Klimaatverandering nu al zichtbaar: “Het moet anders”
“Als je eerlijk bent tegenover jezelf, dan voel je aan je water dat hoe we dagelijks leven, tot grote schade kan leiden; het gaat zo niet langer.” EC- vicevoorzitter Frans Timmermans schetst een duidelijk beeld hoe we met 10 miljard aardebewoners in 2050 drie planeten nodig hebben als we op dezelfde manier blijven leven zoals we nu doen. Het moet anders.
Dat er haast geboden is, blijkt uit de recente overstromingen die laten zien dat klimaatverandering niet iets is van de toekomst, maar dat we nu al met de ernstige gevolgen te maken krijgen.
Mammoetplan zal grote veranderingen brengen
Timmermans presenteerde op 14 juli een “mammoetplan” dat de komende jaren tot grote veranderingen op alle vlakken in onze samenleving zal leiden. Linksom of rechtsom, het doel staat vast. De Europese economie moet in 2050 klimaatneutraal zijn. “We gaan weg van een fossiele brandstof gedreven economie.” Grote woorden die verschillende reacties kunnen oproepen.
Onverschillig of innovatief en creatief
Misschien maakt het je blij: ‘Hè, hè, eindelijk gaat de vervuiler betalen en loont het niet langer om te vervuilen ten koste van de natuur. Dit zorgt voor veel meer groene oplossingen en een verandering van de economie. Misschien laat het je onverschillig; het zal wel wat meevallen, het zal mijn tijd wel duren. Maar de recente overstromingen in ons land, Duitsland, België en China, laten zien dat wij nu al met de gevolgen te maken krijgen en dat het niet een probleem is van de toekomst, maar van het hier en nu. Het is een schokkende wake-upcall. Misschien maakt het je boos en angstig; je wil zaken die voor jou belangrijk zijn niet kwijt, zoals je auto of de manier waarop je boodschappen doet. Misschien voel je je onmachtig; hoe moet het allemaal en waar moet je beginnen? Of het maakt je juist creatief en innovatief.
Doe wat met je gevoel van urgentie
“Wij zijn een club van ongeduldige mensen”, laat Michael Boddeke directeur van duurzame energie coöperatie Apeldoorn weten. “Wij willen voortmaken met verduurzaming en we bedenken en voeren veel projecten uit om fossiel-vrij leven in de praktijk mogelijk te maken.” Bij deA is altijd plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en iets met dat gevoel van urgentie willen doen. “We zetten samen de schouders eronder en zetten veel positieve dingen neer. Kijk maar naar ons net geopende zonnepark dat gefinancierd is met behulp van crowdfunding of de vele gezinnen in de wijken van Apeldoorn die verduurzamen met de hulp van enthousiaste energieconciërges of energiecoaches.”
Beweeg met ons mee
Beweeg met ons mee en zet je energie in om Apeldoorners te helpen binnen de grenzen van onze planeet te leven. Steun ons door lid te worden of zet je talent in.
Ik word proeflid
Ik wil iets doen bij deA