Isoleer je spouw of dak? Natuurvrij maken verplicht

Tip: dit najaar spouw of dak isoleren? maak dan nu de afspraak


natuurvrij maken mogelijk tussen 1 augustus en 1 november

Isoleer je spouw of dak? Natuurvrij maken verplicht

Wil je dit najaar je spouwmuur of dak isoleren? Voordat je dat kunt doen, is het verplicht om beschermde diersoorten die in of onder deze ruimtes kunnen leven de mogelijkheid geven te ontsnappen. Dat heet natuurvrij maken. En het isolatiebedrijf doet dit voor je. Dit natuurvrij maken kan alleen wel in een bepaalde periode: tussen 1 augustus en 1 november. Wil je dus dit najaar isoleren, maak er dan nu een afspraak voor.

Beschermde diersoorten in je spouw

In je spouw of onder je dak leven soms vleermuizen, mussen of gierzwaluwen zonder dat je dit weet. Als je je dak of spouwmuur isoleert, bestaat de kans dat daarmee de verblijfplaats van de dieren vernield wordt of dat je de dieren verstoort of doodt. Omdat deze diersoorten beschermd zijn, is dat verboden. Wil je zelf gaan isoleren, dan moet je zelf onderzoek doen of deze dieren aanwezig zijn en vervolgens toestemming vragen bij de provincie om te kunnen isoleren. Die toestemming geven provincies op basis van een omgevingsvergunning. Dit uitzoeken en regelen kost tijd, geld en moeite. Daarom is natuurvriendelijk isoleren bedacht; een gespecialiseerd isolatiebedrijf zorgt ervoor dat de te isoleren plek natuurvrij en geïsoleerd wordt.

Hoe gaat natuurvriendelijk isoleren in zijn werk?

Eerst maakt de isolatiespecialist de openingen onder de dakrand dicht of plaatst deze flappen voor openingen in de spouwmuur. De vogels en vleermuizen kunnen hierdoor nog wel naar buiten vliegen, maar niet meer terug naar binnen. Na vijf dagen isoleert het bedrijf de woning. Daarbij zorgt het bedrijf er in overleg voor dat voldoende plekken beschikbaar blijven voor de dieren. De verblijfplaatsen worden zoveel mogelijk onzichtbaar in de spouw weggewerkt. 

Foto’s: Zoogdierenvereniging en Natuurvriendelijkisoleren.nl

Plan je afspraak tussen 1 augustus en 1 november

Het isolatiebedrijf houdt bij dit natuurvrij maken rekening met het broedseizoen van vogels en met de winterrust van vleermuizen. Isoleren is alleen mogelijk als de spouw en het dak voor de winterrusttijd of de kraamtijd natuurvrij gemaakt zijn. Dit betekent dat je op tijd een afspraak voor isoleren moet maken. Wil je dit najaar je spouw of dak laten isoleren, dan moet je vooraf je spouw of dak tussen 1 augustus en 1 november natuurvrij laten maken, dat is na de kraamtijd en voor de winterslaap.

Voor een overzicht van de bedrijven bij jou in de buurt die natuurvriendelijk isoleren: