Lokale stroom voor 6600 huishoudens erbij
“Een keten van positieve energie”, met die woorden namen duurzame energiecoöperatie Apeldoorn, EnergieRijk Voorst en ontwikkelaar Prowind zaterdag 25 september Zonnepark Klarenbeek officieel in gebruik. Het bijzondere park levert nu jaarlijks de energie die qua hoeveelheid vergelijkbaar is met het jaarverbruik van 6600 huishoudens. Vanaf deze week is deze energie bij de beide energiecoöperaties af te nemen.
De openingshandeling werd verricht door gedeputeerde Peter Kerris, wethouder Wim Vrijhoef en namens de deelnemers Welmoed Nijboek en Eskil Elvik. Na afloop konden de aanwezigen rondwandelen in het park, dat normaal gesproken gesloten is.
Eigen opwek belangrijk voor de toekomst
Om CO2-uitstoot te verminderen is het belangrijk dat we overschakelen naar hernieuwbare energie. ERV en deA zijn energiecoöperaties, die het eigendom en het vruchtgebruik van energiebronnen niet alleen duurzaam, maar ook dichtbij willen realiseren. Ze zetten zich daarom, zonder winstoogmerk voor gezamenlijke zonnedaken en zonneparken. Deelnemers kunnen investeren in deze projecten. Ook kunnen mensen de de energie van de zonne-installaties afnemen. Sinds september is Zonnepark Klarenbeek ook beschikbaar gekomen als nieuwe energiebron.
Natuurinclusieve opwekinstallatie
De natuurinclusieve opwekinstallatie is een bijzonder zonnepark. De 41.704 panelen wekken energie op te midden van nieuw aangelegde planten, struiken, bomen en poelen. In Zonnepark Klarenbeek draait het om energie opwekken, het versterken van de natuur èn het terugbrengen van een kleinschalige coulisselandschap van voor de ruilverkaveling.
Deelnemers uit de buurt
deA en ERV zijn samen eigenaar van 50 procent van het natuurinclusieve zonnepark Klarenbeek. De andere eigenaar is Prowind BV, die het park heeft ontwikkeld. Binnen enkele weken na de start van de inschrijving meldden zich 184 deelnemers uit Klarenbeek, Apeldoorn en Voorst, die ieder een aantal zondelen hebben gekocht met de gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro. Jaarlijks krijgen zij opbrengst uit het park.
Gebiedsfonds
Bijzonder aan dit zonnepark is ook dat er een gebiedsfonds is. Jaarlijks wordt er circa 9000 euro van de opbrengst van het park besteed aan een gemeenschappelijke, duurzame bestemming in de omgeving. De inrichting van dit fonds wordt in het komende jaar georganiseerd door ERV en deA. Bewoners kunnen hun ideeën of suggesties alvast melden op www.zonneparkklarenbeek.nl/gebiedsfonds