Glashandel Aart Bouman
Als je wilt isoleren door je glas te vervangen voor HR++ glas, kom je voor nogal wat vragen te staan. Wanneer is dit handig om te doen en moet je alles meteen vervangen? Aart Bouman van Glashandel Aart Bouman pleit voor nuchter blijven en geeft advies en handige tips!
Realistisch isoleren
Aart Bouman is er duidelijk over: Als je gaat isoleren, moet je nuchter en realistisch blijven. En wat je doet, moet je goed doen. “Ik krijg vaak de vraag enkel glas te vervangen voor dubbel glas op de bovenverdieping. Maar als de ventilatie gebrekkig is, zijn vochtproblemen te verwachten en is dit uiteindelijk niet verstandig. Mensen kunnen bijvoorbeeld beter eerst met een energiecoach praten die hen helpt met een woningbreed advies en een goed stappenplan.”
Als je gaat isoleren, moet je nuchter en realistisch blijven. En wat je doet, moet je goed doen.Aart Bouman
Aart runt, samen met zijn vrouw, inmiddels zeven jaar een glashandel in Apeldoorn. Hij richt zich vooral op de aanvragen van particulieren. Het valt hem op dat mensen graag willen isoleren. Hij gaat vervolgens met ze in gesprek waarom ze dit willen, zodat ze tot een goede keuze komen.
“Ik was laatst bij een ouder echtpaar van rond de 85 die het enkele glas in de woning voor dubbel glas wilde vervangen. De gedachte was dat de woning hierdoor meer waard zou worden. In de praktijk zie ik dat een nieuwe eigenaar een dergelijke woning grootschalig gaat renoveren. De kans is groot dat de gehele achterpui op het zuiden vervangen wordt voor openslaande deuren. Dit is jammer van de investering.”
“Ook wilden ze op de bovenverdieping enkel glas vervangen voor dubbel glas, omdat ze veel last hebben van condens. Maar enkel glas hoeft niet de enige oorzaak van condens te zijn. Toen we samen gingen kijken, bleek er in de badkamer geen afzuiging aanwezig te zijn. Als je dan alleen dubbel glas plaatst, isoleer je, maar is je vochtprobleem niet opgelost. Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Ventileer je niet, dan krijg je schimmel op de muren en je plafond.
Ook bleken de ramen oud en krom te zijn. Dubbel glas is zwaarder en zal dit verergeren. Je zult dan de ramen in zijn geheel moeten vervangen en tochtstrips plaatsen.
“Alles overziend was mijn advies voor deze mensen: isoleer de ruimten goed waar je verwarmt en veel bent. Dit was de benedenverdieping. Beneden hadden deze mensen enkel glas zonder HR-coating en glas in lood. Bij glas in lood kun je bijvoorbeeld werken met een voorzetraam, die je er tegenaan schroeft. Dit is een eenvoudige oplossing waarmee je al veel tocht voorkomt. Het enkel glas hebben we vervangen voor HR+(+)glas met aanvullend ophooglatten om kieren af te dichten. Het leefgedeelte is veel comfortabeler geworden en ze verbruiken minder energie. We hebben op een nuchtere manier gekeken naar wat in hun situatie het beste was om te doen, rekening houdend met het budget”, vertelt Aart.
Isoleer vooral leefruimtes
Isoleren met een stappenplan
“Woont in ditzelfde huis een jong gezin”, gaat Aart verder, “dan adviseer je een ander stappenplan. Dan is het slim alle oude dunne draaiende ramen te vervangen en tegelijk de badkamer aan te pakken. Ik denk graag met de mensen mee en zie het als mijn taak mee op te letten en te komen met professioneel advies. Want de mensen hebben zelf vaak geen idee waar ze tegenaan lopen. Soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen. Want ze willen heel veel en hebben geen overzicht van de kosten. En deze kosten kunnen oplopen, want je komt onderweg verassingen tegen.”
Een veel gehoorde wens bij Aart is dubbel glas in de voordeur. “Maar als de brievenbus kiert, is daarmee weinig winst te behalen”, zegt hij. “Ik geef dan de tip om de brievenbus eerst dicht te maken en een nieuwe brievenbus buiten op te hangen. Want als je dubbel glas in de voordeur plaatst, maar je brievenbus kiert nog, dan plaats je een Porsche-motor in een Kever. Je isolatie-effect is weg en je doet alsnog half werk. Ik wil graag glas verkopen, maar het plaatje moet wel kloppen.”
“Voor dit complete plaatje voor de hele woning kunnen mensen de hulp inroepen van een energiecoach. Die maakt samen met jou een stappenplan. En je kunt je offerte in stukjes hakken. Eerst bijvoorbeeld de woonkamer en in een later stadium de bovenverdieping.”
Dubbel glas van voor 1995? Je stookt voor de mussen
Maar hoe weet je welk type glas je momenteel hebt en of je dit moet vervangen? Aart legt het uit: “Als je in de aluminium spouw van je glas kijkt, vind je een code of jaartal. Dateert dit glas van voor 1995, dan is er geen HR-gecoate laag op het binnenblad aangebracht die de warmte terugkaatst. Sta je vlakbij zo’n raam, dan lijkt het alsof het tocht. Maar dit is koude straling die door het raam heen gaat. Dubbel glas van voor 1995 kun je beter zo snel mogelijk vervangen, want je stookt voor de mussen.” Twijfel je of jij een HR-coating op je glas hebt, dan is er een leuke truc om dit te achterhalen: als je een vlammetje bij je raam houdt, zie je door de breking vier vlammetjes. Is de tweede iets anders getint, dan zit er een HR-coating op.
HR-glas in de zomer: weer de zon
Heb je eenmaal een goed stappenplan en weet je welk glas je wilt vervangen, dan is er van alles mogelijk. In het kantoor van Aart staan veel soorten glas langs de wand opgesteld. Verschillende diktes van glas, type coating, wel of geen zonwering in het glas, je kunt met alles variëren. “Dezelfde HR-coating zorgt er in de warme zomermaanden voor dat de warmte moeilijk uit je woonkamer verdwijnt”, vertelt Aart. “Wil je het koel houden, dan zijn voor het glas op het zuiden verschillende opties mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan zonwerend glas.”
Geluidwerend glas
Aart verkoopt ook geluidwerend glas. “Zit je naast een drukke weg of spoorweg overgang, dan zijn er weer andere keuze mogelijkheden. Denk aan gelaagd glas met geluid reducerend folie”, vertelt Aart. “We letten ook op de aansluiting van het kozijn in/aan of op de muur, want dat heeft ook invloed op de geluidreductie. Dit nemen we allemaal mee in ons adviesgesprek.”
Glas-in-lood in dubbel glas
Wil je isolerend glas, maar ook glas-in-lood? Dan is er ook van alles mogelijk. Aart haalt een grote doos met allerlei netjes gesorteerde stukjes gekleurd glas te voorschijn. “Wist je dat glas in lood ook in dubbel glas uitgevoerd kan worden? “, vraagt hij enthousiast. “Als je een mooi glas-in-loodraam ziet, kunnen we dit voor je namaken. Vervolgens plaatsen we dit tussen dubbel glas.” Wil je authentiek glas en er toch warm bij zitten en heb je er het budget voor, dan is dit een mooie oplossing.
Vraag je advies of offerte aan via onze coöperatie
Zodra je de offerte aanvraagt, selecteren wij een geschikt bedrijf. En voor de duidelijkheid: we ontvangen daar geen provisie voor.