Energiebosje Zuidbroek gesnoeid: eerste Apeldoornse pellets in de maak
De energiebosjes in park Zuidbroek zijn voor het eerst gesnoeid. Het hout wordt nu gedroogd om straks te verwerken tot pellets. Binnenkort heeft deA de beschikking over een pelletpers. Naar verwachting biedt onze coöperatie dit najaar de eerste Apeldoornse houtpellets aan.
Samen met de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJsselzoom hebben we aan de noordkant van Apeldoorn bij de A50 enkele percelen grond in beheer gekregen als productiebos. In het gebied wordt gewandeld en gefietst. Dit is een pilot voor het maken van pellets van kortgroeiend hout. In 2015 zijn daarvoor wilgen, berken en elzen aangepoot. Het hout wordt gebruikt om pellets van te maken. De stronken groeien weer opnieuw aan.
Onder de hoogspanningslijn
Het perceel in park Zuidbroek is nu als eerste gesnoeid. Het bosje ligt gedeeltelijk onder de hoogspanningslijnen. Bomen en struiken mogen daarom niet te hoog worden. De energiebosjes aan andere kant van de snelweg groeien nog een of twee jaar door.
Plan Apeldoornse pellets
deA werkt al enkele jaren aan een plan om in Apeldoorn zelf houtpellets te produceren. Op dit moment is 6,5 hectare energiebosjes in bezit van deA en de Agrarische Natuurvereniging Veluwe IJssel. Als aanloop heeft deA zowel in 2017 als in 2018 een collectieve inkoopactie georganiseerd voor duurzame houtpellets uit België.
Pelletpers
Na de eerste oogst is de volgende stap: pellets maken. In het afgelopen jaar is een terrein aangeboden waar een flinke hoeveelheid hout te drogen kan worden gelegd; met een ruimte waar een machine het hout kan verwerken tot pellets. deA gaat de komende jaren een pelletpers huren om ervaring op te doen met het maken van pellets die qua samenstelling en vochtigheidsgehalte goed van kwaliteit zijn.
Waarom energiebosjes?
Lage bosjes van snelgroeiende bomen komen veel voor in ons landschap. Vroeger al werden deze bosjes dichtbij huis aangelegd om te voorzien in brandstof. Nu we van het fossiele aardgas af willen, staan ze opnieuw in de belangstelling omdat er pellets van gemaakt kunnen worden. Het stoken van pellets, niet te verwarren met houtstook in open haarden of houtkachels, zal in de toekomst vermoedelijk aanvullend worden op alle andere vormen van duurzame energie. We hebben in Apeldoorn veel snoeihout, een gedeelte daarvan zou tot pellets kunnen worden verwerkt. De energie van kortgroeiend bos is niet alleen duurzaam om de energie die het opbrengt, maar ook vanwege de functie in de jaren ervoor: ze nemen CO2 op in de jaren voordat ze geoogst worden en reduceren fijnstof. Apeldoornse pellets leveren werkgelegenheid én de productie dichtbij scheelt in de transportkosten en vervuiling door het transport. Verwarmen met pellets uit de buurt is duurzaam en CO2-neutraal.
Al met al worden dit pellets die dichtbij geproduceerd zijn, uit klimaatverantwoord beheerd terrein.
Beeld: Jessie