Ventilatiebox

  • Voldoet mijn aansluiting?
    Perilex-stekker

    Heeft je huidige ventilatiebox een perilex-stekker? Dan kan je nieuwe ventilatiebox gemakkelijk worden geïnstalleerd. Je hoeft verder niets te doen.

    Randaarde-stekker

    Heeft je huidige ventilatiebox een randaarde-stekker? Dan is het noodzakelijk ook een afstandbediening bij te bestellen: anders is de ventilatiebox niet in standen te bedienen.

    Kruis bij het bestelformulier aan dat je een afstandbediening nodig hebt.

  • Wanneer wordt de ventilatiebox geleverd?

    Er is veel vraag naar ventilatieboxen. Houd rekening met een levertijd van 2 maanden. Yakon Air neemt contact met je op om de afspraak te bevestigen en de afspraak in te plannen.

  • Hoe worden de ventilatiekanalen gereinigd?

    Bij het reinigen worden de luchtkanalen van het ventilatieboxsysteem met een speciale vacuüm/borsteltechniek stofvrij schoongemaakt.
    Eerst worden alle openingen van de kanalen afgedopt(waar de kanalen zitten) en wordt vervolgens een de afzuigunit aan op het uiteinde van het kanaal aangesloten.
    De afzuigunit-met eigen schone filters- zorgt ervoor dat het systeem in onderdruk komt te staan. Daarna wordt via de openingen van de ventielen het kanalensysteem schoongeborsteld.
    Al het losgekomen vuil zal via de afzuigunit opgevangen en milieuvriendelijk afgevoerd worden.

  • Moet ik mijn ventilatiebox vervangen?

    Heb je een ventilatiebox op wisselstroom (AC)? Dan is het de moeite waard om die te vervangen voor een nieuwe, energiezuinige ventilatorbox. 

    Een ventilatiebox gaat 15 – 25 jaar mee. Nieuwer boxen zijn geluidsarmer en energiezuiniger.

    Heb je een ventilatiebox als deze? Of een ander ventilatiebox, ouder dan 15 jaar, of een ventilatiebox op wisselstroom (AC)? Dan is het de moeite waard om die te vervangen voor een nieuwer type. 

  • Welk ventilatiesysteem heb ik?

    Oudere huizen werden/worden geventileerd met klapraampjes en roosters. Dat is in beter geïsoleerde huizen vaak niet genoeg om frisse lucht in huis te houden. 

    Mechanische Ventilatie 
    Mechanische ventilatie voert de lucht af. In de badkamer, de wc, en de keuken zie je een ventiel, buizen voeren de lucht vervolgens af naar de ventilatiebox. Die box hangt ergens in huis, vaak is dat op zolder. Dit is de ventilator die voor zuigkracht zorgt. Er zijn verschillende modellen en types met verschillende mogelijkheden. In appartementencomplexen worden soms meerdere woningen aangesloten of één ventilator. 

    Balansventilatie 
    Nog nieuwer is balansventilatie. Hierbij wordt schone lucht aangevoerd en gebruikte lucht ook weer afgevoerd. Al dan niet met een wtw-systeem (warmteterugwinning).  

    Heb je je ventilatiebox gevonden?  
    Check wat voor box je hebt. Oudere ventilatieboxen werken vaak op wisselstroom (AC). Nieuwe werken op gelijkstroom (DC). Met het vervangen van je ventilatiebox kun je energie besparen!  

  • Hoe bespaar je energie met een ventilatiebox?

    Oudere ventilatieboxen werken vaak op wisselstroom. De nieuwere op gelijkstroom. Dat kost minder energie. Een oudere ventilatiebox kan wel 10 x zoveel stroom gebruiken, als een nieuwe!