Spouwmuurisolatie
Je huis klaar voor de toekomst
Huizen met geïsoleerde gevels hebben lagere energielasten en een hoger comfortniveau doordat de muren minder koude afstralen. Bovendien vermindert het risico op condens en schimmelvorming op de muren. Huizen met een bouwjaar tussen 1930 en 1975 hebben vaak ongeïsoleerde spouwmuren.
Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur met daartussen een smalle luchtruimte van gemiddeld vier tot zeven centimeter lucht. Deze spouw kan gevuld worden met isolatiemateriaal. Dit is een eenvoudige maatregel met een goede kosten / batenverhouding.
Natuurvrij maken
In spouwen leven vaak beschermde dieren als vleermuizen. Daarom zijn er regels voor het vullen van spouwmuren. De spouwmuren worden eerst ‘natuurvrij’ gemaakt: de dieren kunnen wel uitvliegen, maar niet meer invliegen. Dit kan alleen buiten het broedseizoen. De deelnemende bedrijven zijn op de hoogte van de regelgeving.
NB: Spouwmuurisolatie kan alleen worden gedaan in Apeldoorn (stad) en Ugchelen. Voor isolatie in de overige gebieden is eerst een ecologisch onderzoek nodig.
Een spouwmuur bestaat uit een binnen- en een buitenmuur met daartussen een smalle luchtruimte.
Veelgestelde vragen
-
1Voor wie is spouwmuurisolatie interessant?
Spouwmuurisolatie is interessant als u een woning heeft met een bouwjaar tussen ca. 1920 en 1976. In deze periode werden spouwmuren nog niet standaard geïsoleerd bij de bouw. Tussen 1970 en 1976 kregen nieuwe woningen soms wel een geringe spouwmuurisolatie. Deze kan soms worden nagevuld. Woningen van vóór 1920 hebben doorgaans geen spouwmuur.
-
2Hoe wordt een spouwmuur geïsoleerd?
Voor het isoleren van de spouwmuur boort het uitvoerende bedrijf in een regelmatig patroon gaten in de voegen van de gevel. De boorgaten worden na het inspuiten van het isolatiemateriaal weer netjes gedicht. Het isolatiebedrijf zorgt dat ventilatie van kruipruimtes of andere ruimtes geborgd blijft. Om te voorkomen dat het isolatiemateriaal eventueel in de spouw van een aangrenzende woning verdwijnt, brengt het bedrijf spouwscheiders aan. Als uw buren gelijktijdig dezelfde isolatie laten aanbrengen, zijn spouwscheiders niet nodig.
-
3Welke regels zijn er voor spouwmuurisolatie in Apeldoorn?
Voordat een spouwmuur geisoleerd mag worden, is vooraf ecologisch onderzoek nodig. Gemeente Apeldoorn heeft groot ecologisch onderzoek gedaan. Daardoor is er een vrijstelling van kracht in Apeldoorn stad en Ugchelen.
In de overige dorpen/gebieden is vooraf ecologisch onderzoek nodig.
Tijdens deze actie wordt gewerkt met het volgende protocol:
- Werken conform de in het SMP vastgestelde natuurkalender
- Natuurvrij maken van de spouw
- Aanbrengen van compensatiemaatregelen.
Alle bedrijven die deelnemen aan deze actie zijn op de hoogte van dit protocol.
Wil je spouwmuurisolatie aanbrengen met deze actie en woon je in een buurt in Apeldoorn of in Ugchelen?
Dat gaat als volgt:
- Offerte aanvragen
- Isolatiebedrijf onderzoekt de woning en kijkt of de spouw geschikt is. Zo ja, dan wordt een offerte gemaakt.
- Wanneer de bewoner akkoord is, dan moet de spouw eerst natuurvrij gemaakt worden en moeten er permanente voorzieningen (nest/vleermuiskast) aangebracht worden.
Dit kan alleen in gebeuren in een beperkte periode in het jaar. De maand april (misschien)en de periode september – medio oktober. - De woning wordt aangemeld bij de gemeente
- Op adressen waar volgens het registratiesysteem verblijfplaatsen zijn vastgesteld en maatwerk geleverd moet worden, kunnen verdergaande maatregelen of bv. grotere kasten nodig zijn.
- De spouw mag geïsoleerd worden minimaal een week nadat de spouw natuurvrijgemaakt is.
-
4Is er subsidie beschikbaar?
Hoe werkt het?
Van inschrijven tot uitvoering van de werkzaamheden. Wij helpen je.
Maak je huis behaaglijker in de zomer en de winter
Met isolatie geef je je huis een extra laag die warmte en kou goed tegen houdt. Je maakt je huis behaaglijker in de zomer en de winter. Meer warmte vasthouden in de winter betekent een lager gasverbruik. Een goed geïsoleerd huis blijft in de zomer langer koel. Minder energiegebruik betekent ook: een lagere CO2-uitstoot. Wel zo duurzaam!