Dakisolatie: let op rottend dak

Dakisolatie: let op rottend dak

In onze buurt zijn sommige daken foutief geïsoleerd. Dat levert een rottend dak op met dure reparaties. Of dat bij jouw dak het geval is kun je zelf checken.
In de gesprekken in onze buurt bleek dat niet iedereen op de hoogte is van een probleem bij onze huizen. Bij veel van de huizen is in de jaren 70 of 80, door de toenmalige verhuurder, het dak geïsoleerd door glaswolvlokken, direct onder de pannen. Zodra de daken dan van binnenuit worden geïsoleerd, kan het houtwerk gaan rotten. Er ontstaat lekkage en soms moet zelfs groot gedeelte van het dak worden vervangen. 

Wat is de oorzaak?

De warmte van de zolder levert condens op aan de buitenzijde van de isolatie. Normaal gesproken wordt deze condens weggeblazen door de lucht die onder de pannen door circuleert. 
Bij een glaswollaag direct onder de pannen, is dat niet meer het geval. Zodra die zolders ook van binnenuit worden geïsoleerd, blijken er problemen te ontstaan. De glaswol wordt nat, de wind kan er niet goed meer onderdoor. Daardoor gaat het dak rotten.

Zelf checken

Enkele van onze buurtbewoners hebben hier helaas al ervaring mee: dure reparaties zijn het gevolg. 
Als je niet weet of jouw huis die glaswolvlokken nog heeft, is het dus de moeite waard om het te checken. Direct onder de pannen, dus nog boven het hout, vind je glaswolvlokken. Die kun je laten verwijderen, of, als je zelf het dak op wilt, zelf verwijderen.

Hoe zolder goed isoleren

Hoe moet de zolder van dit type huis dan wel geïsoleerd worden? Het advies is om dit liever met zolderisolatie te doen. Tussen de balken kun je namelijk een flink pakket aan isolatie kwijt. Aan de binnenzijde een dampdichte, dampremmende, of klimaatfolie plaatsen. Aan de buitenzijde kun je eventueel een dampopenfolie toegepassen. Dit hoeft echter niet. 
Een geschikt materiaal is Isovlas. Dit is gemaakt van vlas en houdt de zolder enkele graden koeler dan veel ander isolatiemateriaal.