Samen honderden panelen op Sprengeloo hijsen
Het is zover! Op maandag 4 juni start Hollander Techniek de bouw van het eerste gezamenlijke Buurtstroom-zonnedak. Een grote kraan op het schoolplein van Sprengeloo hijst de 223 zonnepanelen én het overige materiaal op het dak. Dat moment gaat niet ongemerkt voorbij. Wethouder Nathan Stukker komt een handje helpen om de eerste panelen omhoog te takelen. Hij doet dat samen met Nancy Nuesink, één van de Apeldoornse vmbo-ambassadeurs uit de campagne Trots op vmbo. Andere Sprengeloo-leerlingen komen kijken.
Wel zonne-energie maar geen dak
Een collectief zonnedak is geschikt voor mensen die zonne-energie willen opwekken, maar die zelf geen geschikt dak hebben of dit liever uit handen geven. De overheid riep daarvoor de zogenoemde Postcoderoosregeling in het leven. Het Buurtstroomdak op Sprengeloo is het eerste van een reeks ‘postcoderoosdaken’ die we als energiecoöperatie op verschillende plekken in Apeldoorn organiseren. Hollander Techniek realiseert de bouw en installatie van de 223 panelen tellende installatie. Het zonnedak geeft 23 buurtbewoners de mogelijkheid zelf zonne-energie op te wekken.
Zonne-energie en onderwijs
Dat het dak van Sprengeloo gebruikt wordt voor zonne-energie is heel logisch, vindt Gerjan van Dijken, directeur van Sprengeloo. “We leren onze leerlingen om gebruik te maken van groene energie, we werken als school aan een beter milieu en we geven betekenis aan onze maatschappelijke opdracht. Daar komt bij dat de we de opbrengsten van deze zonnepanelen kunnen volgen en die gegevens gebruiken in onze lessen, bijvoorbeeld natuurkunde en techniek.”
Meer over Buurtstroom Apeldoorn>