thuisbatterij
Heb jij ook zonnepanelen? Wist je dat mensen gemiddeld ongeveer maar 30 procent zelf gebruiken? De rest lever je terug aan het net. Of je slaat deze op met een thuisaccu of thuisbatterij. Hier leggen we je uit wat daar de voor- en nadelen daarvan zijn.
Zonnepanelen leveren de meeste stroom als de zon schijnt. Maar de meeste energie verbruik je op andere momenten. De meeste thuisbatterijen slaan tot 6 kWh op. Dat is te weinig om alle energie die je over hebt op te slaan. En ’s winters leveren de panelen te weinig om jezelf van energie te voorzien. Ook met een batterij heb je het netwerk dus nog steeds nodig.
Een thuisbatterij kun je op twee manieren inzetten
1. Meer eigen zonne-energie gebruiken
Als je je batterij laadt op het moment dat je meer zonne-energie opgewekt dan je op dat moment gebruikt, ga je meer eigen opgewekte energie gebruiken.
Daardoor verbruik je meer van je eigen 100% zelf opgewekte groene energie. Op die manier belast je het net minder zwaar. En je hoeft minder energie in te kopen: je kunt eerst de energie uit je eigen batterij verbruiken.
Een thuisbatterij klinkt heel mooi en dat kan het ook worden, maar in de huidige vorm is het ook milieubelastend. Bovendien zitten economische aspecten momenteel de duurzame kant in de wegErik Heijink
2. Verdienen door handelen
Een ander motief voor een thuisbatterij kan zijn: verdienen. Omdat het elektriciteitsnet altijd in balans moet zijn, is de flexibiliteit van je thuisbatterij geld waard. Op elk moment moet de vraag even hoog zijn als het aanbod van energie. Je batterij wordt dan gebruikt om het net in balans te houden. Je batterij laadt wanneer er een overschot is en ontlaadt wanneer er een tekort is.
Door je aan te sluiten bij een aggregator kun je je batterij automatisch laten handelen op de energiemarkten. Bij Frank Energie bijvoorbeeld, claimen ze een opbrengst van ruim 1000 euro per jaar. Daarmee zou je je thuisbatterij in ongeveer 5 jaar terugverdienen.
Veelgestelde vragen
-
1Is een thuisbatterij milieuvriendelijk?
Het maken van een thuisbatterij kost veel energie én veel zeldzame aardmetalen, met name lithium. Ook zorgt een thuisbatterij voor veel CO2-uitstoot.
Het is duurzamer om energie direct te verbruiken, dan om die op te slaan. Helaas is dat niet altijd mogelijk, en zullen er toch opslagmogelijkheden gecreëerd moeten worden. -
2Helpt een thuisbatterij tegen netcongestie?
Je zou denken dat je met een thuisbatterij bijdraagt aan het oplossen van netcongestie. Maar wanneer je de thuisbatterij inzet om slim te handelen, belast je het lokale net juist meer.
Dat komt omdat de energiemarkten op landelijk niveau zijn, terwijl netcongestie lokaal kan optreden.
Er zijn ook tussenvormen mogelijk waarbij zowel het eigen verbruik wordt vergroot en er handel mogelijk is. -
3Hoe veilig is een thuisbatterij?
Een thuisaccu is zeer veilig, echter is er een niet uit te sluiten risico dat deze vlam vat. De brandweer adviseert om de batterij in de schuur te installeren, daar is het vaak koeler. Als dat niet mogelijk is, dan is het advies om de batterij in de garage of op zolder te installeren. Maar hoe dan ook, niet in de vluchtweg. Het belangrijkste is dat de installatie door een professionele installateur gedaan wordt.