Etelka Oortwijn
Etelka Oortwijn woont in de wijk Welgelegen. Sinds een jaar is ze energiehulp bij deA. Daarmee helpt ze inwoners van Apeldoorn die het door de energiecrisis moeilijk hebben. Ze biedt een luisterend oor en waar mogelijk oplossingen op maat. Ook op privégebied is ze samen met partner Arnout bezig om duurzaam te leven. Hun huis in de wijk Welgelegen maakt deel uit van een aaneengesloten groep van 81 woningen. Een werkgroep duurzaamheid kijkt hoe ze deze diverse groep van woningen gezamenlijk duurzamer kunnen maken. Etelka: “Helpen met verduurzamen vormt de rode draad in mijn werk- en privéleven.”
Op het lijf geschreven
De 46-jarige Etelka is een geboren Apeldoornse. “Ik heb vanaf mijn 17e in de detailhandel gewerkt en had tot voor de coronacrisis mijn eigen schoenenzaak. Deze heb ik door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de opkomende online verkoop, uiteindelijk gesloten omdat het niet meer vol te houden was om mijn werk te doen zoals ik het graag wil doen. Ik vond dit ontzettend jammer, en moest op zoek naar een andere invulling. Uit een loopbaantraject bleek dat ik iets wilde gaan doen met sociaal werk; aandacht voor mensen. In de schoenenzaak nam ik ook altijd graag de tijd voor mensen, en zocht ik graag naar de best mogelijke oplossing, bijvoorbeeld in speciale situaties. Ik volgde de HBO-opleiding sociaal werk. En toen ik in de nieuwsbrief van deA de vacature van energiehulp van deA zag, dacht ik: ‘Dit maakt de verbinding tussen zaken die ik belangrijk vind. Dit is op mijn lijf geschreven!’”
Advies waar je wat aan hebt
Inmiddels werkt ze sinds eind 2022 als energiehulp en legt ze wekelijks meerdere huisbezoeken af bij mensen die het vanwege de energiecrisis moeilijk hebben. “Je komt bij allerlei typen mensen over de vloer. Naast de financiële problemen spelen meestal andere problemen mee. Voor elk gesprek staat 1.5 uur ingeroosterd. We kijken bijvoorbeeld samen naar de energienota en geef ik tips om te besparen. Per woning is € 400,- beschikbaar om in te zetten voor een energiebesparende maatregel. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor de vervanging van een oude, energieslurpende koelkast óf voor gordijnen die de kou en tocht buiten houden. Over het algemeen merk ik dat mensen het fijn vinden dat de tijd voor hen genomen wordt, dat ze gehoord worden. Ik heb niet de illusie dat ik alles kan oplossen, maar ik kan hen helpen met advies op maat, zodat hun maandelijkse energierekening lager wordt.”
Vis in het water
“Daarnaast kan ik doorverwijzen naar instanties als Stimenz of Centenkwesties. Soms pak ik dit zelf op en hou dan een vinger aan de pols hoe de afwikkeling verder gaat. Hoewel veel verhalen schrijnend zijn, vind ik het een dankbare taak om op deze manier mensen te kunnen helpen. Ik voel me bevoorrecht dat ik me hiervoor mag inzetten en dat bewoners mij toelaten achter hun voordeur. Dat is niet vanzelfsprekend. Je kunt wel zeggen dat ik mij in deze baan als een vis in het water voel. Ik doe mijn werk met liefde. Daarnaast is deA is een fijne werkgever, met betrokken mensen die serieus met deze kwesties omgaan en waar je altijd met je verhaal terechtkan. Duurzaamheid, sociaal en leefbaarheid zijn bij hen belangrijk.”
Met de buurt aan de slag met energie
Duurzaamheid is ook een core-business van Etelka’s partner Arnout. Hij houdt zich onder meer bezig met het verduurzamen van vastgoed in de zorg, zoals verzorgingshuizen. Vanuit zijn expertise vormt hij samen met vijf andere buurtgenoten een verkenningsgroep om hun eigen groep van woningen te verduurzamen. “Ons huis uit 2010 maakt deel uit van een groep van 81 woningen, waaronder twee appartementencomplexen, eensgezinswoningen en stadsvilla’s. Deze woningen zijn geschakeld aan elkaar en hebben een gezamenlijke stadstuin en ondergrondse garage. Vanuit meerdere VvE’s zijn we de werkgroep duurzaamheid gestart. We hebben inmiddels een onafhankelijk adviesbureau laten kijken naar de mogelijkheden om gezamenlijk te verduurzamen. Indirect is ook energiecoöperatie deA bij dit project betrokken. Daar is veel kennis aanwezig hoe je dit aanpakt en welke mogelijkheden er zijn voor financiering. Het project staat nog in de kinderschoenen, maar mocht het succesvol worden, dan kunnen we hopelijk als voorbeeld dienen voor anderen.”