Monumentale missie: energieneutraal

Monumentale missie: energieneutraal

Kan een monumentaal pand uit 1878 energieneutraal worden én zijn authentieke uitstraling behouden? ‘Ja’, is het antwoord van Hans Schaap. En hij is samen met zijn vrouw Laurie vast van plan om dat aan te tonen met zijn huis aan de Oranjelaan. Dat sluit perfect aan bij een belangrijke drijfveer van de familie Schaap: “We willen er werk van maken om de aarde beter achter te laten voor volgende generaties.”
Hans Schaap runt een softwarebedrijf in Hengelo. Hij woonde echter met zijn familie in Amsterdam. Zeker met twee kleine kinderen werd de reistijd steeds meer een dingetje. En dus ging de familie op huizenjacht. Het moest een oud huis worden. Aan de Oranjelaan in Apeldoorn vonden ze hun droomhuis – een prachtig monumentaal pand uit 1878.

In mogelijkheden denken – niet in beperkingen

Een monumentaal pand verduurzamen is een klus op zich, zeker als je zoals Hans en Laurie voor energieneutraal gaat. Er zijn technische uitdagingen en bij het aanpassen van monumenten ben je aan (strenge) regels gebonden. Hans: “Vanaf het begin hebben we vooral gekeken naar wat er wél mogelijk is. Daarbij hebben we gemerkt dat betrokken (gemeente-)instanties bereid zijn om mee te denken – verduurzaming van monumenten staat echt op de agenda.”

Denkwerk en concrete stappen

Hans en Laurie voeren veel werkzaamheden in hun droomhuis zelf uit. Voorafgaand daaraan hebben ze zich uitgebreid verdiept in materialen en (bouw)methodes. Hans: “We isoleren het huis aan de binnenzijde met voorzetwanden. Daarbij maken we onder meer gebruik van een nieuw materiaal dat ademt als een zeiljack: vocht kan wel naar buiten, maar niet naar binnen. Ook isoleren we alle plafonds en we maken gebruik van warmteterugwinventilatie. Zo kunnen we met relatief lage temperaturen van de muurverwarming (25-40 graden Celsius) een aangenaam klimaat realiseren. We verwarmen nu nog met CV-ketels, maar op het moment dat het hele huis is geïsoleerd, kunnen we overstappen op een superefficiënte warmtepomp, die gebruik maakt van aardwarmte. En dan staan er ook zonnepanelen en heatpipes op de planning. Als de zon schijnt, verzorgen de panelen elektriciteit en de heatpipes warmen water snel en efficiënt op. Het warme water kun je opslaan in ruime, geïsoleerde tanks. Zo leg je een comfortabele buffer aan. En, over buffers gesproken: we denken ook na over stand-alone accu’s. Het is veel werk en we moeten er in veel opzichten serieus in investeren, maar over een tijdje is ons huis van toen met technologie van vandaag klaar voor de volgende 150 jaar. Met behoud van de oorspronkelijke uitstraling.”
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”40″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”293″ thumbnail_height=”175″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”3″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”1″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Start slideshow of klik op foto voor grote weergave]” template=”default” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]