Familie Klein Velderman
Je jaren 30 woning gasloos maken, dit financieren met een lening, en onder de streep maandelijks minder vaste lasten betalen, comfortabel wonen en er een goed gevoel aan over houden. Dit klinkt als een sprookje, maar de familie Klein Velderman uit Apeldoorn kreeg het voor elkaar. Er was wel enige financiële en mentale ruimte voor nodig en een dosis volharding. Maar ze zijn heel blij met het resultaat.
Slecht geïsoleerd
De familie kocht in 2002 hun jaren 30 woning. “Het was destijds in de originele staat”, vertelt Joost Klein Velderman. “Overal waren gaskachels en er was weinig geïsoleerd. In die tijd waren we al bezig met milieuvriendelijk leven en zuinig omgaan met de aarde. We kochten een zonnecollector/ zonneboiler, omdat dat de toekomst leek. De houten vloer van het bestaande gedeelte werd geïsoleerd en het nieuw gebouwde gedeelte voorzien van vloerverwarming. Ook gebruikten we regenwater uit een tank in de schuur voor het doorspoelen van het toilet en hadden we een zuinige ketel. Bij onze tweede verbouwing in 2009 werd de schil verder geïsoleerd: alle beglazing, inclusief de glas-in-lood ramen, werden in dubbel glas uitgevoerd en het dak werd vervangen.”
Gasloos
We hadden in 2018 een verbruik van 3300 kWh en 1700 m3 gas. Toen het onderhoudscontract voor onze ketel in 2018 werd beëindigd omdat de ketel te oud was geworden, was dat voor ons het moment om na te gaan denken over gasloos wonen. Het verhaal van Groningen en een foto van uitgedroogde olifanten die lijden onder klimaatverandering motiveerde ons om actie te ondernemen. Ik heb een technische achtergrond en vind het leuk allerlei zaken op dit vlak uit te pluizen. Onze vaste installateur, Bisseling Installatietechniek B.V., dacht met ons mee, liet alles doorrekenen en concludeerde: het kan!”
Verbouwing
In 2022 liet de familie 20 zonnepanelen plaatsen waarmee ze 5800 kWh opwekken. Ze lieten daarnaast een full electric warmtepomp plaatsen waar de vloerverwarming, de radiatoren en de met glycol gevulde zonnecollector van 20 jaar oud op is aangesloten. De firma Bisseling begeleidde dit traject totdat alles goed werkte. “De zonnecollector helpt de warmtepomp om het warme water voor bad, douche en keuken te verwarmen”, vertelt Joost. Ook liet de familie in de woonkamer lage temperatuurradiatoren met radiatorventilatoren plaatsen omdat daar vanwege de originele houten vloer geen vloerverwarming mogelijk was. Daarnaast was het nodig om de originele lege spouwmuur uit de jaren 30 te laten isoleren.
Doorzettingsvermogen
Joost: “Het is wel pionieren geweest om dit allemaal voor elkaar te krijgen. Zoals altijd met dit soort projecten zijn er tegenvallers en denk je wel eens: waar zijn we aan begonnen! Het vergt wat van je doorzettingsvermogen, maar nu het klaar is zijn we er erg blij mee. De combinatie zonnecollector/warmtepomp werkt perfect! In de winter brengt deze zonnecollector meer op dan de zonnepanelen. Het is comfortabel in huis en de lage temperatuurradiatoren krijgen de woonkamer in een kwartier lekker op temperatuur.”
“We verbruiken jaarlijks 6700 kWh. Haal je daar de opbrengst van de zonnepanelen af, dan zitten we rond de 1.000 kWh voor ons totaal jaarlijks elektriciteitsverbruik. Dit kost ons maandelijks 35 euro. We hebben ook een elektrische auto. Als je dat verbruik erbij optelt, hebben we een jaarlijks verbruik van 3000 kWh.”
Financiering met Energiebespaarlening
“Het hele pakket: spouwmuurisolatie, 20 zonnepanelen, warmtepomp, aanpassing van de meterkast, lage temperatuurradiatoren en installatie kostte 40.000 euro. Hier ging 5.000 euro subsidie vanaf. Het was voor ons het gunstigst om deze 35.000 euro te financieren met de Energiebespaarlening via de gemeente Appeldoorn. De lening loopt 15 jaar, tegen 1,5% rente bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Voor deze lening betalen we maandelijks 200 euro. Tel je hier onze maandelijkse energierekening van 35 euro bij op, dan zijn we zo’n 300 euro goedkoper uit ten opzichte van 2018 (het toenmalig verbruik maal het huidige energietarief komt uit op 500 euro).
Betrek je de elektrische auto in deze berekening, dan betalen we maandelijks 500 euro minder dan in 2018. We gebruiken dus geen gas meer, het is comfortabel in huis en we betalen maandelijks minder geld. En na 15 jaar is dit afbetaald waardoor het nog gunstiger uitvalt.”
Ruimte
“Het is een proces geweest waarbij je veel ruimte moet hebben. In financiële zin om in ieder geval het subsidiebedrag van, in ons geval, 5.000 euro voor te financieren. Daarnaast hebben we de eerste termijn van 10.000 euro van de installateur voorgefinancierd, omdat het bedrag van de lening voor ons net te laat kwam. We hadden ook in mentale zin ruimte nodig om allerlei dingen uit te zoeken en tegenvallers op te vangen. Het aanvragen van de subsidie en lening was bijvoorbeeld niet eenvoudig. En we hadden ruimte in praktische zin nodig, omdat de aanpassingen in huis veel ruimte kostten. Bisseling Installatietechniek B.V. heeft een belangrijke rol gespeeld om alles mogelijk te maken. Een jaren 30 huis gasloos maken, terwijl je maandelijks minder kosten hebt, kan in ons geval. We zijn er erg blij mee!