Zonneparken, wat doet deA en wat niet?

Zonneparken, wat doet deA en wat niet?

We moeten af van fossiele energie en over naar duurzame energie. Dat is belangrijk voor het klimaat en voor de mensen na ons. Energie besparen, zonnepanelen op daken, vanaf de oprichting van deA hebben we ons daar hard voor ingezet. Ook voor grootschalige opwek rond Apeldoorn zetten we ons in. Wat doet deA momenteel met zonneparken? En wat niet?

Met energie besparen en zon op de daken komen we er niet: daarom hebben ook energie nodig van windmolens en zonnepanelen op land. Landelijk, provinciaal en in Apeldoorn is daarover veel discussie. Minder windmolens betekent meer zonneweides, maar waar moeten die weides komen? Meer windmolens betekent minder zonneweides, maar waar zetten we de molens? Vergelijk het met nieuwe woonwijken: de mensen die er komen te wonen zijn blij, de directe omwonenden minder. Ook voor de nieuwe energievoorziening moet ruimte worden ingepland, het is aan de gemeente en de provincie om dat op een goede manier in te plannen.

Wind en zon

In Apeldoorn staan er op korte termijn geen windmolens op stapel. Wel diverse zonneparken. In de afgelopen tijd heeft de gemeente zich gebogen over de vraag waar de zonneparken moeten komen en waar niet.  Hoe die afwegingen worden gemaakt en welke initiatieven er zijn vind je hier. 
Gemeente Apeldoorn heeft onder andere in het beleid staan dat bewoners de kans moeten krijgen om te participeren in de zonneparken. Het park is dan bijvoorbeeld 50 procent eigendom van een ontwikkelaar en 50 procent is lokaal eigendom. Dat is uiteraard een mooie kans voor bewoners.

Natuurinclusief

Als energiecoöperatie zetten we ons in om die participatie ook mogelijk te maken. Als iemand een concreet plan heeft voor een zonnepark, gaan we daarom met de intiatiatiefnemer in gesprek. Óf we in een zonnepark stappen, heeft met een aantal dingen te maken: kan het financieel uit? is er actieve bewonersparticipatie vanaf het begin van het ontwerp? is 50% mede-eigenaarschap mogelijk? wordt het zonnepark landschappelijk en ecologisch goed ingepast? Deze criteria komen tot stand in overleg met onze leden.

Betrokken bij vier parken

Op dit moment zij we actief betrokken bij drie toekomstige zonneparken en één bestaand. We hebben een intentieovereenkomst met Statkraft voor een installatie bij Woudhuis van ongeveer 25MWp. Binnenkort wordt hiervoor een vergunning aangevraagd voor een aangepast plan.
Verder zijn we in vergevorderde samenwerking met de gemeente over een zonne-installatie aan de Brinkenweg/Ecofactorij. De planning is daar om in juni te beginnen met het werven van deelnemers. In januari 2022 zou het park gebouwd kunnen worden.
Net over de gemeentegrens in Klarenbeek, wordt momenteel een zonnepark aangelegd aan de Broekstraat. Samen met Energierijk Voorst zijn we in het laatste stadium van contractonderhandeling met Prowind, de ontwikkelaar van het park. Daarna starten we met de werving van deelnemers voor dit zonnepark.
Het laatste park waarmee we betrokken bij zijn is Zonnepark Apeldoorn, in Zuidbroek langs de snelweg. Sinds 2018 leveren we de elektriciteit die opgewekt wordt met deze installatie.

Leden

Het is belangrijk dat er meer duurzame opwek in Apeldoorn komt. Als coöperatie kunnen we een krachtige partij zijn, die de stem van duurzaam Apeldoorn vertolkt én die meedoen door bewoners mogelijk maakt. Ben je al lid? Kom dan naar de ledenvergadering en denk en praat mee. Ben je nog geen lid en zou je willen meedenken en meedoen? Meld je aan!

Heb je vragen over zonneparken?