Sneeuw op je zonnepanelen? Dit kun je eraan doen! (of niet)
Zolang sneeuw de zonnepanelenpanelen bedekt, wekken ze geen energie op. Wacht je tot de sneeuw er vanzelf afglijdt? Of is het de moeite waard om de sneeuw eraf te vegen? En hoe pak je dat aan? We vroegen het onze zonnepanelen-partners en geven je hun tips meteen door.
Voor de panelen hoeft het niet
Voor de panelen is het niet nodig te sneeuw eraf te vegen. Die zijn erop gemaakt dat ze vorst en vocht kunnen weerstaan. Sneeuw eraf halen doe je als je wilt dat de panelen energie opbrengen zolang de sneeuw niet is weggedooid of van de panelen is afgegleden.
Opbrengst in de winter
Maar hoeveel is dat eigenlijk? De panelen wekken in de winter wel energie op, maar minder. Dirk Hoogers van DRM Duurzaam: “Het zonlicht wordt in de winter wel heel efficiënt omgezet in energie, omdat de hoek met de panelen in de winter vaak heel goed is. Maar de dagen zijn ’s winters natuurlijk veel korter.” “In de maanden december tot en met februari wekken zonnepanelen ongeveer 10 procent van hun totale jaaropbrengst op”, zegt Arie de Blois van Beter Duurzaam.
Afhankelijk van het weer
Dirk: “Meestal ligt de sneeuw in Nederland maar een paar dagen. Mochten je panelen vol sneeuw liggen, terwijl het nog lang gaat vriezen én het bovendien ook nog zonnig weer wordt, dan zou je er, afhankelijk van de panelen, misschien een paar tientjes mee kunnen verdienen. Een praktische tip van Dirk: “Als het een paar weken is, is het de moeite waard, maar voor een paar dagen, is het wel veel moeite.” Arie zegt stellig:“Je kunt je afvragen of het risico van letselschade wel opweegt tegen de geringe opbrengst.”
Houd het veilig!
Ben je toch van plan de sneeuw van de panelen te vegen, zorg dan in ieder geval voor je eigen veiligheid. Het dak is natuurlijk ook glad. Leun niet op de panelen. Kun je er veilig bij? Veeg dan met een lange wisser of zachte veger. Pas op met krassen! Maak ze in ieder geval niet sneeuwvrij met water, dan knappen ze kapot door het temperatuurverschil.
Alle daken zon