In deze actie werken we samen met lokale en regionale bedrijven waar we vertrouwen in hebben en waarmee we afspraken hebben gemaakt. Eén van de afspraken is dat de isolatiewerkzaamheden achteraf in rekening worden gebracht bij u als klant. Als een bedrijf onverhoopt failliet zou gaan, heeft dat voor u geen financiële gevolgen.
De opdracht wordt dan ondergebracht bij een ander deelnemend bedrijf of, indien nodig, zoeken we ander passend bedrijf.
Om volledig elektrisch (warmtepomp)de woning te verwarmen is een isolatie-waarde overeenkomstig nieuwbouw wenselijk, of minimaal energielabel A. Voor de gasnet-optie is isoleren tot een energielabel D voldoende. Beter isoleren is altijd goed (als dat past bij de woning), want betere isolatie leidt tot minder energieverlies en meer comfort in de woning.
Voor alle warmteoplossingen is het advies om te zorgen voor goede isolatie in de woning. Soms is dat best lastig en kostbaar. De overheid biedt subsidiemogelijkheden voor isolatie. U kunt de hulp inroepen van de energiecoach om met u mee te denken over de isolatie-mogelijkheden.
Spouwmuurisolatie is interessant als u een woning heeft met een bouwjaar tussen ca. 1920 en 1976. In deze periode werden spouwmuren nog niet standaard geïsoleerd bij de bouw. Tussen 1970 en 1976 kregen nieuwe woningen soms wel een geringe spouwmuurisolatie. Deze kan soms worden nagevuld. Woningen van vóór 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur.
Voor het isoleren van de spouwmuur boort het uitvoerende bedrijf in een regelmatig patroon gaten in de voegen van de gevel. De boorgaten worden na het inspuiten van het isolatiemateriaal weer netjes gedicht. Het isolatiebedrijf zorgt dat ventilatie van kruipruimtes of andere ruimtes geborgd blijft. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal eventueel in de spouw van een aangrenzende woning verdwijnt, brengt het bedrijf spouwscheiders aan. Als uw buren gelijktijdig dezelfde isolatie laten aanbrengen, zijn spouwscheiders niet nodig.
Voordat een spouwmuur geisoleerd mag worden, is vooraf ecologisch onderzoek nodig. Gemeente Apeldoorn heeft groot ecologisch onderzoek gedaan. Daardoor is er een vrijstelling van kracht in Apeldoorn stad en Ugchelen.
In de overige dorpen/gebieden is vooraf ecologisch onderzoek nodig.
Tijdens deze actie wordt gewerkt met het volgende protocol:
Alle bedrijven die deelnemen aan deze actie zijn op de hoogte van dit protocol.
Dat gaat als volgt:
Heb je nog enkel glas, dan is glas vervangen aan te raden. Zelfs in ruimtes waar je niet of nauwelijks stookt. Het levert je flink wat comfort op. Je hebt minder last van vocht en schimmel. Daarbij bespaar je flink op je gasverbruik. Ook scheelt het geluid van buiten.
Op deze tabel van Milieucentraal kun je zien hoeveel je ongeveer kunt besparen. Let op: hoeveel je precies bespaart is sterk afhankelijk van de situatie.
Isolatieglas is in de afgelopen 50 jaar steeds isolerender geworden. Daarom kan het zinvol zijn ouder dubbel glas te vervangen door bijv. HR++-glas. Dat scheelt stookkosten, maar ook geluid. In de tabel hieronder zie je hoeveel gas je per jaar gemiddeld kunt besparen door het vervangen van glas. Let op: elke situatie is uniek. Hoeveel jij kunt besparen, hangt af van de hoeveelheid glas, wat voor soort glas het is en natuurlijk van je stookgedrag.
In de onderstaande tabel van Milieucentraal zie je hoeveel de besparing ongeveer is.
Zodra je de offerte aanvraagt, selecteren wij een geschikt bedrijf. En voor de duidelijkheid: we ontvangen daar geen provisie voor.
Het verschil tussen oud dubbelglas en hoogrendementsglas is nauwelijks zichtbaar. Maar in isolatiewaarde verschillen ze wel! Beide soorten bestaan uit twee glasbladen met daartussen een spouw die hermetisch is afgesloten van de buitenwereld. Waar de spouw bij gewone dubbele beglazing gevuld is met droge lucht, is die bij hoogrendementsglas (HR++) gevuld met een edelgas, zoals argon. Edelgas isoleert warmte beter dan gewone lucht.
De beter isolerende beglazingen worden HR+ en HR++ genoemd. Bij deze HR-glassoorten is een coating in de vorm van een flinterdun metaallaagje op de spouwzijde van de binnenruit aangebracht voor betere thermische isolatie: de coating laat de zonnewarmte door naar binnen maar kaatst de warmtestraling die naar buiten gaat, terug.
Ook bestaat er tripple glas. Dat is een type vensterglas dat bestaat uit drie lagen glas, met daartussen gas. Daarbij is er een derde laag aanwezig. Dit isoleert nog meer dan HR++-glas.
