Camera checkt of huis warmte lekt
De herfst is begonnen. Binnen gaat de verwarming aan. Een goede periode om te kijken naar warmtelekken en koudebruggen in je woning: plekken waar de warmte ongemerkt wegsijpelt. Dat kost energie en veroorzaakt tocht en kou. Warmtelekken kun je opsporen met een warmtebeeldcamera.
De gewone fotocamera kijkt naar dat deel van het licht dat onze ogen ook zien. Een warmtebeeldcamera kijkt naar het infrarode deel van de straling. Hierdoor ziet de camera niet wat de kleur van iets is, maar wat de temperatuur is. Dat laat de warmtecamera zien in verschillende kleuren: geel, oranje en vooral rood en wit geven aan dat er veel warmteverlies is. Bij groen en blauw is het warmteverlies klein tot afwezig.
Warmteverlies appélwoning
Dit is een warmtebeeld van een appélwoning, een woning die je veel in Ugchelen en Kerschoten ziet. Vlak onder de dakgoot is een strook wit met rode rand. Daar verdwijnt veel warmte. Boven de kozijnen zijn witte balken te zien. Dat zijn de uiteinden van betonnen vloeren die warmte weglekken. Ook is er een rode vlek onder het zijraam op de begane grond. In het verleden zijn de spouwmuren van deze woning geïsoleerd. Dat is echter zo lang geleden, dat het isolatiemateriaal wat is weggezakt. Dat zien we in de witte rand onder de dakgoot.
Warmtelekken, wat is eraan te doen?
Wat kun je aan warmtelekken doen? Isoleren! Wat goede maatregelen zijn, is per huis verschillend. Daarom is het belangrijk dat je deskundig advies krijgt dat niet gericht is op het verkopen van iets, maar waarbij de situatie goed wordt geanalyseerd. Wil je zelf met een warmtecamera aan de slag om te zien hoe het met de warmtelekken van jouw huis gesteld is?
Leden en klanten van deA kunnen een warmtecamera lenen>
Wil je je huis isoleren, dan helpen we je daar graag bij! Samen met Hoom geven we onafhankelijk advies.
Meld je aan>