Je huis toekomstklaar, wat is dat eigenlijk?
Als je last hebt van tocht, slechte ventilatie, vocht, slecht isolerende daken etc. woon je niet comfortabel en verbruik je onnodig veel energie.
Hoe pak je dit aan? Ook is het een kwestie van tijd wanneer we stoppen met het gebruik van aardgas om te verwarmen. Blijf je afwachten, of anticipeer je hierop? Deze zaken vragen om er eens bij stil te staan hoe jij je huis klaarmaakt voor de toekomst.
3 stappen om prettig te wonen
Als jij jezelf in de toekomst ziet wonen, wat zie je dan voor je? Misschien woon je comfortabel met een lagere energierekening. Misschien woon je zelfs gasloos, zodat je het milieu niet teveel belast met CO2 uitstoot. In een woning die toekomst-klaar is gaan een lage energierekening en comfortabel wonen hand in hand.
Hoe pak je dit aan? Veel mensen wachten af, omdat ze niet weten welke oplossing in de toekomst voor hun buurt gekozen gaat worden voor verwarmen. Wordt het bijvoorbeeld een warmtenet, waterstofgas etc.. Maar dit betekent niet dat je af hoeft te wachten. Het is slim om je nu al voor te bereiden.
Stap 1 in de richting van toekomstklaar wonen is zorgen dat je minder energie gebruikt. Dit betekent: zuiniger apparaten, ledlampen etc. en zorgen dat je ze zo min mogelijk aanzet en dat je geen sluipverbruik hebt.
Stap 2 is isoleren om de opgewekte warmte binnen te houden. Van isoleren krijg je nooit spijt. Het is een investering, maar er zijn subsidies beschikbaar die je dit helpen te betalen. En je bespaart er elk jaar weer door op je energierekening, dus uiteindelijk ben je goedkoper uit. Bovendien woon je comfortabeler en ben je beter voorbereid op de hetere zomers die er ongetwijfeld aan zitten te komen. Bij isoleren is het verstandig om ook aan ventileren te denken voor een gezond binnenklimaat.
Stap 3 is je eigen energie duurzaam opwekken, dus met zonnepanelen. Je huis klaarmaken voor de toekomst heeft zin omdat je een lagere energierekening krijgt en je comfortabeler woont.
Energiecoaches helpen je op weg
Deze 3 stappen lijken misschien ingewikkeld, want er is veel mogelijk en hoe maak je keuzes en wat gaat dat kosten en hoe regel je dit? Maar je staat er niet alleen voor. Er zijn mensen en online programma’s om je hier kosteloos bij te helpen. De energiecoaches van deA hebben veel verstand van zaken en helpen je richting te bepalen en keuzes te maken.
Zij maken gebruik van HOOMdossier; een online programma waarin je je wensen en de gegevens van je huis invoert. Je kunt hiermee je verduurzamingsmaatregelen kiezen en plannen en bekijken wat het je kost en oplevert. Voor de financiering kun je gebruik maken van subsidies en leningen. Ook daar weten de energiecoaches alles van.
Wil je dus stappen zetten, vraag het HOOMdossier aan en ga aan de slag. Wil je hier hulp bij, maak dan een vrijblijvende afspraak met een energiecoach. Ze helpen je graag.
Informatie HOOMdossier
Informatie energiecoach