deA helpt bij energieproblemen

deA helpt bij energieproblemen

Een koud huis, schrikken van je maandbedrag, niet meer weten hoe je je energierekening moet betalen, voor steeds meer mensen wordt energie een probleem. In Apeldoorn is er diverse hulp. De gemeente, diverse instanties en deA: samen zetten we ons ervoor in dat energie voor iedereen bereikbaar blijft. 

Wat doet deA eigenlijk? 

“We hadden al een breed aanbod om mensen te helpen energie te besparen: met de energiecoach, de energieconciërge en de energievriend.” Floriske van Geest stond aan de wieg van vormen van hulp van deA. “Medewerkers en vrijwilligers van deA komen bij mensen thuis. Daardoor hebben we voor bijna iedereen wel een geschikt aanbod.”

Gedrag belangrijke factor

“We helpen bewoners overzicht te krijgen en met een plan om hun huis te verduurzamen. Wat betalen ze eigenlijk en waaraan? Verder geven we tips en materialen. Erg populair zijn de waterbesparende douchekop en het radiatorfolie. Spullen zijn heel belangrijk, maar goed ‘energiegedrag’ is een heel belangrijke besparingsfactor. Denk aan: de thermostaat ’s nachts lager zetten.” 

Zijn er nog mensen die niet weten hoe je moet omgaan met je verwarming?  

Floriske: “Jazeker zijn die er. Sommige mensen hebben zich er nooit mee bezig gehouden, of ze hebben zorgen of andere dingen aan hun hoofd. De hoge energieprijzen brengen hen in de problemen. Maar er zijn ook mensen die al heel zuinig stoken en zich veel ontzeggen om de energierekening maar betaalbaar te houden. Als je in een slecht geïsoleerde woning woont, heb je een probleem. Je energierekening rijst de pan uit.” 

Hoeveel betalen mensen dan? 

“Mensen met lage inkomens zijn momenteel meestal meer dan tien procent van hun inkomen kwijt aan energie. Dat is bijna niet op te brengen.” 

Gemeente Apeldoorn: energietoeslag 

Gemeente Apeldoorn helpt mensen met lage inkomens de winter door te komen. Bewoners met een inkomen tot € 1.476,64 (alleenstaand) € 2.109,48 (stel), konden vanaf 2022 energietoeslag aanvragen. Dat is een eenmalig uitkering van 1250 euro, als tegemoetkoming van de hoge energiekosten. In Apeldoorn is die tot nu toe ca. 11.000  keer aangevraagd. 

Energiehulp van deA 

De mensen uit deze groep die een huis huren met een laag energielabel: E, F of G, hebben ook een energiehulp van deA aangeboden gekregen. Deze energiehulp komt bij de bewoners thuis, inventariseert wat er op korte termijn gedaan kan worden om energie te besparen. Daarvoor is dan 400 euro beschikbaar per adres. Vaak gaat dit bedrag naar energiezuinige apparatuur, of dikke gordijnen tegen kou.  

Inmiddels zijn er tien energiehulpen actief in Apeldoorn. De planning is dat zij in 2023 bij 1500 huishoudens hulp en gratis oplossingen aanbieden. Arjan van de Plas is projectleider van dit project.  

Arjan, kun je voor deze mensen iets betekenen als je de schil van hun huis niet kunt verduurzamen?  

Arjan van der Plas: “De gemeente subsidieert deze actie voor de mensen die nu direct hulp nodig hebben. De woningcorporaties hebben afgesproken dat ze al eerder dan de afgesproken doelstelling van 2030, in 2028 al hun woningen minimaal energielabel C hebben. We komen bij mensen waar het koud is in huis, waar veel dingen kapot zijn en waar geen geld is het te vervangen. Met stip op 1 staat het vervangen van energieslurpende koelkast. Maar ook is er veel vraag naar gordijnen of jaloezieën, om kou via het raam te weren.” 

Apeldoorn geeft warmte

Arjan van der Plas: “De 400 euro die beschikbaar is, is vaak niet genoeg. Gelukkig kunnen we ook een beroep doen op ‘Apeldoorn geeft warmte’. In de afgelopen maanden hebben Apeldoorners ruim 130.000 euro gedoneerd om anderen te helpen met hun energie. Het is fijn dat we hiermee echt kunnen helpen in schrijnende gevallen. We helpen met spullen en materialen, maar we kijken ook mee met de energierekening en het energiegedrag.” 

Subsidie Woningisolatie 

Er is ook een extra subsidie van 2000 euro per adres voor mensen met een laag energielabel en inkomen met een koopwoning. Deze subsidie wordt georganiseerd door gemeente Apeldoorn. deA voert ook hier een onderdeel in uit: energieadviseurs van deA gaan bij de mensen langs om te kijken wat een geschikte maatregel is. Met dit bedrag kan bijvoorbeeld een spouwmuur worden geïsoleerd of glas worden vervangen.  

Hulp aan huurders en kopers blijft 

De energiehulp en de subsidie woningisolatie zijn dus nieuw in het Apeldoornse aanbod. En specifiek bestemd voor mensen met een laag inkomen én een laag energielabel.
Maar ook voor anderen is er hulp van deA.

We helpen mensen

  • Grip te krijgen op hun energierekening 
  • Energieverbruik naar beneden te brengen 
  • Het huis te verduurzamen. 

Nu de energieprijzen stijgen, merken we bij onze coöperatie dat weer een nieuwe doelgroep hier belangstelling voor heeft.

Wil jij aan de slag met je huis? Wil je je energierekening verlagen? Of ken je iemand die we kunnen helpen? Wij helpen graag!