Wat als de buren een warmtepomp of airco aanschaffen?
De aanschaf van een warmtepomp of airco is meestal een weloverwogen beslissing van wegen de kosten en de lange gebruiksduur. De effecten daarvan op de buren worden daarbij helaas niet altijd meegenomen in de overwegingen. Het gaat hierbij om het geluidsniveau en de esthetische aspecten van de plaatsing. Onrust en ongenoegen zijn op z’n minst te beperken door tevoren hierover eerst even te overleggen met de buren. Een iets andere plaatsing van de apparatuur kan veel schelen.
Geluid
Maar hoeveel geluid maakt een warmtepomp/airco nu eigenlijk? En hoe voorkom of verminder je de geluidsoverlast? Sinds 1 april 2021 gelden de volgende eisen. Tussen 19:00 uur en 7:00 uur (’s avonds en ’s nachts dus) mag de warmtepomp maximaal 40 decibel geluid maken op de erfgrens met de buren. Tussen 7:00 uur en 19:00 (overdag dus) is dit maximaal 45 decibel. De meeste nieuwe warmtepompen/airco’s maken zo’n 55 decibel geluid wanneer ze op volle toeren draaien. Dat is vergelijkbaar met een koffiemachine die koffiebonen maalt. Over het algemeen wordt een afstand van minimaal 3 tot 4 meter aanbevolen tussen de warmtepomp/airco en de eigendomsgrens of naburige woning. Deze afstand kan helpen om eventuele geluidsoverlast te verminderen en de leefomgeving van de buren te respecteren
Omkasting
Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een omkasting om de installatie te plaatsen. De Consumentenbond deed daar onderzoek naar en sommige omkastingen verminderen het geluid met wel 9 dB. Ook esthetisch gezien is een omkasting voor je warmtepomp een prima oplossing. De omkasting levert ook nog een aantal andere voordelen op. Een stevige kast rond je buitenunit beschermt de unit tegen wind, hagel, blad, UV-stralen enzovoort. Dit kan de levensduur van de unit aanzienlijk verlengen.