Mooiste laadpaal van Nederland staat in Apeldoorn
Lieke Bleyenberg (11) en wethouder Wim Willems onthulden donderdag 18 juli “de mooiste laadpaal van Nederland” op de Mambohof in Apeldoorn (Zuidbroek). De paal is de eerste van 100 palen die de komende jaren op verzoek van bewoners in Apeldoorn worden neergezet. De laadpunten leveren lokale, schone energie van bronnen direct uit de buurt.
Lieke won de ontwerpwedstrijd die energiecoöperatie deA had uitgeschreven. Daarom kwam haar ontwerp op het oplaadpunt dat donderdag werd onthuld. De laadpalen worden geplaatst op verzoek van bewoners in gemeente Apeldoorn. Mensen die op eigen terrein geen laadpaal kunnen neerzetten of die in Apeldoorn op bezoek komen, kunnen van de openbare palen gebruik maken. De prijs is € 0,18 per kWh.
Bewoners die een laadpunt in hun buurt willen, kunnen die aanvragen bij Gemeente Apeldoorn.
Energie uit de buurt
De nieuwe laadpalen zijn te vinden via de app Smoov. Als je bij de laadpunten laadt, neem je energie af van deA, duurzame energiecoöperatie Apeldoorn. Michael Boddeke van deA: “Op dit moment hebben we energie voor ca. 5000 huishoudens, terwijl we ongeveer 850 afnemers hebben. We hebben dus voldoende lokale energie voor de laadpalen.”
De energie wordt dichtbij opgewekt. Op de Vlijtseweg wekt Waterschap Vallei en Veluwe energie op uit afvalwater, op de Ecofactorij en in Zuidbroek wekken zonnepanelen energie op, bij Attero in Wilp wordt uit het gft uit de groene containers energie opgewekt. Je kunt er dus langsfietsen of -rijden. Bovendien is er geen duur transport voor de energie nodig is. Door auto’s met deze energie op te laden, ontstaat een lokale cirkel: de energie die we hier gebruiken, wekken we ook zelf op.
Slimme palen
De nieuwe laadpalen laden sneller dan hun voorgangers. Dat maakt het ook voor bezoekers in Apeldoorn aantrekkelijk om hun auto te laden. Voorheen werden 11 kW-palen geplaatst, de nieuwe 22 kW-laadpunten zijn dubbel zo snel. Het zijn slimme palen: gedurende enkele uren geven ze minder stroom af om zo pieken in het netwerk tegen te kunnen gaan. Hierdoor is er minder verzwaring van het netwerk noodzakelijk.
Deelauto
De aanwezigen waren enthousiast over het ontwerp van de laadpaal: “De mooiste laadpaal van Nederland’, reageerde een elektrisch rijder en “Een toevoeging voor de buurt”, reageerde bezoekers op de vormgeving. Na de onthulling konden zij kennismaken met diverse typen elektrische auto’s. Jong en oud stapte in diverse auto’s en maakte kennis met de geluidloze auto’s. Ook de Amber deelauto trok veel belangstelling. Deze deelauto, BMW i3, is ook door leden van energiecoöperatie deA te gebruiken.
[ngg src=”galleries” ids=”28″ display=”basic_slideshow”]