Maarten van der Wal

Zelf aan de slag met je huis


bevredigend en waardevol

Maarten van der Wal

In de afgelopen vijf jaar heeft Maarten van der Wal uit de wijk Sprengenbos zijn huis uit 1928 verduurzaamd tot een zuinige, comfortabele woning. Zijn aanpak was allesbehalve standaard. Hij bedacht zelf hoe hij het wilde, hergebruikte veel materialen, en riep de hulp in van kleine zelfstandigen. Ze pakten de woning vervolgens gezamenlijk kamer voor kamer aan wat tot een bevredigend resultaat leidde. Het huis is nu zo ver, dat het klaar is voor de volgende stap: de warmtepomp. Als je hem spreekt, merk je dat de zorgen over het klimaat een voorname drijfveer voor dit project is.

Erfenis

“Mijn dochter zei eens: ‘Nou,  jullie laten een mooie planeet voor ons achter!’ Zelf heb ik al zo’n tien jaar het gevoel dat het niet goed gaat met het klimaat en dat je zelf je gedrag moet gaan veranderen om het milieu niet verder te belasten. Ik reis veel met de trein, vlieg niet meer, eet veel minder vlees etc.. Ik had nooit van mezelf gedacht dat ik dat kon. Je kunt best je gedrag veranderen en toch fijn en comfortabel leven.”

Schrikken

“Toen we in 2017 in dit huis kwamen wonen, was het ongeïsoleerd en koud en hadden we een gasrekening van 3300 m3. Dat was wel schrikken. We hadden eerder een jaren 30 woning laten verbouwen. Dat hadden we door een aannemer in een half jaar laten doen. Het was snel uitgevoerd, maar niet zo goed geïsoleerd en ik dacht: ‘Dat moet dit keer beter kunnen’.” Maarten is zelf niet werkzaam in de bouw, maar het leek hem leuk om dit, met hulp, zelf te gaan doen.   

Uitgangspunten

De familie bedacht drie uitgangspunten: de jaren 30 stijl moet behouden blijven, de woning moet naar A+ label verduurzaamd worden en de werkzaamheden moeten omkeerbaar zijn. Vervolgens ging Maarten aan de slag om zelf allerlei dingen uit te zoeken. “De spouw was te dun om goed te kunnen isoleren, daarom wilde ik gebruik maken van voorzetwanden. Ventilatie was een belangrijk onderwerp, net als warmteterugwinning.”

Kamer voor kamer

“We begonnen boven met het isoleren van de kap en gingen ruimte voor ruimte naar beneden”, vertelt Maarten. “Ik ben wel handig, maar kan niet alles zelf. Daarom vroeg ik kleine zelfstandigen te helpen. Zij vonden het superleuk en gaven goede adviezen. Per ruimte zetten we zelf de voorzetwanden in elkaar en plaatsten deze. Hierachter konden we mooi de het leidingwerk (elektra, ventilatie, verwarming) achter verstoppen. Ook lieten we per ruimte de kozijnen en beglazing vervangen. Beneden werd de vloer geïsoleerd en werd vloerverwarming aangebracht. Ons glas-in-lood werd in dubbel glas gezet. Overal werden lage temperatuurradiatoren geplaatst, om voorbereid te zijn op de warmtepomp. Ook vernieuwden we de cv-installatie. Restmaterialen hergebruikten we, zo timmerden we bijvoorbeeld met het hout van de vloer de zolder af.”

Check met warmtecamera

Inmiddels is het vijf jaar geleden dat de familie startte met het verduurzamen van hun huis. Het is nu vrijwel klaar. “We hebben met een warmtecamera gemeten of er nog lekken in onze isolatie zitten. Je haalt daar wel wat zaken mee naar boven. We hebben deze lekken vervolgens gedicht. Toch voelden we nog tocht via de ramen komen.  Dat kwam hierdoor: Onze vloer is 20 cm dik geïsoleerd. Dan zijn toch de ramen, ondanks dat we HR ++ glas hebben, het koudste deel en dan ontstaat er een koude luchtstroom. We hebben dit simpel verholpen door lamellen voor de ramen te hangen.”

Comfort enorm toegenomen

“Het comfort in ons huis is enorm toegenomen. Ons gasverbruik is van 3300 m3 naar onder de 1000 m3 gedaald. De vloer- en muurisolatie heeft daar denk ik de grootste bijdrage in geleverd.  Isolerend glas zorgt ook voor dat het verkeersgeluid een stuk minder is. We wonen aan een drukke weg.
Volgend jaar plaatsen we zonnepanelen en een warmtepomp. Ik heb daarmee bewust gewacht, omdat deze systemen in ontwikkeling zijn en ik verwachtte dat het op den duur betaalbaarder en zuiniger zou worden. We hebben een energiecoach van deA een warmtepompcheck laten uitvoeren en we zijn er klaar voor.”

Blij

“Na de afgelopen vijf jaar zijn we ook blij dat het klaar is. Af en toe werden we er ook wel gek van. Maar we zijn ontzettend blij dat we het gedaan hebben. Ik vond het verrassend bevredigend om intensief met ons huis bezig te zijn. Je zorgt voor je huis en je zorgt voor minder milieubelasting. Het gaat verder dan je energierekening alleen. Je moet het echt leuk vinden om dat proces aan te gaan. En wat ik leuk vind: uiteindelijk zie je niet allen dat het huis grondig onder handen genomen is, maar je voelt het ook!”

Weten wat er in jouw huis mogelijk is?

Vraag het de energiecoach

Het advies is gratis