Duurzame Buren Anklaar

Hoe maak je ons type huis duurzaam? Wat kun je het beste doen, en wat nog niet? De afgelopen maanden zocht onze buurtwerkgroep dat uit. We hielden een buurtenquête om te vragen welke vragen er leven, we deden zelf onderzoek en lieten energiecoaches en een energiespecialist naar onze huizen kijken. Op 25 september hielden we een geanimeerde buurtbijeenkomst met de resulataten. Was je er niet bij? Hierbij laten we je weten wat onze bevindingen zijn.

De toppers: dubbel glas, isolatie, zonnepanelen

Wat helpt echt? Minder energie verbruiken én zelf opwekken. Voor onze huizen kwamen er drie toppers uit om dat nu al te bereiken:

  • Enkel glas vervangen door dubbelglas (HR++) is comfortabel en al snel rendabel. Zeker als je je huis gaat of laat schilderen, is het de moeite waard. Ben je van plan je kozijnen te vervangen, overweeg dan triple glas.
  • Ook dak- en vloerisolatie kan al met een paar jaar financieel uit. En dan komt daar nog bij dat je huis er comfortabeler van wordt, en duurzamer, omdat co2-uitstoot naar beneden gaat.
  • De derde topper is zonnepanelen. Die verdienen zichzelf in ca 7 jaar terug, de 20 jaar daarna verdien je ermee. En vanaf jaar 1 wek je er schone energie mee op.

Voor deze drie toppers is geen subsidie. Wel kun je de btw op zonnepanelen terugvragen.

De gemeente

Veel wijkbewoners vragen zich af wat ze van de gemeente kunnen verwachten, daarom hebben we ook bekeken wat de plannen zijn van de gemeente Apeldoorn. In 2021 moet de warmtevisie van de gemeente Apeldoorn gereed zijn. Er worden regionale energie- en klimaatstrategieën gemaakt en van alle gemeenten wordt verwacht dat ze 2021 een planning hebben (een warmteplan) van de transitie naar aardgasvrij, gericht op een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050.
Als werkgroep hebben we daaruit de conclusie getrokken, dat het tot 2021 vooral zin heeft om aan de slag te gaan mens maatregelen die in ieder geval zin hebben, bij iedere vorm van duurzame verwarming.
Lees verder over de rol van de gemeente Energiek Apeldoorn

Wat niet?

Onze werkgroep was ook benieuwd naar de mogelijkheden van een buurtbatterij, een buurtwindmolen en geothermie. Om dit moment is het nog niet haalbaar om dit als particulieren te doen. Geothermie is sowieso heel kostbaar, dus dat zal vooral voor een stadsdeel worden gekozen, en niet zozeer voor een wijk of buurt.
Misschien is in de (nabije?) toekomst een gezamenlijke warmtepomp wel een optie. Dat is dus een onderwerp om te volgen.
Voor groene daken was te weinig belangstelling om gezamenlijk op te pakken.
Specifieke tips huizen Anklaar
Wil je ook met je huis aan de slag, maar vraag je je af waar te beginnen?
Vraag advies van de vrijwilliger energiecoaches!