Câthy Jansen

Eigenaresse Tuinwinkel de Boshommel verduurzaamt zelf ook


Oud huis zorgt wel voor wat uitdagingen

Câthy Jansen

Biologische tuinwinkel De Boshommel is een van de plekken waar je de waardebon van 50 euro van het project Buurtinspanning kunt inwisselen. Je maakt kans op zo’n waardebon als je de factuur van het verduurzamen van je huis hebt ingestuurd.

Eigenaresse van De Boshommel, Câthy Jansen woont zelf in een van de deelnemende wijken. “Heel leuk om op deze manier aan dit project mee te werken. Er is al een aantal buurtbewoners langs geweest om hun bon te verzilveren.” Zelf zijn Câthy en haar partner ook bezig met het energiezuinig maken van hun huis uit 1906. “Dit vinden we best een hele klus. We zijn met verschillende maatregelen aan het experimenteren. Maar het lijkt ons leuk van anderen te horen wat bij hen nu het meeste oplevert aan besparing.”

Duurzaamheid en biodiversiteit

Duurzaamheid speelt een grote rol bij Câthy Jansen en haar partner Jasper Iking. “We zijn op allerlei vlakken daarmee bezig. Zo eten we bijvoorbeeld vegetarisch en letten bij het kopen van nieuwe spullen op duurzaamheid. Ook letten we op ons energieverbruik. We hebben een energieverbruiksmanager. Hierdoor hebben we realtime inzicht in ons verbruik van gas en elektra en ook wat we opwekken met de zonnepanelen. Dat is echt heel nuttig. En dan ga je steeds een stapje verder. Sinds februari 2023 heb ik mijn winkel De Boshommel geopend. Deze is ontstaan door mijn wens voor een eigen winkel te combineren met mijn hobby tuinieren. Ik verkoop biologisch plantgoed dat bijdraagt aan de biodiversiteit. Dat mensen die hun huis verduurzamen beloond worden met artikelen uit mijn winkel en zo vervolgens de biodiversiteit vergroten, is een goede match”, vertelt Câthy opgetogen.

Verduurzamen niet makkelijk in een oud huis

Ook met hun woning probeert het stel duurzame stappen te zetten, al valt ze dat niet altijd mee. Jasper: “Wij wonen nu twee jaar in ons huis van rond 1906. Het is best een uitdaging om onze grote woonkamer met hoge plafonds van 3,5 meter slim te verwarmen. Afgelopen jaren hadden we best een hoge gasrekening. We hebben verschillende isolerende maatregelen genomen, zoals het isoleren van ons plafond. We zijn blij dat we dat gedaan hebben. Maar het blijft een oud huis en een aantal dingen kunnen gewoon niet, tenzij je het huis grotendeels gaat strippen. Hoewel het wel ons doel is, hebben we de staat van isolatie nog niet goed genoeg gekregen om een hybride warmtepomp aan te kunnen schaffen. We hebben daarom twee jaar geleden toch gekozen voor een nieuwe, energiezuinige cv-ketel, plus gedeeltelijk nieuwe radiatoren. Ook is alles ingeregeld. Dat scheelt ook al ten opzichte van het 17 jaar oude apparaat wat er nog hing. We hebben ons hierin laten adviseren.”

Tips over besparen welkom!

Beide kijken ze veel op de website van MilieuCentraal voor goede tips en experimenteren ze met verschillende stappen. Câthy: “Zo hebben we tien zonnepanelen aangeschaft, we wekken momenteel meer op dan we verbruiken. Afgelopen najaar plaatsten we radiatorfolie, radiatorventilatoren en tochtstrips en hebben we op de studeerkamer een infrarood paneel opgehangen. Als volgende stap willen we oude dubbelglas uit de jaren 80 op de benedenverdieping vervangen, daar verwachten we veel winst te behalen. Maar we zijn zoekende hoe je voor dit type huizen de juiste keuzes maakt. Mochten er dus buren zijn die ons tips kunnen geven over wat de meeste besparing oplevert, dan horen we die graag!”

Wat zijn jouw wensen?

Energiecoach bij je thuis

Wij helpen je onafhankelijke, betrouwbare informatie geven om je huis duurzaam te maken. Ook helpen we je aan goede bedrijven voor je klussen. Zo kun je de volgende stap zetten naar een duurzame woning.