Erik Vos

Door hybride warmtepomp lager gasverbruik


en meer comfort

Erik Vos

Erik Vos heeft een comfortabele, moderne, vrijstaande woning uit 2003. Zijn energierekening is heel normaal voor een huishouding bestaande uit twee personen. Toch knaagt er iets bij hem: “Ook al is mijn gasverbruik gemiddeld, ik vind 1300 m3 gas verbruiken toch wel heel veel gezien de ontwikkelingen in de wereld en in Groningen. Ik wil bezuinigen”. Begin 2022 begint hij zijn zoektocht die hem ruim een jaar later in totaal zo’n 70% besparing oplevert. Vooral de hybride warmtepomp heeft daarin een belangrijk aandeel. En deze bevalt goed.

Gas besparen

“Om gas te besparen, begon ik vorig jaar met het lager zetten van onze thermostaat”, vertelt Erik. “Door deze op 19 graden te zetten, leverde dit zo’n 10% besparing op ons gasverbruik. Ook gingen we op inductie koken. Met deze maatregelen hadden we onze max qua besparen wel bereikt. Naar mijn idee was de hybride warmtepomp de enige oplossing om ons gasverbruik substantieel verder te verlagen.”

Voorbereiding op de warmtepomp

Ons huis is redelijk goed geïsoleerd en we hebben dubbel glas uit 2003. Ik wist dat deze voorwaarden goed genoeg waren om de overstap naar een hybride warmtepomp te maken. Omdat onze cv-ketel inmiddels ook 20 jaar oud was, wilde ik de stap zetten. In januari 2022 vroeg ik via deA offertes aan. T&P Technology uit Apeldoorn heeft de klus aangenomen, ik ben er zeer tevreden over. Eerst adviseerden ze ons de cv-installatie waterzijdig te laten inregelen, dit kostte 785 euro. Dit was nodig om de hele installatie efficiënt te laten functioneren. Hiervoor werden onder andere 10 radiatorknoppen vervangen. Bij ons kun je aan de meeste daarvan niet meer draaien, dat is wel iets om je vooraf te realiseren.”

Wel geduld hebben

“Op advies van T&P Technologies hebben we onze oude zonneboiler door een elektrische boiler laten vervangen. Hierdoor “help” je de hybride warmtepomp zodat deze minder stroom hoeft te verbruiken. Daarna moesten we wel even geduld hebben; 14 maanden later werd de hybride warmtepomp geïnstalleerd. Aan anderen raad ik dan ook aan: heb je serieus interesse in een (hybride) warmtepomp, check dan je huis of het kan of laat dit doen en vraag dan zo snel mogelijk een offerte aan.”

Comfort verbeterd

“Voorafgaand was mijn vrouw huiverig voor eventueel comfortverlies. Na de installatie was het de eerste paar dagen dan ook spannend hoe dit zou uitpakken. Met een hybride warmtepomp verwarm je je huis anders dan met een gewone cv-installatie: dan zet je de thermostaat ’s nachts op 15 en overdag op 19. Met een warmtepomp blijft de thermostaat constant op dezelfde waarde. Bij ons staat hij nu continue op 18 graden. Dat is voldoende en het geeft overdag hetzelfde comfort als in de vorige situatie met de cv-installatie. Bovendien vinden wij het prettiger aanvoelen dan de voormalige wisselingen in temperatuur. Mijn vrouw klaagt in ieder geval niet en dat is een goede graadmeter!”

Geen geluidsoverlast

De buitenunit van de hybride warmtepomp staat bij Erik op het balkon aan de voorkant van het huis. Daar staat een betonnen muurtje voor. Heeft hij of hebben de buren last van geluidoverlast? Erik: “Mijn vrouw vroeg laatst: waar staat de buitenunit dan? Van geluidsoverlast is dus gelukkig geen sprake.”

Ruimteverlies valt mee

“Voorafgaand aan de komst van de hybride warmtepomp was ik wel bang voor ruimteverlies. Maar dit valt enorm mee. De hybride pomp hangt naast de cv-ketel en is zelfs nog kleiner dan ketel zelf.”

Lager gasverbruik

“Ons gasverbruik is nu nog 300 m3 per jaar. Ik vind het wel een zoektocht naar hoe je met de hybride warmtepomp toch zo min mogelijk gas verbruikt. Als de temperatuur buiten lager wordt dan -3 graden, slaat de cv-ketel namelijk aan en dat wil ik zo min mogelijk laten gebeuren. Alleen al in de maand mei heb ik 5m3 verbruikt, terwijl dit vorig jaar mei 24 m3 was. Ik zie het als een spelletje om naar de 0 m3 verbruik te komen.
Ons stroomverbruik is wel toegenomen, maar hoeveel dat is kan ik niet precies zeggen. Het verbruik van de nieuwe inductieplaat en onze nieuwe laadpaal voor de elektrische auto vertroebelen het beeld.”

Goed voorbeeld doet volgen

“In totaal heeft de hybride warmtepomp plus de elektrische boiler plus de installatie en het verwijderen van de oude installatie ons 8500 euro gekost. We kregen 2.500 euro subsidie, dus in totaal was onze investering rond de 6.000 euro. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet. Het bevalt goed. Ik ben geen koploper op het gebied van duurzaamheid, maar ik vind het prima om als voorbeeld te dienen. Als je immers van je buurman of familie hoort dat een hybride warmtepomp goed bevalt, wordt het gemakkelijker om zelf de stap te zetten. Je kunt met deze hybride warmtepomp ook uiteindelijk naar de volledige warmtepomp. Dat wil ik graag in de toekomst. Dan moet ik nog wel verdere stappen zetten om mijn huis beter te isoleren, zoals het vervangen van al mijn glas. Het is toch geweldig dat de mogelijkheden er zijn? Ik zoek altijd naar vooruitgang. En als het mogelijk is, doe ik het.”

Met gratis warmtepompcheck aan huis

Maak gebruik van onze warmtepompcheck

Je krijgt een onafhankelijke beoordeling of jouw woning geschikt is voor de (hybride) warmtepomp. Daarna krijgt jouw offerte voorrang.