Groene estafette: Anouk Blom

Ik ben Anouk Blom, 38 jaar, moeder van 3 kinderen en werkzaam bij de gespecialiseerd biologisch (dynamische) voedingswinkel `Gimsel`.

Duurzaamheid is door mijn leven verweven

Dankbaar ontving ik het groene estafettestokje. Daardoor ontdekte ik dat duurzaamheid door mijn leven verweven is. Iets wat voor jezelf zo gewoon is kan voor een ander toch bijzonder zijn. Vanuit dit perspectief wil ik hier iets vertellen over mijn zo ‘gewone’ leven.

Mijn opa was een tuinder en ik mocht mee naar de volkstuin. En mijn ouders waren vroeger altijd nauw betrokken bij de Hooge Kamp, biologisch dynamische tuinderij, dus daar aten wij de groenten van en in die tijd zelfs zuivel en vlees. Een prachtig totaal plaatje eigenlijk: respect voor de aarde en lekker lokaal. Mijn moeder lette altijd al op energie verbruik; een trui aan doen en de verwarming een graadje lager waren ook normaal. Een waterbesparende douchekop hadden we al toen ik nog jong was. Inpakpapier werd hergebruikt. Soms vond ik dat ‘armetierig’ maar al die dingen leer ik nu juist herwaarderen.

Meer met minder

Zo groeide ik op met bewustzijn en respect voor de oorsprong van voeding, energie en water. Maar ook letten we op materiaal gebruik en verbruik. Later, als opgeleid interieurarchitect, intrigeerde ‘meer met minder’ en multifunctionaliteit mij altijd: kansen voor een lange levensduur. Vanuit kwaliteit een bestemming vinden.

Bewust van de tijdgeest en vanuit mijn achtergrond als ontwerper kriebelde de wens de winkel meer kloppend te maken. Duurzaamheid speelde een belangrijke rol. De oude koelingen gebruikten zoveel energie dat behoud niet langer te verantwoorden was. Bij de aanschaf van nieuwe kozen we voor koelmiddelen die nauwelijks nog schadelijk zijn voor het milieu. Bij de verdere inrichting maakten we juist gebruik van bestaande en oude materialen. Hergebruik dus. Een strijd tussen niet stoffig willen worden maar ook niet onnodig verspillen om ‘hip’ te zijn.

Duurzaamheid in relaties is van belang

Ook duurzaamheid in relaties vind ik van belang. Ze zorgen voor verdieping en bewustzijn. Juist zakelijk vind ik dit van belang zodat producenten in vertrouwen kunnen door ontwikkelen om op grotere schaal tot duurzame producten te komen. Delen met elkaar. Luisteren naar elkaar. Er is vraag naar low waste producten. Als ontwerper vind ik dat leuk.  Het maakt nieuwe inzichten zichtbaar: een groeiende bewustwording. Mooi toch?!

Van mijn werk krijg ik energie. Het is prachtig te werken met producten van biologisch (dynamische) kwaliteit omdat de landbouw verbonden is met het klimaat, bodemvruchtbaarheid, watervervuiling, biodiversiteit, luchtkwaliteit etc.  Laten we zorgen voor de aarde die ons het voedsel brengt!

De vijf energieregisseurs in Apeldoorn organiseren een ‘Groene Estafette’. Zestien weken lang krijgt wekelijks een inwoner van Apeldoorn het groene stokje digitaal uitgereikt. Daarmee nodigen de energieregisseurs een Apeldoorner uit om zijn of haar duurzaamheidsverhaal te vertellen en anderen te inspireren.