Nieuw energielabel vertelt veel over je huis

Hoe energiezuinig is mijn huis, wat zijn mijn kosten in de toekomst?


Vraag je nieuwe energielabel met 25 euro korting aan

Nieuw energielabel vertelt veel over je huis

Als je je huis wilt verkopen of verhuren, heb je sinds 1 januari 2021 een vernieuwd energielabel nodig. Dit vernieuwde energielabel laat gedetailleerd zien hoe energiezuinig je huis is en wat je kunt doen om (verder) te verduurzamen. Ben je lid van deA, dan kun je dit energielabel met 25 euro korting door de gecertificeerde partnerbedrijven Energielabel Plus of DGL Duurzaam laten opstellen.

Fraudegevoelig

Henri de Groot, eigenaar van DGL Duurzaam: “Het oude energielabel was erg eenvoudig en fraudegevoelig en werd nauwelijks tot niet gehandhaafd. Je kon bij wijze van spreken de foto van de nieuwe cv-ketel van de buurman in je dossier toevoegen en zo een hoger energielabel halen. De overheid scherpte daarom de regels aan; vanaf 1 januari 2021 ben je verplicht een energielabel te laten zien als je je woning wilt verhuren of verkopen. Dit moet een nieuw, veel uitgebreider energielabel zijn dat door een gecertificeerd adviseur is opgesteld. Deze bepaalt aan de hand van een vast protocol hoe energiezuinig de woning is. De overheid wil woningeigenaren ook stimuleren hun woning energiezuiniger te maken. Daarom bevat het bijgevoegde rapport naast deze resultaten een uitgebreid advies over hoe de woning verder verduurzaamd kan worden.”

Arbeidsintensief

Bij een woningopname komt veel kijken. “Per woning loop je zo’n 350 punten langs. Dit duurt ongeveer 1.5 uur. Thuis voer ik dit vervolgens in een computerprogramma in en krijg ik er drie waarden uit; het verlies van warmte door de schil en de mate van opwarming door de zon, het fossiele energieverbruik en het aandeel hernieuwbare energie. Dit resulteert in een energielabelklasse, B bijvoorbeeld. Daarnaast komt uit de ingevoerde gegevens een advies van gemiddeld 10 bladzijden waar je in detail adviezen voor verduurzaming krijgt. Deze adviezen zijn zeer nauwkeurig.

25 euro korting

Het energielabel kost zo tussen de 275 en 375 euro, afhankelijk van de tijdsinvestering. Als huurder of koper kun je met het energielabel goed inschatten wat je maandelijkse energielasten zullen zijn en voor welke investeringen je in de toekomst waarschijnlijk komt te staan. Als verkoper of verhuurder kan het waardeverhogend werken, omdat het energielabel in het taxatierapport meegenomen wordt. Ook kan het ervoor zorgen dat je je woning sneller verkoopt.

Ben je lid van deA, dan kun je je energielabel met 25 euro korting via deA aanvragen.