Thijs Janssen en Marlies Frieling
De libellen vliegen je om de oren als je op een mooie lentemiddag door de tuin van Marlies en Thijs loopt. Hun tuin ligt midden in de wijk Driehuizen en is met zijn 400m2 een groene oase voor mensen en dieren. “We vinden tuinieren fantastisch en het is zo gemakkelijk!” Thijs praat honderduit over alle soorten die in hun tuin voorkomen. Midden in zijn verhaal over het belang van insecten en dat een groene tuin zo’n vijf graden koeler is ten opzichte van een tegeltuin, springt hij op en sprint hij richting de zijgevel van het huis: “Deze libelle heb ik nog nooit eerder gezien!”
Het hele huis ingepakt
Sinds ze vier jaar geleden hun huis uit 1898 kochten, hebben Marlies en Thijs niet bepaald stilgezeten. “Het is een oud huis, het tochtte en de vorige bewoners hadden een gasrekening van 260 euro”, vertelt Thijs. “Daar schrokken we van. Als je verhuist, is dat het ideale moment om alles in het nieuwe huis in een keer aan te pakken en te isoleren. We hadden een superaannemer die voorstelde het hele huis in een keer met Duitse stuc te isoleren. Dit betekent dat het hele huis is ingepakt met een 15 cm dikke isolatielaag en daarna is gestuct. We vervingen ook meteen de kozijnen, deuren en het glas en lieten een betonnen vloer met vloerverwarming aanleggen. We hebben zes zonnepanelen, meer hebben we niet nodig. We verbruiken jaarlijks ongeveer 800 m3 gas en 1550 kWh aan stroom. Door de goede isolatie is het altijd 19 graden in huis. Ideaal. We financierden alles met de hypotheek en de energiebespaarlening.”
Een woestenij
Ze vielen voor het huis, vanwege de mooie grote tuin. “Het was een grote woestenij”, blikt Thijs terug. “De grond was niet geschikt voor een mooie tuin dus hebben we eerst nieuwe grond opgebracht. Daarna zijn we gewoon begonnen met de tuin aanplanten.” Marlies scharrelt tijdens het gesprek rond met tuinhandschoen en uitsteker. “Tuinieren is zo makkelijk! We proberen gewoon uit wat wil. We kopen jaargoed bij de Intratuin, ruilen bijvoorbeeld planten met collega’s, zoals de hibiscus en fuchsia en zaaien zelf dahlia’s.”
Vijver
“Ik ben nogal impulsief”, gaat Thijs lachend verder. “Vorig jaar kreeg ik op een ochtend het idee dat ik graag een vijver wilde. Ik ben toen meteen gaan graven. Nu hebben we kikkers en libellen. We merken dat we steeds meer soorten in onze tuin krijgen: mussen, meesjes, merels, vinken. De buurvrouw merkt het ook. We proberen ook egels te lokken, maar dat lukt nog niet.”
Insecten zijn basis voor ons leven
Hij wijst op de valse christusdoorn; “Deze hebben we zelf geplant. Hij trekt veel bijen aan. Net als onze bijenboom en fluweelboom, dat zijn drachtbomen. De kiwi heeft ook bijen en hommels op bezoek gehad en is druk bezig een bladerdak te creëren.” Marlies vult aan: “We hanteren de lijst met drachtplanten van de Rijksuniversiteit Wageningen. Drachtplanten leveren nectar en pollen aan bijen, hommels en sommige wespensoorten. We proberen onze tuin te vullen met planten die op deze lijst staan.” Thijs: “Vroeger zat na een autorit onze autoruit vol met geplette beestjes, dat is nu wel anders. Insecten, dat is de basis voor ons leven, he. Wij kunnen best een stap extra zetten om hen te helpen. We werken bijvoorbeeld niet met gif als we last hebben van een plaag. Zo verdwenen alle luizen, nadat we larven van lieveheersbeestjes en gaasvliegen hadden uitgezet. Deze hadden we via internet gekocht. Het werkt perfect!”
De kiwi maakt een bladerdak
Het is zo gemakkelijk
Thijs houdt graag een warm pleidooi voor een groene en insectenvriendelijke tuin. “Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn: zelfs als je alleen wat bijenmix in je tuin of in een pot strooit, help je ze al.” “Je hebt er geen omkijken naar”, voegt Marlies toe. “Met een tuin vol tegels krijgen planten en dieren geen kans. Het groen helpt ook nog eens tegen de hitte in de zomer: door de schaduw en het vasthouden van vocht zal het zeker zo’n 5 graden schelen.” Wij zitten hier straks heerlijk onder de kiwiboom!”