Doe de ‘Goed-voor-elkaar-check’!
Je hoeft geen genoegen te nemen met een hoge energierekening en kou, tocht en vocht in je huis: je kunt er iets aan doen. Doe de ‘Goed- voor- elkaar-check’! Loop de punten langs en verander je huis in een comfortabele woning met een lage energierekening en minder milieubelasting. Heb je alle punten afgevinkt, dan ben je meteen goed voorbereid op aardgasvrij wonen in de toekomst. Dan heb je het goed voor elkaar.
Zo begin je
Heb je een hoog energieverbruik, dan kan dat komen door: onzuinige apparaten, hoe je stookt en omgaat met energie en door slechte isolatie van je woning. Aan de meeste zaken kun je relatief makkelijk zelf veel doen. Een gemiddeld huishouden besteedt het grootste deel van zijn energierekening aan gasverbruik voor verwarming. Daarna aan gas voor het verwarmen van water en op de derde plaats staat elektriciteitsverbruik voor apparaten en verlichting. Hoe zit dat bij jou? Onze tip: focus je op waar voor jou de meeste besparing te behalen is. Je aanpak kan dan zijn: besparen, vervolgens kijken hoe je zo zuinig mogelijk energie gebruikt en ten slotte, gebruik lokale, groene energie.
Meten is weten
Om te achterhalen hoe hoog jouw energieverbruik is, kun je de app van je energiemaatschappij of je energienota erbij pakken. Leg je jaargemiddelde van je gasverbruik en elektriciteitsverbruik eens naast dat van een vergelijkbare woning met dito gezinssamenstelling. Deze cijfers zijn te vinden op Milieucentraal. Als blijkt dat je gasverbruik hoog is, kun je met een energieverbruiksmanager die aangesloten is op je Slimme meter, achterhalen wat het hoge gasverbruik veroorzaakt. Heb je een hoog elektriciteitsverbruik? Kijk dan met een energiemeter wat energie slurpt in jouw huishouden.Zo’n energiemeter kun je aanschaffen of lenen in onze leenwinkel.
Wat vreet gas?
Is bij jou het gasgebruik hoog? Hoogstwaarschijnlijk komt dat door je verwarming. Ga dan op zoek naar wat je kunt veranderen om zuiniger te zijn, vervang eventueel apparaten en isoleer. We geven je tips waardoor je het met minder gas toch lekker warm houdt.
Verwarm minder en efficiënter
Minder gas verbruiken met de cv doe je zo. Begin eens met je thermostaat een graadje lager te zetten en ’s avonds een trui aan te trekken. Neem daarnaast maatregelen om je cv-installatie optimaal zijn warmte af kunnen laten afgeven. Regel hiervoor zelf je cv zuiniger in, of laat dat doen door de installateur. Maak je radiatoren vrij van overhangende gordijnen en zorg dat de bank niet voor de verwarming staat. Plaats een radiatorventilator onder je radiator zodat deze zijn warmte optimaal vrij kan laten komen. Je kunt je cv-installatie ook door een bedrijf waterzijdig laten inregelen. Zij stellen je cv-ketel af en plaatsen speciale radiatorkranen, waardoor je hr-ketel optimaal samenwerkt met je installatie. Denk ten slotte eens aan een slimme thermostaat waarmee je de temperatuur per kamer apart kunt regelen.
Is je cv-ketel meer dan 10 jaar oud, vraag dan je installateur of je cv-installatie misschien al aan vervanging toe is en voor welk systeem je als alternatief kunt kiezen.
Hou de warmte in de winter binnen en in de zomer buiten
Om de geproduceerde warmte in de winter zoveel mogelijk binnenshuis te houden en je huis in de zomer koel te houden, is het zaak dat je huis goed geïsoleerd is. Laat eens een warmtescan van je huis maken; aan de hand van kleurverschillen zie je op deze scan precies waar warmte ontsnapt en waar je isolatie niet op orde is. Je kunt een warmtecamera lenen bij de leenwinkel van deA. Je kunt ook tegen een vergoeding een warmtescan laten maken door een energiecoach van deA. Deze vertelt je meteen hoe je de warmtebeelden moet interpreteren en geeft je advies over wat je daarna het beste kunt doen. Je kunt de gegevens van je huis ook invoeren in het HOOMdossier. Met dit gratis online programma kun je zien wat bijvoorbeeld verschillende isolerende maatregelen voor je woning je kosten en opleveren. Het geeft je richting wat je eerst en laatst kunt aanpakken om je huis goed te isoleren. Je kunt HOOMdossier zelf invullen, het is ook mogelijk hierbij de hulp in te schakelen van een energiecoach van deA. Zij kennen veel typen huizen in Apeldoorn en het advies is kosteloos.
Zelf aan de slag met isoleren
Uit warmtescans blijkt nogal eens dat er veel warmte verdwijnt door de brievenbus, openstaande of slecht geïsoleerde ramen en kozijnen. Je kunt zelf aan de slag met een brievenbusborstel en tochtstrips om tocht zoveel mogelijk tegen te gaan. deA biedt daar workshops in aan om dit zelf goed te doen. Plaats ook zelf radiatorfolie achter elke radiator en isoleer leidingen in onverwarmde ruimtes. Wil je zelf je zolder of vloer isoleren en ben je een handiger klusser, dan kun je dit misschien zelf doen. Laat je wel goed informeren over de aanpak zodat je achteraf geen problemen krijgt.
