Samenwerken tegen energiearmoede

CNAP, Stimenz en deA richten samen energiearmoedefonds op

Samenwerken tegen energiearmoede

Energiecoöperatie deA, CNAP en Stimenz richten een fonds op om structureel energiearmoede in Apeldoorn aan te pakken. Op 28 mei zijn hiervoor afspraken vastgelegd en ondertekend. De drie partijen werkten al eerder samen: in 2023 haalden zij geld op met de actie “Apeldoorn geeft warmte”.  Hiermee werden mensen geholpen die door de hoge energieprijzen in de problemen waren gekomen. Omdat deze ondersteuning nog steeds nodig is, krijgt de samenwerking nu structureel vorm.

Buiten de boot

In Apeldoorn is er een groep mensen die moeite heeft met het betalen van de energierekening. De gemeente helpt mensen die al eerder een energietoeslag hebben aangevraagd en in een matig tot slecht geïsoleerd huis van energielabel C en lager wonen. “In de praktijk zien we dat een groep mensen niet aan deze voorwaarden voldoet, en dus buiten de boot valt, maar eigenlijk wel geholpen zou moeten worden”, vertelt Michael Boddeke, directeur van energiecoöperatie deA.

Apeldoorn geeft Warmte

Vorig jaar kreeg deze groep hulp vanuit de eenmalige actie “Apeldoorn geeft Warmte”. Deze actie werd georganiseerd door het Christelijk Noodfonds Apeldoorn (CNAP), welzijnsorganisatie Stimenz en energiecooperatie deA. Mensen die de 190 euro tegemoetkoming in de energiekosten wilden gebruiken om anderen te helpen, konden geld doneren. In totaal werd er €150.000 opgehaald. 275 adressen die hulp nodig hadden, kregen een geldelijke gift en 513 adressen werden via deA geholpen aan betere isolatie of zuiniger apparatuur om de energierekening blijvend te verlagen. Soms was dit boven op de hulp van de gemeente.

Nog steeds hulp nodig

Michael Boddeke: “Er is nog steeds een groep mensen die hulp nodig heeft, maar de pot van de actie is leeg. Om deze eenmalige hulp voort te kunnen zetten, werken we samen.” Bouwien Krikke van het CNAP: “Jaarlijks krijgen we zo’n 120 aanvragen binnen. Bij een deel daarvan is energie een van de lastige kostenposten. Het zou fijn zijn als we dat deel uit een aparte pot kunnen betalen. Zo ontstond het idee een fonds op te richten voor structurele energiehulp die wij bij aanvragen kunnen aanspreken.”

Afzien

Erik Gort van Stimenz: “We zien dat een steeds grotere groep Apeldoorners in de problemen komt waarvan we het niet hadden verwacht. Deze groep verdient weliswaar meer dan 130% van het minimumloon, maar heeft bijvoorbeeld te maken met hoge huren. Ze komen niet in aanmerking voor toeslagen en andere potjes. Dat is afzien. Zij zitten misschien in een nog wel beroerder situatie dan wanneer je wel recht hebt op deze zaken. Ik vraag hen of ze wel eens naar het verlagen van hun energierekening hebben gekeken. Daar hebben ze soms zelf niet aan gedacht. Het is mooi dat we hen via dit fonds daarmee nu kunnen helpen.”

Energiecoach en gratis producten

Als via Stimenz of CNAP een aanvraag voor hulp binnenkomt en hoge energiekosten spelen een rol, dan gaat eerst de energiecoach van deA op bezoek. Deze bekijkt samen met de bewoner hoe deze het beste energie kan besparen. De energiecoach kijkt ook welk energiebesparend product het meeste nodig is. De bewoner krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe koelkast of isolerende gordijnen. Rabobank financiert de inzet van de energiecoach voor deze mensen. De producten worden betaald uit het nieuwe fonds. Bouwien Krikke: “Wij helpen daar waar geen helper is. Ik vind het fantastisch dat wij als hulporganisaties elkaar weten te vinden en samen kijken hoe we mensen kunnen helpen.”

Iedereen kan bijdragen

Het fonds moet nog wel gevuld worden. Michael Boddeke: “Daarvoor doen we een beroep op iedereen. Laatst hadden wij een lid die een kleine schadevergoeding ontving van een leverancier, maar opmerkte deze liever aan een goed doel te willen schenken. Daar hebben we nu dit fonds voor.” Erik Gort: “Bij onze vorige actie merkten we dat mensen het fijn vinden om lokaal iets goeds voor een ander te doen waarbij ze weten dat het geld lokaal goed terecht komt.” Michael Boddeke: “Als veel mensen gaan bijdragen kunnen we mooie dingen doen.”

Wil jij bijdragen aan het Energiearmoedefonds Apeldoorn? Maak een bedrag over naar St. Christelijk Noodfonds Apeldoorn, NL51 RABO 0319714144. Met de vermelding: bijdrage energiearmoedefonds.

Of scan dan de QR-code:

Weet je iemand die misschien in aanmerking komt voor hulp uit dit fonds. Meld diegene aan via onderstaande knop aan.