Hugro Technics
Infraroodpanelen? Het is maatwerk om ze efficiënt toe te passen
Infraroodpanelen kunnen energiebesparing opleveren en een goede vervanger zijn voor verwarmen met gas. Hugro Technics heeft veel ervaring met de toepassing van infraroodpanelen en doet mee aan de infraroodpanelenactie van deA. Medewerker Erik van Beek laat de mensen in de showroom de warmte voelen en vertelt alles over de werking: “Het is maatwerk om infrarood efficiënt en adequaat toe te passen. En door de warmte zelf te ervaren, weet je of het iets voor je is.”
Toenemende vraag als hoofdverwarming
Hugro Technics is een Apeldoorns familiebedrijf. Sinds 2009 leveren en installeren ze infrarood panelen. Daarnaast kun je er terecht voor airco’s en elektrische radiatoren. Erik: “Eerst werd infrarood mondjesmaat en vooral als bijverwarming gebruikt. Sinds de “discussie rond Groningen” en als gevolg van de energiecrisis in 2020, neemt de vraag toe en passen we het ook op grotere schaal als hoofdverwarming toe.”
Voelt als voorjaarszonnetje
In de showroom van Hugro Technics aan de Lage Brink hangen de panelen aan het plafond en krijg je volop uitleg over alle ins en outs van deze manier van verwarmen. Met een druk op de knop van de afstandsbediening voel je na een klein tijdje de stralingswarmte van de panelen, vergelijkbaar met de stralen van de voorjaarszon. Erik legt enthousiast de werking uit en laat met een thermometer zien hoe de temperatuur van de tafel en de omgevingslucht oploopt. “De panelen warmen redelijk snel op en geven hun warmte tot zo’n 3 meter in een stralingshoek van 160 graden af.” Na 10 minuten is de tafel ruim 4.5 graad opgewarmd en de vloer 1.8 graad. Ook is de ruimtetemperatuur zichtbaar opgelopen.
Infraroodpanelen verwarmen indirect de lucht
“De panelen verwarmen niet alleen je lichaam, zoals vaak wordt gezegd, maar ook de massa, zoals meubels en muren. Deze geven hun warmte af aan de lucht. Wil je infrarood als hoofdverwarming dan is het belangrijk om de volgende factoren in de gaten te houden: de panelen moeten voldoende massa kunnen verwarmen en je huis moet goed geïsoleerd zijn om deze warmte gelijkmatig te kunnen laten verspreiden en te kunnen vasthouden. Daarnaast moet je plafond niet te hoog zijn. De panelen hebben bijvoorbeeld in huizen uit de vorige eeuw met plafonds van 3.80 m hoog onvoldoende bereik. Klopt een van deze factoren niet, dan is infrarood niet geschikt voor jouw situatie. Als alternatief kunnen we dan een airco of elektrische radiator bieden als je toch elektrisch wilt verwarmen. En soms kom je uit op een mix aan typen verwarming. Zo hebben we net een huis in Emmen ingericht met zowel infraroodpanelen, airco’s en radiatoren, afgestemd op de behoefte van de bewoners.”
Met juiste wattage en aansturing energie besparen
“Kloppen deze factoren allemaal wel, dan kunnen wij je helpen met berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt en wat de kosten zijn. Hierbij spelen de persoonlijke situatie en wensen een grote rol. We stemmen dit af op de juiste toepassing van de panelen. Hang je infraroodpanelen op zonder de juiste kennis ervan, dan loop je het risico het niet warm te krijgen en of te veel energie te verbruiken.”
Efficiënt met infrarood verwarmen
Voldoende verwarmend vermogen installeren, dit vermogen verdelen over slim gepositioneerde infrarood panelen in de betreffende ruimte, gecombineerd met aansturing middels een thermostaat is in vrijwel alle gevallen de meest efficiënte manier om met infraroodpanelen te gaan verwarmen, zo is onze ervaring. Met efficiënt bedoelen wij: met zo min mogelijk elektriciteit, zoveel mogelijk warmte genereren.”
Staande panelen minder efficiënt
Naast het gebruik als hoofdverwarming, worden infraroodpanelen ook vaak als bijverwarming gebruikt. Erik: “Dit kan bijvoorbeeld in de werkkamer, de badkamer of de zithoek. Je maakt op die plek met een infraroodpaneel een warmtebel, zodat je er warm bij zit maar je hoofdverwarming niet hoeft op te stoken.” In de showroom heeft hij panelen op een voet en paneeltjes voor op de grond staan. Hij pakt er een bij: “Als je je werkruimte wilt verwarmen met infrarood kun je het beste een paneel aan het plafond te nemen. Een staand paneel is niet erg efficiënt als je de massa en dus de ruimte wilt verwarmen, hierdoor krijg je een onnodig hogere energierekening. Je kunt het wel gebruiken om je voeten onder je bureau te verwarmen als dat nodig is.”
Maatwerk
“Het is maatwerk om infrarood efficiënt en adequaat toe te kunnen passen. Ik vind het leuk om erover te vertellen en de mensen eerlijk te vertellen wat infrarood kan, maar ook niet kan. Ze zijn welkom in onze showroom!”