Vacuumglas is een isolatieglas dat je bestaat uit twee glasplaten die vacuum zijn gezogen en van elkaar gescheiden door een minime spouw. Doordat er in dit systeem bijna geen lucht- of gasmoleculen zijn, is er nauwelijks energieoverdracht tussen de binnen- en de buitenkant van het glas. Daarom is het heel isolerend qua warmte en geluid en toch niet heel dik.
Vervang je enkel glas of dubbel glas door triple of HR++ glas, zorg dan meteen voor voldoende ventilatie, bijvoorbeeld met roosters boven de ruit of klepraampjes die je kunt openzetten. Goed ventileren is nodig voor gezonde lucht in huis. Om extra energie te besparen en het comfort te verbeteren kunt u ook nadenken over het toepassen van een mechanische ventilatie met een warmte terugwinning.
Houten kozijnen
Het oude glas wordt uitgenomen en voor recycling afgevoerd. Het kozijn wordt opgeschoond, kleine reparaties uitgevoerd en vervolgens gegrond. Dan wordt het isolatieglas geplaatst met nieuwe glaslatten en rondom afgekit. Als laatste lakt de schilder het werk af. Op verzoek wordt het gehele kozijn meegenomen met het schilderen.
Kunststof en aluminium kozijnen
Bij vervangen van isolatieglas in kunststof kozijnen is het van belang de rubbers, die dienen voor afdichting van de ruit, goed te controleren en zo nodig te vervangen. Let op dat de dikte van het nieuwe glas goed is.
Veilig werken
Bij de uitvoering van werkzaamheden is geregeld een steiger, hoogwerker of verreiker nodig om veilig te kunnen werken. De zware glasplaten zijn een grote belasting voor de werknemers.
Heeft je woning met nog enkel glas en zijn je kozijnen nog goed, dan is het zinvol je glas te vervangen door HR++- of triple glas.
Heb je oud dubbelglas in ruimtes die je regelmatig verwarmt? Ook dan is het de moeite waard het glas te laten vervangen.
Heb je last van de kou vanaf het glas, ook dan is vervangen van het glas raadzaam.
Afhankelijk van het type dak kunt u kiezen voor verschillende manieren van isoleren:
Platte daken kunnen het beste van buitenaf onder de dakbedekking met drukvaste hoogwaardige isolatieplaten geïsoleerd worden. Hiervoor is het nodig om ook de dakbedekking te vervangen. Het isoleren van bitumen daken van binnenuit kan tot grote bouwfysische problemen leiden en wordt daarom afgeraden.
Mocht de dakbedekking in goede staat zijn, kan het dak ook volgens het omgekeerd dakprincipe geïsoleerd worden. Hierbij worden speciale isolatieplaten (xps isolatie) op de dakbedekking gelegd en verzwaard met een grindlaag tegen het opwaaien.
Afhankelijk van het type dak kunt u kiezen voor verschillende manieren van isoleren:
Hellende daken
Hellende daken worden vaak van binnenuit geïsoleerd. Hierbij wordt een isolatielaag van 10 tot 15 cm vlaswol, minerale wol of harde isolatieplaten (PIR) van binnen tegen het dakbeschot aangebracht en vervolgens afgewerkt met een damp remmende laag en gipskartonplaten (al dan niet met stukwerk).
Mochten de dakpannen aan vervanging toe zijn, dan is het aan te raden om het dak aan de buitenkant te isoleren. Hierbij komt het dak wel iets hoger te liggen.
Een andere optie is vlieringisolatie: de vloer van de vliering wordt dan geisoleerd. Het dak blijft ongewijzigd. Als de vliering verder niet wordt gebruikt, kan kan dit een eenvoudige optie zijn.
Bij vloerisolatie wordt er onder de vloer, in de kruipruimte folie of schuim aangebracht. Vrijwel iedereen ervaart daarna veel minder/geen koude voeten meer. Vloerisolatie werkt ook goed in combinatie met vloerverwarming: vrijwel alle warmte komt in huis, je verliest veel minder richting kruipruimte en bodem. Mocht je kruipruimte niet zo hoog zijn, dan brengt men bodemisolatie aan. Vaak zijn dat een soort bolletjes. De kruipruimte blijft dan een stuk warmer, wat weer scheelt voor het verlies van warmte via de vloer.
Er zijn verschillende manieren om de vloer van onderaf te isoleren. Hou een isolatiewaarde aan van Rc=3,5 tot 5 m2K/W. Hoe meer hoe beter.
Isoleren met reflecterende folies: Deze folies reflecteren de warmte vanuit de woning. Hierdoor koelt de vloer niet af en blijft het warmer in de woning. De meeste isolerende folies hebben met lucht gevulde kamers die voor extra isolatie zorgen. Sommige bestaan uit een combinatie van aluminium en plastic. Om de vochtigheid in de kruipruimte te verbeteren wordt ook een dampdichte PE-folie op de bodem aangebracht.
