (statiegeld) flessen. Zelf wil ik ook minder afval creëren. ”
Plogteam Apeldoorn
Ploggen is in Scandinavië ontstaan. Het woord is een samentrekking van het Zweedse ‘plocka’, wat oprapen betekent, en ‘joggen’. Op steeds meer plekken spreken mensen af om gedeeltes van hun woonplaats al sportend schoon te houden. Laura is actief in het Apeldoornse Plogteam. “Met dit team gaan we hardlopend/lopend door Apeldoorn en ondertussen afval prikken.”
Groen doet je goed
“Mijn droom voor Apeldoorn is dat er letterlijk meer groen mag komen. Er ligt geen afval meer in de bermen en er is nog meer groen in de stad. Dus ook rond scholen, bedrijven en instellingen minder of geen tegels en meer tuinen. Meer tuinen voor iedereen in verschillende vormen, dus met bloemen, maar ook groente en fruit om te kunnen plukken. Geen uitlaatgassen meer van auto’s, dus het fietsen stimuleren en alleen openbaar vervoer, scooters, vrachtwagens en auto’s op elektriciteit. Verder zullen de daken ook groen worden, dus daken begroeid met sedum maar ook terrastuinen. In deze stad staan ook nog meer bomen en zullen er geen bomen gekapt worden voor economisch gewin, maar alleen als een boom ziek is. Ze zorgen voor rust, koelte en geven ons natuurlijk schone lucht. Bijvoorbeeld in het verbouwde winkelcentrum Oranjerie. Dat lijkt een kale boel te worden. Ik geloof dat groen heel veel goeds met mensen doet. Het is leuk dat de gemeente Apeldoorn open staat voor inbreng. Dus we zijn hiermee ook in gesprek geweest over de plannen en kunnen onze ideeën kwijt. Dus heb je vragen of ideeën ga dan ook zeker even met de gemeente in gesprek.“
De vijf energieregisseurs in Apeldoorn startten een ‘Groene Estafette’. Zestien weken lang krijg wekelijks een inwoner van Apeldoorn het groene stokje digitaal uitgereikt. Daarmee nodigen de energieregisseurs een Apeldoorner uit om zijn of haar duurzaamheidsverhaal te vertellen en anderen te inspireren.