Groene Estafettestokje: Thipaine Bresser

Ik wil dat we onze planeet niet meer meer uitputten


we moeten meer in balans komen met ons milieu

Groene Estafettestokje: Thipaine Bresser

Naar de winkel met je eigen zakjes en doosjes, in een restaurant je restjes meenemen in een bakje van thuis, je straat adopteren om afval op te ruimen, tot vorig jaar was dat nog onbekend in Apeldoorn. Tot Tiphaine Bresser de Facebookgroep Zero/Less Waste Apeldoorn start en haar werkgroep allerlei activiteiten organiseert voor een afvalvrij Apeldoorn. Het eerste groene estafettestokje is bij Tiphaine.

Tiphaine Bresser: “Ik ben een doener. Al het gepraat en ‘finger pointing’ was ik zat. Het leidt nergens toe. Thuis was ik al bezig mijn hoeveelheid afval drastisch te verminderen. Ik dacht: het moet groter. Mijn huishouden alleen heeft veel te weinig impact. Als ik het kan, dan zeker kunnen vele anderen het ook.”

Zero Waste Apeldoorn

Geïnspireerd door de landelijke Facebookgroep Zero Waste, start ze een Apeldoornse groep, die een groot succes wordt. “In Apeldoorn was het Zero Waste concept vorig jaar nog helemaal niet bekend, dankzij de vele initiatieven die we hebben genomen is de groep inmiddels al meer dan 500 leden rijk.”

Coaches voor heel Nederland

Tiphaines ambities reiken verder dan Apeldoorn: “Samen met Elisah Pals (Zero Waste Nederland), werk ik aan het uitbreiden van de Zero Waste beweging in Nederland, mijn rol hierin is: “community coach” (op Facebook): ik help andere mensen met het opzetten/opstarten van lokale Zero/Less waste communities en ze te verbinden onder de koepel van Zero Waste Nederland. Zo hebben we een totale aanpak: kleinschalig en landelijk. Er zijn al meer dan 30 lokale communities in Nederland en komen er elk maand weer meer bij.

Leven zonder afval

Het doel van de Apeldoornse groep is om de zero-wastebeweging (afvalvrij leven) bekender te maken, bewustwording creëren rond het (plastic)afvalprobleem en om alternatieven hiervoor te laten zien. Tiphaine: “Door het kleinschalig en lokaal te houden, is het heel dichtbij en concreet. Daardoor is zero-waste leven toegankelijker voor consumenten en voor ondernemers. De groep is niet alleen actief op Facebook, maar ook in Apeldoorn: “Een keer per maand gaan we ploggen!”

Geen I in Team

“Ik leid Zero Waste Apeldoorn maar niet zonder de hulp en steun van vele leden uit de groep, lokale ondernemers en stichtingen en ook van de gemeente (Heel Apeldoorn Rein). Er is geen “I” in het woord “team”; samen zijn we sterker. Alle hulp en steun stimuleren mij om nog meer initiatieven te ondernemen en om weer anderen te stimuleren om mee te helpen. De wereld is er nu klaar voor, we smeken om een schonere duurzamer wereld. Ons initiatief is een duwtje in de goede richting om te laten zien er echt iets moet gebeuren.”

Van Normandië naar Apeldoorn

Tiphaine Bresser, geboren Française, komt uit de buurt van le Mont St. Michel in Normandië. Op haar 14e is verhuist ze naar Nantes, waar ze ook gaat studeren. Tijdens haar studie ontmoet ze een Apeldoorner, ze worden penvrienden, hun vriendschap wordt liefde en in 1999 komt Tiphaine naar Apeldoorn.

Plastic Soup marathon

De schadelijke productie van palmolie en alle onrust daaromheen, wekte zo’n 10 jaar geleden Tiphaines interesse in duurzaamheid. Ze gaat op zoek naar achtergrondinformatie. Niet alleen over palmolie maar ook over andere onderwerpen en ze zoekt ook uit hoe ze dingen kan veranderen.
In 2017 loopt ze de marathon bij Mont St. Michel om geld in te zamelen voor de Plastic Soup Foundation. Daarna belandt ze in een soort “zwart gat”, want hoe nu verder? Op dat moment komt het Zero waste inititatief op haar pad, waar ze zich in verdiept en zelf mee begint. “Zero waste klinkt moeilijk, maar als je begint en steeds kleine stapjes neemt, blijkt het goed te doen. Er komt steeds meer info beschikbaar. De bewustwording is steeds groter bij een grotere groep. Het wordt steeds makkelijker om om te schakelen.”

Wat betekent duurzaamheid voor Tiphaine?

“Ik wil dat we onze planeet niet meer meer uitputten. We moeten meer in balans komen met ons milieu.
Dit heeft geen toekomst, duurzaamheid is dus onze toekomst om de mensheid te laten bestaan. We moeten reconnecten met de aarde; er meer respect voor hebben.

Tiphaines door voor Apeldoorn

Tiphaines droom voor Apeldoorn is dat mensen dat hier een goede balans ontstaat van people – profit – planet. “Dat we niet voor geld gaan, maar voor een inclusieve en circulaire samenleving.” De tip die zij wil meegeven is: “Bewust consuminderen en minder producten kopen.”

Zero/Less waste Apeldoorn zet zich in voor een schonere en duurzamere wereld door inspiratie, nieuws, tips en ideeën te delen met als doelen: beter/slimmer consum(ind)eren; wegwerpverpakkingen tegengaan; meer hergebruik, up-/recycling van bestaande spullen; promoten van (h)eerlijke & lokale bedrijven & winkels; zero waste workshops geven; organiseren van regelmatige zwerfafval opruimacties, straatadopties door inwoners om Apeldoorn schoon te houden. 

Foto: Bart van Uitert, fotograaf