Isoleren met platen of dekens: Hierbij wordt isolatie van minerale wol of piepschuim van onderaf tegen de vloer of tussen een houten balklaag aangebracht. Het is belangrijk de isolatie naadloos aan te laten sluiten. Ook hierbij wordt een bodemfolie aangeraden.
Isoleren met isolatieschuim: PUR-schuim of glaswol vlokken worden van onderaf tegen de vloer gespoten. Deze techniek is vooral geschikt voor betonnen of steenachtige vloeren. Het volledig opsluiten van de natuurlijke houten balken is niet wenselijk. Het is aan te raden om een dikte van minimaal 10 cm isolatie toe te passen.
Tijdens deze actie wordt ook aangeboden: vloerisolatie met isolatieplaten. Dit zijn platen EPS met een dikte van 14 cm (EPS type 50).
Dat isoleert heel goed en het wordt onder tegen de vloer geplakt. Isolatiewaarde is 4,1
Schrijf je je in voor vloerisolatie, dan is een technische opname door bedrijf of technisch adviseur de volgende stap. Is de kruipruimte goed bereikbaar en hoog genoeg (>50 cm)? Hoe groot is precies het te isoleren oppervlak? Hoeveel leidingwerk is er en in welke staat verkeert het? Ligt er bijvoorbeeld puin of staat er water in de kruipruimte? Ook kijkt hij naar de technische staat van de vloer. Is er bijvoorbeeld sprake van zwamvorming, houtrot of betonrot?
Zo’n opname vormt de basis voor een goede offerte.
Als u een woning heeft met een bouwjaar voor 1920 dan is de gevel niet anders te isoleren. De kosten voor aanbrengen en de besparing op energie zijn beide hoog. Laat de winst op het comfort de doorslag geven.
EPS, PUR, PIR en Resol
Deze isolatie is stevig genoeg om na het aanbrengen van een gaas op te kunnen stuken. PIR en Resol isoleren beter dan EPS en PUR bij gelijke dikte.
Glaswol en steenwol
Voor deze isolatie is een regelwerk nodig om de platen tussen te plaatsen. Het wordt vaker binnen toegepast en dan komt er een damp remmende laag of een klimaatfolie op de isolatie om condens te voorkomen. De afwerking wordt met gips en stuuk gedaan, maar ook met houten delen.
Natuurlijke materialen
Natuurlijke producten zoals houtvezelplaten, vlaswol of schapenwol hebben vrijwel dezelfde isolatie waardes als minerale wol of schuimplaten maar zijn beter geschikt om oververhitting in de zomersituatie tegen te houden. Bovendien kunnen sommige van deze materialen ingezet worden om damp-open te bouwen.
Aluminium
Deze folies, een combinatie van aluminium en PE werken op basis van reflectie van warmte en zijn in zeer dunne uitvoering verkrijgbaar. Aandachtspunt is de geclaimde weerstandswaarde voor warmte.
Platen isolatie worden stevig tegen de muur gelijmd en verankerd of ze worden bevestigd tussen regelwerk; houten of metalen staanders en liggers.
Buiten Isolatie aan de buitenzijde wordt afgewerkt met een heel scala aan materialen zoals stuuk, rabat, steen strips en natuursteen. Let op de aansluitingen op terrein niveau, goten en kozijnen. Voor buitengevelisolatie is vaak een omgevingsvergunning nodig.
Binnen Aan de binnenzijde wordt meestal een isolerende voorzetwand geplaatst. De dikte kan afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gewenste isolatiewaarde variëren van 5 tot 15 cm. Om condensproblemen te voorkomen is het belangrijk om een goede dampremmende laag aan de binnenzijde aan te brengen.
Bij binnenisolatie zijn de details heel belangrijk. Met name aansluitingen op vloeren, kozijnen, vensterbanken en plafonds. Ook is er aandacht voor de radiatoren nodig.
Voor bodemisolatie wordt meestal gewerkt met polystyreen (piepschuim) chips of parels. Polystyreen kan in natte ruimtes worden toegepast. Ook al staat er water in de kruipruimte, chips en parels drijven en behouden daarbij hun isolerende werking. De parels hebben een koolstof laagje voor hoger rendement.
In kruipruimtes kan ook een schelpenbed worden aangebracht, dit isoleert echter minder.
Overweeg je bodemisolatie?, dan is een technische opname van de kruipruimte door een bedrijf of adviseur de volgende stap. Er wordt gekeken naar aanwezig puin, staat van het leidingwerk, aantal compartimenten, hout- en betonrot, vochtigheid en meer. Op basis van de bevindingen en natuurlijk de afmetingen van de kruipruimte wordt de best passende oplossing aangeboden.
Bodemisolatie is interessant als uw kruipruimte vaak nat of een beperkte hoogte heeft, bijvoorbeeld als deze lager is dan 45 cm. De ventilatie van de kruipruimte die boven de isolatie langs gaat dient sterk verminderd te worden. Aanvullende isolatie van de funderingswand verhoogt de isolatiewaarde.