Michael Boddeke

Een groep burgers krijgt het voor elkaar


schone energie in Apeldoorn

Michael Boddeke

Energiecoöperatie deA is een burgerinitiatief om in Apeldoorn lokaal schone energie op te wekken. Daarmee worden minder fossiele brandstoffen gebruikt en draagt Apeldoorn zijn steentje bij aan klimaatverbetering. Met bijna 1100 leden, 26 zonnedaken en -parken met in totaal ruim 41.000 zonnepanelen is de cooperatie in 12.5 jaar tijd aardig op weg. Directeur Michael Boddeke is trots: “De steun uit de samenleving gaat onverminderd voort. Ik hoop dat we nog meer opwekprojecten van zon en wind kunnen realiseren. En dat we nog meer mensen kunnen helpen met het verduurzamen van hun woningen en bedrijven.”

Lokaal aan oplossingen werken

Michael: “Fossiele energie zie ik als een grote bedreiging voor onze samenleving. Het economische model dat we eromheen hebben gebouwd is eindig en heeft geen toekomst. Een groot deel van onze vervuiling is fossiel gerelateerd. Met lokale duurzame energievoorziening heb je dus een belangrijke knop in handen om aan beide iets te doen.  We hebben een mondiaal probleem, maar je kunt lokaal iets doen om mee te werken aan de oplossing.”

Draagvlak voor lokale coöperatie

“Van 2006 tot 2010 was ik wethouder in gemeente Apeldoorn. In die periode heb ik actief gewerkt aan een lokaal, duurzaam energiebedrijf. Dit kwam er uiteindelijk niet van omdat de politieke wind draaide. Toch wilde ik met dit plan door. Tijdens mijn afscheid kreeg ik steun en geld van een groep mensen die ook achter dit plan stonden. We zijn gestart met de coöperatie om lokale energie te leveren en op te wekken toen 600 mensen bereid waren er 25 euro in te steken. Dat geeft de betrokkenheid en het draagvlak weer.”

Praktisch aan de slag

Durf en actiegericht zijn, zijn van het begin af aan kenmerken van deA. “Direct in het eerste jaar van de coöperatie organiseerden we daarom zonnepanelenacties en gingen we de energie van collectieve, lokale bronnen verkopen: energie van het Waterschap en van Attero. Dat gaf direct praktische invulling aan het verhaal van lokale energie.”

Intrinsiek gemotiveerde mensen

deA heeft in tien jaar veel dingen opgepakt. Inmiddels heeft de cooperatie 26 zonnedaken en grote zonneparken, die zoveel stroom opwekken als 8600 huishoudens jaarlijks verbruiken. Michael: “Een element van bouwen is dat je inspeelt op nieuwe ontwikkelingen. Als er een kans voorbijkomt is steeds de vraag: past het bij onze doelstelling? En kunnen wij het? Vaak was het antwoord: ja. Zo is de coöperatie steeds groter geworden. We hebben echt een mooie organisatie van 15 betaalde krachten en 60 vrijwilligers en bijna 1100 leden: een mooie club mensen bij elkaar die intrinsiek gemotiveerd zijn.” 

Helpen van bewoners

“Daarnaast is ons werkpakket uitgebreider geworden. Toen de gasprijzen stegen, kwamen veel mensen vanwege hun hoge energierekening in de problemen. Onze sociale kant werd toen belangrijk. We werkten hierin samen met de gemeente. We hebben met projecten veel mensen in energiearmoede kunnen helpen. Ook adviseren we woningeigenaren met energie besparen en het verduurzamen van hun huis. Daarvoor hebben we een gratis dienst: de energiecoach. Alleen al in 2023 hebben we 1700 huurders en 560 woningeigenaren geholpen en waren er informatieavonden en activiteiten in buurten.”  

Tegenwind

“Als je terugkijkt, zijn er ook zaken die niet liepen zoals gehoopt.  Zo hadden we de graag windenergie in Apeldoorn gewild. En hadden we meer zonne-energie willen opwekken. Zaken als netcongestie, ingewikkelde regelgeving en lastige eigendomssituaties maken dit moeilijk. We blijven zoeken naar wegen om het toch voor elkaar te krijgen. Ook hebben we last van koperdieven die het gemunt hebben op de koperkabels van de zonneparken. Zo liggen de hoge kosten van beveiliging bij ons. Dit gaat rechtstreeks ten koste van onze mogelijkheden ons in te zetten voor de verduurzaming van Apeldoorn.”

Steun om klimaatproblemen aan te pakken blijft

De verkiezingsuitslagen in 2023 zetten de ambities om de klimaatdoelstellingen van 2030 te halen onder druk. Michael: “Gelukkig merken wij in gesprekken met bewoners en door de groei van ons ledenaantal dat veel mensen de aanpak van klimaatproblematiek belangrijk blijven vinden. We gaan dus onverminderd door om onze ambities waar te maken. We hebben allemaal energie nodig, het maakt niet uit hoe verschillend we onderling zijn. Iedereen heeft voordeel van een schonere wereld, met betaalbare energie. Verenigd in een energiecoöperatie staan we sterk en krijgen we veel voor elkaar in Apeldoorn.”