Energieblindheid
Bij deA houden we ons bezig met energie. Maar toen stuitte ik op een aflevering van VPRO Tegenlicht. Enkelen van jullie hebben dit wellicht al gezien, want het is al een paar maanden geleden uitgezonden. Het gaat over energie blindheid, en Nate Hagens legt hier verschillende aspecten over uit.
Belangrijke factor voor succes en welvaart
Met energieblindheid doelt hij op het feit hoe weinig wij in onze huidige maatschappij nadenken over energie en energiegebruik. Terwijl het juist de belangrijkste factor is voor ons succes en hoge welvaart. In Nederland is het al jaren vanzelfsprekend dat energie uit het stopcontact komt en dat de cv-ketel aan gaat wanneer jij wilt. Maar je ziet er helemaal niks van, alles gebeurt ver weg en gaat via ondergrondse kabels. Zelfs een energierekening is eigenlijk een beetje vaag, het is heel lastig te zien wanneer je nou echt meer energie hebt verbruikt. Laat staan dat je kunt zien wat het gene was dat je deed waardoor je energieverbruik hoger, of lager, is geworden.
Elke energiebron is anders
Wat hij er ook onder noemt is de onderbelichting van de verschillen tussen verschillende energiebronnen. Elke energiebron heeft andere eigenschappen, en dan bedoelt hij niet alleen de energiedichtheid maar ook bijvoorbeeld de wisselende beschikbaarheid van duurzame energiebronnen zoals wind en zon.
In Nederland beginnen we een van de verschillen in eigenschappen nu te merken als maatschappij. Netcongestie is vaak in het nieuws, en dit komt doordat we steeds meer zonne-energie zijn gaan opwekken en gebruiken. Terwijl ons energiesysteem niet klaar is voor de andere eigenschappen van zonne-energie ten opzichte van elektriciteit uit gascentrales. Want de zon schijnt nou eenmaal minder sterk in de winter, en is er ook echt alleen overdag.
Drastisch verminderen
Nate noemt ook een ander belangrijk punt van duurzame energie. Nu steunt duurzame energie nog op subsidies en financiƫle voordelen (zoals de prijsgarantie bij onze buurtstroom daken). Hij legt het uit als gevolg van ons doel om door te gaan met het huidige wereldwijde energieverbruik. Om daadwerkelijk duurzaam te worden zullen we dus ons energieverbruik drastisch moeten verminderen.
Lokale productie bespaart
Om dat te bereiken stelt hij voor om het hele systeem, wereldwijde handel gelijktijdig over alle continenten, te versimpelen. Dat doe je door zo veel mogelijk tussenstappen te verwijderen. Want bij elke tussenstap is er energie nodig, transport van het ene continent naar het andere, IT-systemen die altijd alle ingewikkelde processen moeten doorrekenen en bijhouden en daarbij komen nog de permanent draaiende back-up servers. Dus om energie te besparen is het belangrijk om lokaal te produceren en gebruiken.
Dit is waarom we het doen
deA is zich al langer bewust van het belang van energie besparen en met name lokaal produceren, dat is immers de reden van ons bestaan! Tegelijkertijd beseffen we dat we er nog lang niet zijn, want we wekken immers nog niet genoeg energie op om Apeldoorn te kunnen voorzien van elektriciteit. Maar deze inzichten geven ons wel weer extra motivatie om door te gaan met waar we mee bezig zijn.
Erik Heijink, Opwek en Opslag
Bekijk hier Nates verhaal: