Water besparen is ook energie besparen
Elke dag gebruiken we per persoon zo’n 120 liter water. Probeer je dat eens in te beelden, dat is ongeveer de inhoud van een badkuip. En het grootste gedeelte van dit water gebruiken we onder de douche. Om dit water te verwarmen is meestal gas nodig. Bespaar je water, dan bespaar je dus op je energierekening.
Hoe bespaar je water
De eerste tip is: neem een waterbesparende douchekop. Tweede: zet een kookwekker of zandloper in je douche. Douche je met de muziek van je telefoon? Zet behalve je muziek ook je timer aan. Probeer niet langer dan 5 minuten te douchen. Of zet de douche tussendoor uit als je je haren wast.
In Nederland is de prijs van water vrij laag, dus lang douchen denk je niet in de portemonnee te voelen. Het besparen zit vooral in de energierekening, het verwarmen van het water kost behoorlijk wat energie. Korter douchen is dus beter voor het milieu… en je bankrekening!
Besparen op water gaat verder dan de douche. Laat bijvoorbeeld de kraan niet te lang openstaan bij het afwassen of tandenpoetsen. Gebruik ook hier een waterbesparende kraan of plaats een doorstroombegrenzer.
Een paar extra bespaartips op een rijtje
- Als je met de hand afwast, spoel dan voor met koud water. Gebruik een teiltje en neem niet te snel nieuw water.
- Heb je een vaatwasser? Spoel dan je afwas niet voor, dat kost onnodig extra water. Gebruik indien aanwezig de ecostand.
- Als je gaat wassen, probeer de trommel dan zo goed mogelijk te vullen. Was zoveel mogelijk op 30 graden.
- Vang in de tuin regenwater op om de tuin mee te bewateren. Gebruik restjes uit je waterkoker of zelfs afwaswater als je een ecologisch middel gebruikt. Je kunt ook kookvocht gebruiken om je plantjes van water te voorzien (laat het wel eerst afkoelen).