Bewoner: "Energie Verbruiks Manager maakt je bewust"
Aad Knigge woont samen met zijn partner in een versprongen woning aan de Looiersdreef. Hij heeft al veel gedaan om zijn energierekening naar beneden te krijgen, maar het gasverbruik blijft te hoog. Bovendien zorgen een koude trek en een koude muur ervoor dat het niet comfortabel aanvoelt in huis. Een paar weken geleden vroeg hij de gratis Energie Verbruiks Manager aan. Aad: “Je ziet meteen welke apparaten energie slurpen”.
Magnetron en oven slurpen energie
Aad liet de EVM installeren door energiecoach Arjan ver der Plas. “Ik wilde weten welke apparaten de meeste energie verbruiken”, vertelt Aad. “De EVM staat in de woonkamer, dat maakt het makkelijk om te zien wanneer het verbruik omhoog gaat. Als we de magnetron of oven bijvoorbeeld aanzetten, komt het wijzertje in het rode vlakje. Het is een mooi apparaat om je bewust te worden van hoeveel welk apparaat verbruikt.” Aad heeft zonnepanelen op het dak liggen. “’s Ochtends vroeg als de zon nog niet eens volop schijnt kan ik aan de EVM zien dat we al energie opwekken.”
Te hoog gasverbruik
In totaal wekken de zonnepanelen bijna evenveel op als de familie verbruikt. Met het elektriciteitsverbruik zit het dus wel goed. Aad zit vooral met het gasverbruik. 1800 m3 voor twee personen in een tussenwoning is hoog. Het gasverbruik wordt vooral veroorzaakt door verwarmen. De EVM helpt daar er niet bij om dit gasverbruik te kunnen verminderen. “Ons huis dateert van 1975. Het was weinig geïsoleerd, daarom heb ik zelf de vloer en het dak laten isoleren en HR++glas laten plaatsen. Het probleem is dat onze huizen geschakeld zijn. We hebben relatief veel buitenmuur en deze is bij de bouw 2-3 cm geïsoleerd met piepschuim platen. Bovendien is de spouw tot aan het dak helemaal open. De binnenmuur blijft koud. De radiator staat in een convectorput waardoor veel warmte verloren gaat. Ik heb dit enigszins geïsoleerd, maar je kunt er niet goed bij. De opgewekte warmte verdwijnt in een hoge ruimte met 2.30 hoge ramen. Vervolgens koelt de lucht af, omdat hij langs de koude muur weer naar beneden komt. Het gevolg is een koude trek die het niet comfortabel in huis maakt. Vloerverwarming zou misschien een oplossing zijn, in combinatie met spouwmuurisolatie.”
Spouwmuurisolatie is lastig
Over spouwmuurisolatie heeft Aad zich al eens laten adviseren. “Na-isolatie blijkt lastig te zijn. Vanaf de buitenkant kun je er moeilijk bij. We kunnen van binnenuit isoleren, maar dan lever je 15 cm binnenruimte in. Ze kunnen ook van binnenuit de spouw bijspuiten, maar dan moet je al het stucwerk vernieuwen en kom je voor een kostenpost van 4.500 euro te staan.”
Meer duidelijkheid met de warmtescan
“Ik heb in het gesprek met de energiecoach een warmtescan van onze woning aangevraagd. Hierop kun je zien waar de warmte ontsnapt. Ik wacht af wanneer ik aan de beurt ben. Op basis van de scan gaan we over het vervolg nadenken.”
Wil jij ook je energieverbruik naar beneden brengen? Leen de EVM nu gratis bij Energiek Apeldoorn.