Friedl en Karel Marttin
Friedl en Karel Marttin wonen in Orden en zijn door het vrijwilligerswerk wat ze doen “aangestoken met het verduurzamingsvirus.” Ze zijn namelijk allebei enthousiaste vrijwilligers bij energiecoöperatie deA. Daar draait het om anderen helpen met energie besparen en zelf duurzame energie opwekken. En daar kunnen ze inmiddels zelf ook wat van!
“Als je niet oppast ben je de hele dag bezig met het bijhouden van je gas- en stroomverbruik en het experimenteren met het verminderen daarvan”, klaagt Karel lachend. Beide zijn met hart en ziel betrokken bij de A. Karel: “Omdat ik iets wil bijdragen aan de samenleving. Ik wilde meer weten over de energietransitie en daaraan bijdragen, want het gebruik van zo veel fossiele grondstoffen maakt alles kapot. Ik denk dat je de energietransitie het beste begint vanuit de verandering van de mens. Vandaar mijn belangstelling voor onze coöperatie.” Friedl: “Ik draag graag een steentje bij aan een ‘betere’ wereld door deA te helpen om te groeien. En daardoor aan de groei van de bewustwording van energie en het onmatige ver-/gebruik daarvan en dat dat moet stoppen.”
Minder sluipverbruik
Karel: “In ons eigen huis zijn we ook aan de slag gegaan met energie besparen. Via de A leenden we een stroomverbruiksmeter. Door te meten hoeveel stroom elk apparaat verbruikt, spoor je eenvoudig je stroomslurpers op en krijg je handvatten om je verbruik terug te dringen. We waren verbaasd over hoeveel stroom er “weglekt”, het zogenaamde sluipverbruik. We zorgen er nu voor dat onze apparaten niet standby blijven staan, maar echt uit gaan. Friedl: “We zagen dat de oude extra koelkast veel stroom verbruikte. Deze hebben we vervangen en zetten hem alleen aan in de zomer en als er bezoek komt.” Karel: Ook hebben we veel led-lampen aangeschaft. Dat was best een grote investering, maar dat betaalt zich wel terug omdat we er veel stroom mee besparen.”
Gas besparen
Karel: “Om gas te besparen zijn we aan het experimenteren met het verlagen van de temperatuur van het cv-water. Als de buitentemperatuur boven de nul graden is, dan kan de temperatuur van het cv-water terug naar 45 graden. Het rendement van een cv-ketel gaat omhoog als de watertemperatuur laag is, daardoor verbruik je minder gas. Het is ook een manier om te kijken of we zouden kunnen overstappen op een (hybride) warmtepomp. Verder hebben we ventilatoren onder de radiatoren geplaatst. Dit helpt bij het sneller opwarmen van het huis.”
Dikke gordijnen
Friedl: “We hebben veel plezier van onze wintergordijnen. Er is veel glas in de woonkamer en ook al is dat HR++, dan nog voelt het koud aan vlak bij de ramen. In de zomer hebben we in-between-gordijnen en nu voor de winter dikkere en gevoerde gordijnen. Dat scheelt veel in het comfort. Of het ook echt veel uitmaakt voor het gasverbruik is moeilijk te meten, omdat we ook aan het experimenteren zijn met de temperatuur van het cv-water en de kamerthermostaat een graad lager instellen.”
Zonne-energie optimaal benutten
Karel: “Vorig jaar hebben we zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Het idee was om net zoveel stroom op te wekken als dat we gebruiken. Maar omdat we tegelijkertijd bespaarden op ons stroomverbruik, leveren we nu aardig wat stroom terug. Ik merk ook dat we nu bewuster het tijdstip kiezen waarop we de was doen en de vaatwasser laten draaien. Dat scheelt niet zoveel in de rekening, maar als de saldering stopt, zijn we er al aan gewend om de zonne-energie optimaal te gebruiken.”
Energiecoach bij je thuis
stappen zetten voor een duurzaam huis