‘Zo’n groene impuls, daar doe ik het voor’

‘Zo’n groene impuls, daar doe ik het voor’

Zonne-energie is schone energie. Een uitstekende reden om te investeren in Zonnepark Klarenbeek. Al meer dan 70 procent van de ZonDelen is verkocht. Maar behalve duurzame energieopwek, is het zonnepark ook een positieve injectie voor de natuur, legt ontwerper Evelien uit.
Bomen, poelen, struiken planten, Evelien maakte het groene ontwerp voor het natuurlijke zonnepark in Klarenbeek. “Er groeide maïs, veel van hetzelfde, en het is nu een stuk gevarieerder”, vertelt landschapsarchitect Evelien de Mey. “De biodiversiteit verbetert. Zo’n groene impuls, dat geeft mij een goed gevoel. Daar doe ik het voor.” 
Broekbosjes
“Aan de Broekstraat in Klarenbeek hebben we te maken met een nat klimaat. Er zijn grote tuinen met poelen, er ligt een sloot langs het spoor en er zijn broekbosjes die permanent nat zijn. Een gebied waar de salamander zich thuis voelt. Ik heb ervoor gezorgd dat er een verbinding is tussen die gebieden. De salamander verplaatst zich op een specifieke manier. Daarom zijn er om de zoveel meter poelen, is er voldoende schaduw en zon en zijn er flauwe oevers. Niet alleen salamanders en andere amfibieën houden daarvan, ook andere dieren profiteren van die landschapselementen, zoals vogels en insecten.”


Groen raamwerk

Ze is ook content met de keuze voor bomen aan de Broekstraat. “Ze pal naast de panelen plaatsen kan natuurlijk niet, want bomen geven natuurlijk schaduw, maar ze komen toch niet ver van de straat af te staan. Dat is mooi. Ze nemen voor de bewoners het zicht weg op de panelen. Bomen zijn het meest duurzame stuk groen. Die houtwal is er straks ook nog als de zonnepanelen weer weg zijn.” Dat geldt voor veel meer elementen die de landschapsarchitect heeft bedacht. “Het groene raamwerk blijft straks achter. Dat is een positieve bijdrage aan het landschap.”
Das
De das woont ook in het gebied. Daar heeft Evelien rekening mee gehouden. “De das is gevoelig voor verandering. Er is geen dassenburcht aangetroffen maar wel een pijp. Een soort tijdelijke schuilplaats voor de das. We weten ook dat dassen niet alleen leven. Dus hebben we er alles aan gedaan om het leefgebied van die dieren te verbeteren. Er wordt maïs aangeplant, de das eet graag maïs namelijk. Maar we leggen ook heuveltjes en ruggetjes aan. De das volgt het reliëf in het landschap omdat-ie slecht ziet. Het hek om het zonnepark komt een stukje boven de grond, zodat dassen eronderdoor kunnen. Maar ook andere dieren kunnen dat doen.”
Zonnepark Klarenbeek is 20 hectare groot en bestaat uit ruim 40.000 zonnepanelen die bijna 5.000 huishoudens een jaar lang van stroom kunnen voorzien. Evelien kijkt vol tevredenheid terug op haar aandeel in het project. “We hebben veel groen kunnen toevoegen, grote slagen gemaakt. Dat vind ik fijn. Vooral voor de mensen die er direct mee te maken hebben.”
2 juni informatiewebinar
Alle informatie over Zonnepark Klarenbeek en over ZonDelen vind je hier. Woensdag 2 juni is er een informatiewebinar. 
Programma:

  • 19:30 – welkom; Michiel Roemer & René Jurgens (projectleiders zonneparken deA) en Gertine Wilders (communicatie deA)
  • 19:40 – programma; waarom dit zonnepark, het ontwerp van het  zonnepark en de groene inpassing, rendement en hoe doe je mee?
  • 20:30 – ruimte voor vragen
  • 20:50 – afronding programma en sluiting