Laat gecertificeerde bedrijven je huis isoleren
Blijkt uit de warmtescan dat bijvoorbeeld de muren, delen van het dak of de ramen zelf veel warmte doorlaten, dan is het zaak een gerenommeerd bedrijf in te schakelen voor advies. deA kan je hierbij helpen. Tot 31 maart 2021 kun je gebruik maken van de isolatieactie waardoor je gebruik kunt maken van scherpe tarieven bij lokale bedrijven die goed werk leveren.
Gebruik minder warm water
Het verwarmen van water voor de badkamer en keuken is ook verantwoordelijk voor een belangrijk deel van je gasrekening. Om minder warm water te gebruiken, kun je een waterbesparende douchekop aanschaffen en ieder van je huisgenoten bewuster maken van de hoeveelheid water die je verbruikt, bijvoorbeeld door een douchetimer te gebruiken of de hoeveelheid badwater te beperken.
Stroomslurpers aanpakken
Met een energiemeter kun je achterhalen welke stroomslurpers je in huis hebt. Als je de boosdoeners hebt gevonden, vraag je dan af: heb ik hem echt nodig? En zorgt het betreffende apparaat zelf voor dit hoge verbruik, of komt dit door hoe ik het apparaat gebruik?
Apparaten met een hoog verbruik zijn bijvoorbeeld de oude mechanische ventilatie, of een vijverpomp of aquarium. Als je ontdekt dat je bijvoorbeeld een energieverslindende koelkast hebt, of vriezer, en heeft deze een label A++ of lager, dan kun je deze beter vervangen door een model met energielabel A+++. Ook als deze nog goed werkt. Vervolgens kijk je of je deze op de meest efficiënte manier gebruikt. Zie voor tips bij Milieucentraal. Ditzelfde geldt voor lampen. Wist je dat een ledlamp 90% zuiniger is dan een gloeilamp? Vervang je 11 lampen door ledverlichting, dan bespaar je jaarlijks al snel 50 euro op je energierekening.
Hoe verbruik jij stroom?
Je kunt nog zulke zuinige apparaten hebben, als je ze onnodig aan laat staan of verkeerd gebruikt, heb je alsnog een hoge rekening. In deze stap kijk je naar hoe jij dit doet. Heb je een zuinige wasmachine, maar was je niet op de eco-stand, dan verbruik je alsnog 25% te veel energie. Hou je je koffie warm door je koffieapparaat aan te laten staan, of giet je de koffie in een thermosfles? Laat je de waterkoker elke keer meer water opwarmen dan je nodig hebt? Gebruik je de hete-luchtfunctie van je oven, want die is 15% zuiniger dan een elektrische oven. En laat je etenswaren uit de vriezer in de koelkast ontdooien? Zet je tijdens vakantie of ’s nachts je router en modem uit? In deze stap kijk je wat je kunt doen om bewuster met energie om te gaan. Laat onze energiecoach eens met je meekijken. Hij of zij kijkt met een frisse blik en merkt misschien zaken op die voor jou heel gewoon zijn. Sowieso krijg je veel tips en het is kosteloos.
Sluipverbruik beperken
Het is van belang om te kijken of je apparaten ook echt uit staan als je ze uitzet. Wist je dat de meeste apparaten nog steeds stroom gebruiken als hun stekker in het stopcontact zit of als ze op stand-by staan? Tv-boxen of opladers van telefoons die in het stopcontact blijven, verbruiken energie. Dit heet sluipverbruik en je kunt hier jaarlijks gemiddeld zo’n 300 kWh op besparen. Met een Energieverbruiksmanager die is gekoppeld aan je Slimme meter, kun je goed bepalen hoe groot jouw sluipverbruik is. Je lost dit sluipverbruik gemakkelijk op door een stekkerdoos aan te schaffen met een aan/uit knop. Deze zijn bij warenhuizen, bouwmarkten etc. te koop.
Gebruik lokale, groene energie
Wil je verder verduurzamen en je eigen energie opwekken, dan zijn er tal van mogelijkheden. Kijk op zonatlas.nl of je zonnepanelen op je eigen dak kunt hebben. Zonnepanelen zijn altijd een goede investering. Kan dat niet, dan kun je meedoen aan zonneprojecten zoals zonnepark Ecofactorij. Kan of wil je dit niet, neem je energie dan in ieder geval af bij een groene leverancier van lokale wind- of zonne-energie. Wist je dat je bij deA lokaal opgewekte duurzame energie kun afnemen? Vergelijk de prijzen eens met die van je huidige leverancier. Misschien ben je nog wel goedkoper uit ook.
Heb je alle punten afgevinkt, dan ben je goed voorbereid op aardgasvrij wonen in de toekomst. Dan heb je het goed voor elkaar.
Helemaal van het aardgas af
In 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dit duurt nog lang en ver voor die tijd zul je al te horen hebben gekregen wat de plannen voor jouw wijk worden. In de tussentijd zijn bovenstaande stappen een goede voorbereiding. Het zijn zogenaamde no-regretstappen. Daarvan krijg je geen spijt, op wat voor manier je huis in de toekomst ook verwarmd gaat worden. Wil je nu al van het gas af, of in een energieneutrale woning of nul op de meterwoning wonen? Kijk eens rond, er zijn veel inspirerende voorbeelden.
Energiecoach Isolatieactie