Joost van Wetten

“Als ik iets doe, wil ik het goed doen”


Jaren 30 woning uit wijk Sprengenbos renoveren naar label A

Joost van Wetten

Kennis, ervaring, durf, een portie eigenwijsheid en veel vertrouwen. Dat moet je wel hebben als je een megaproject aangaat, zoals Joost van Wetten en zijn gezin dat zijn begonnen. Ze laten hun net verworven jaren 30 woning in de wijk Sprengenbos strippen en verbouwen tot een goed geïsoleerde label A woning. “Mensen zeggen nogal eens dat een jaren 30 woning moeilijk tot label A te verduurzamen is. Zelfs installateurs zeggen dat. Maar het is bij onze vorige woning ook gelukt en we gaan er opnieuw voor.”

Trots

“Mijn vrouw en ik zijn oorspronkelijk Apeldoorners, maar hebben een tijd lang in Utrecht gewoond”, vertelt Joost die zelf werkzaam is in de webdevelopment. “Daar woonden we in een jaren 30 woning die we zelf hebben geïsoleerd en verbouwd tot een label A woning. We deden dit omdat we het belangrijk vinden dat iedereen meegaat in de energietransitie en wij willen onze verantwoordelijkheid hiervoor nemen. Ook willen we minder afhankelijk zijn van externe energiebronnen. Het aanpakken van onze woning was een moeilijk, maar ook leuk proces waar we veel van geleerd hebben. Ondanks dat een aantal mensen zegt dat je een jaren 30 woning moeilijk naar label A kunt verduurzamen, weten wij nu dat het kan. We waren trots op dat het gelukt was. We kregen daarna twee kinderen en besloten dichter bij de familie te willen wonen. Daarom gingen we op zoek naar een huis in Apeldoorn.”

Rigoureus aanpakken

Afgelopen december kocht de familie de jaren 30 woning aan de Schuttersweg. “We vielen voor dit huis, omdat het een goed, stevig en charmant huis is. De vorige bewoonster was een mevrouw die er tot haar 100ste heeft gewoond. De laatste vijftig jaar was er niet veel meer aan het huis veranderd. Er waren dus prachtige originele elementen aanwezig die we wilden behouden. Maar we wisten ook dat we het rigoureus moesten aanpakken als we ook dit huis naar label A toe wilden verduurzamen.”

Een beetje eigenwijs

In januari begon Joost met vooronderzoek te doen naar soortgelijke verduurzamingsprojecten in Apeldoorn. “Via de gemeente kreeg ik informatie over een aantal voorbeeldwoningen, maar veel verder kwam ik niet. Ik sprak installateurs, maar telkens kreeg ik weer een andere mening te horen. Zelfs dat het niet haalbaar zou zijn. Maar ik ben een beetje eigenwijs”, lacht hij. “Dat stimuleerde alleen maar meer!” deA miste hij op zijn zoektocht. “Het was een goeie geweest als ik eerder van deA had gehoord. Dan had ik misschien meer met anderen kunnen sparren over hoe zij hun huis verduurzaamd hebben. En dit was helemaal zinvol geweest als het mensen uit dezelfde wijk waren geweest.”

Experts ingeschakeld

Joost besloot met hulp van ervaren mensen een verduurzamingsplan op te stellen. “Mijn schoonvader heeft vroeger een bouwbedrijf gehad en is een goede sparringpartner. Hij had de rol van technisch adviseur in het geheel. Ons uitgangspunt was: als je je isolatiewaarden en ventilatie op orde hebt, dan zou dit huis ook naar label A toe kunnen.” Joost vroeg de technisch tekenaar van zijn vorige huis, Gertie Snip uit Apeldoorn, de huidige situatie in kaart te brengen en te adviseren met welke stappen de woning naar label A gebracht kon worden. “Dat was een goed basisstuk dat we daarna verder onderbouwden met een warmteverliesberekening. Met het uiteindelijke plan kon de aannemer aan de slag.”

Alleen de buitenkant staat nog

In de daaropvolgende junimaand begon de rigoureuze sloop. Halverwege september oogt het huis van de buitenkant nog redelijk origineel, maar als je door de voordeur naar binnen loopt, zie je alleen nog de structuren van de woning en oude elementen. De rest is een grote bouwput. Joost: “Er is al heel veel gebeurd. De houten vloeren zijn eruit gehaald en vervangen voor gesoleerde gietvloeren waarin vloerverwarmingsleidingen zijn gelegd. We verwarmen met een warmtepomp omdat ik ook meteen van het gas af wil. De spouw wordt gevuld en er worden voorzetwanden voor geplaatst. Hiermee zouden we een RC van 3.5 moeten kunnen halen. De woonruimte wordt aan de achterkant zowel boven als beneden vergroot, het glas wordt vervangen voor HR++ glas, het dak geïsoleerd met pirplaten, rc 6. De grootste gok die we nemen is dat we boven geen radiatoren nemen. We hangen er wel een airco op, waar we zowel mee kunnen verwarmen als koelen als dat nodig is. We gaan geen gas gebruiken, alleen elektriciteit. We denken ongeveer 20 zonnepanelen nodig te hebben om in onze elektriciteitsbehoefte te kunnen voorzien.”

Oude elementen behouden

Joost’s vrouw Lieke vindt het ook leuk zich bezig te houden met het behoud van de karakteristieke elementen van het huis. “Er zijn drie glas-in-loodramen in de zijgevel”, laat Joost zien. “Deze worden in HR++ glas gezet. De serre wordt in dezelfde stijl herbouwd. De lambrisering van de trap en de traploper laten we weer terugkomen. Het kanaalglas van de ramen blijft ook. De zonnepanelen komen op de uitbouw omdat ik het aanzicht van de geglazuurde dakpannen intact wil houden.” Joost en zijn vrouw hebben contact met de drie erfgenamen van de vorige bewoonster. Zij weten wat de plannen met het huis zijn. Als het eind december klaar is, komen ze kijken.

Het gaat lukken!

“Het is gaaf om te zien hoe alles nu weer wordt opgebouwd”, besluit Joost enthousiast. “Mijn schoonvader zijn kennis en expertise zijn bepalend geweest. En we hebben een goede aannemer die met ons meedenkt en waar ik heel blij mee ben. Het is veel uitzoekwerk en denkwerk geweest, maar we komen nu steeds iets verder en ik geloof dat het gaat lukken. En dat geeft energie!”

Energie besparen en je huis verduurzamen

Energiecoach bij je thuis

stappen zetten voor een duurzaam huis