Concrete isolatiestappen: de spouwmuur van Jan
In 2006 kocht Jan Viljeer in De Parken een huis dat volledig origineel was. Daarmee was het een spekkie naar het bekkie van deze perfectionistische technicus. Het huis ging volledig op de schop. Vrijwel alles werd geïsoleerd. Behalve de spouwmuur. Die pakte Jan onlangs pas aan. Dat mag hij even uitleggen.
Origineel en authentiek
Het vrijstaande huis waar de familie Viljeer het oog op had laten vallen was origineel en authentiek. Jan Viljeer daarover: “Dat betekende vooral dat het niet was geïsoleerd en dat er voor de verwarming waren er 6 kachels waren. Dat zag ik wel als een voordeel: we konden snel grote stappen zetten. Zo werd het hele huis voorzien van dubbel glas, er kwam een CV-installatie met HR-kerel en in de keuken en douche legden we vloerverwarming aan. Uiteraard gingen we aan de slag met isolatie. We kozen er bijvoorbeeld voor om de plafonds van de eerste etage optimaal te isoleren omdat de zolder erboven een echte rommelzolder is.”
Isolatie, ook uit idealisme
Het huis van de familie Viljeer stamt uit 1953 en is voorzien van een spouwmuur. Opvallend genoeg werd die bij de grote verbouwing in 2006 niet geïsoleerd. Jan daarover: “uiteraard hebben we er wel over gedacht omdat direct mee te nemen, maar toen ik me ging inlezen, kwam ik erachter dat spouwmuurisolatie tot behoorlijke vocht(regulatie)problemen kon leiden. Het probleem zat hem daarbij vooral in het beschikbare isolatiemateriaal. Pas onlangs is er materiaal op de markt gekomen dat géén vochtproblemen meer veroorzaakt. En dus konden we er alsnog mee aan de slag. Inmiddels genieten we van meer comfort én besparen we 400m3 gas per jaar. Dat is een win-winsituatie: ik hou er niet van om energie verspillen, die isolatie is er ook uit idealisme gekomen.”