Wat gebeurt er als deA failliet gaat
Om te beginnen is deA een energiecoöperatie, waarbij de leden uiteindelijk het beleid bepalen. Dit zorgt er mede voor dat deA op financieel gebied zeer zorgvuldig opereert en geen onnodige risico’s zal nemen. Dat staan de 350 leden, die gezamenlijk eigenaar zijn, gewoon niet toe. Eén van de kernwaarden van deA is niet voor niets continuïteit.
De jaarverslagen van deA zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en zijn openbaar, ook voor niet-leden. Desgewenst kan het jaarverslag over 2015 toegestuurd worden. De jaarverslagen zijn voorzien van een accountantsverklaring.
Het financiële beeld ziet er in grote lijnen als volgt uit:
- deA heeft lange termijn verplichtingen aan de gemeente Apeldoorn voor een duurzaamheidslening voor 15 jaar voor het project Zon voor Huur en aan de zoncertificaathouders voor het project Zon op School waarbij de zoncertificaathouders na 6 jaar uitgekeerd worden.
- deA heeft korte termijn wisselende verplichtingen aan crediteuren en de belastingdienst (BTW).
- De accountantsverklaring wijst er op dat deA nog een jonge organisatie in opbouw is, maar dat de trend positief is en deA geleidelijk aan financieel sterker wordt.
Daarnaast is de businesscase Zonnepark Ecofactorij een zeer gezonde businesscase met tal van zekerheden, waardoor de afspraken rond ZonDelen waargemaakt kunnen worden.
Mocht deA desalniettemin toch failliet gaan, dan is de kans groot dat de deelnemers van Zonnepark Ecofactorij de uitkering over de nog resterende jaren mislopen. Doordat de ZonDelen een jaarlijkse uitkering kennen, neemt het financiële risico dat de deelnemers hierdoor lopen overigens wel elk jaar af.