Maarten van Leeuwen en Mirella van Zijp

Overlast door warmtepompgeluid opgelost


Buren vinden we belangrijk

Maarten van Leeuwen en Mirella van Zijp

Wat doe je als je net een warmtepomp hebt aangeschaft en blijkt dat de buren last hebben van het lawaai? Voor de familie Van Leeuwen-Zijp was het vanzelfsprekend: ze gingen zo snel mogelijk op zoek naar een oplossing. En die vonden ze door van hun pergola een geluidsbuffer te maken. Het resultaat? De buren hebben geen last meer, ook zijzelf ervaren minder geluid en het ziet er nog gezellig uit ook. 

Goede huiseconoom 

In september 2022 werd bij Maarten en Mirella in de wijk Driehuizen de warmtepomp geïnstalleerd. Maarten: “Ik vind het leuk om nieuwe dingen te onderzoeken. Onze zoon heeft energy-science gestudeerd en maakte ons enthousiast over energie besparen. We hadden in de voorgaande jaren onze jaren 30 woning al tot een goed niveau geïsoleerd. Toen we een energieadviseur vroegen naar de mogelijkheden voor een warmtepomp, adviseerde hij de hybride variant. We hadden wat spaargeld en konden geen reden bedenken om het niet te doen.” “Behalve het gedoe van het regelen dan”, voegt zijn partner Mirella toe. “Maar Maarten is een goede huiseconoom en probeert onze vaste kosten zo laag mogelijk te houden. De warmtepomp is een goede investering om ons besteedbaar inkomen op peil te houden.”

Geluid weerkaatst tegen muren 

Maarten en Mirella hebben goed contact met de buren. Toen zij toevallig een keer appten of ze de heg iets lager zouden snoeien, kwam een voorzichtig appje terug met de vraag of ze dat niet wilden doen. Want ze hadden een beetje last van het geluid van de warmtepomp, vooral in de nacht.  Mirella: “We hebben meteen geïnformeerd hoe erg de overlast was. Buren zijn belangrijk, dus we dachten na over hoe we dit konden verminderen. De warmtepomp staat tussen onze huizen in en het geluid weerkaatst tegen de muren. We besloten de temperatuur ’s nachts zo in te stellen dat hij zo min mogelijk zou aanslaan.” 

Natuurlijke isolatie 

“En we dachten na over een geluidsisolatie. We wilden het liefst een natuurlijke variant. Er stond al een pergola naast de warmtepomp, die was niet meer in een hele goede staat. We kregen het idee om er een nieuwe pergola naast te zetten en deze te bekleden, zodat deze het geluid kon absorberen. Ik ging op internet snuffelen en belandde uiteindelijk bij biologische bamboekwekerij Randijk. Zij dachten mee en opperden het idee van een drie lagen kokosmat, bedekt met bamboepalen. Ze zaagden een deel voor ons op maat. Het was best een hele klus om alles te bevestigen, maar ik vond het leuk om te doen.” 

Geen overlast meer 

En het resultaat is ernaar. Buurman Thijs: “Het is een hele verbetering. Ons slaapkamerraam ligt tegenover de warmtepomp, maar doordat de isolatie goed werkt, hebben we helemaal geen geluidsoverlast meer. En de pergola laten ze ook nog eens begroeien. Wij houden van een groene tuin, hoe meer groen hoe beter, dus dat vinden wij prachtig. Het is vervelend als je last van het geluid van buren hebt, wij vinden het fantastisch dat je er samen zo uit kunt komen. Dat doet goed.” 

Maarten: “We horen zelf de warmtepomp ook een beetje. Doordat we kokos tegen onze buitenmuur hebben geplaatst, is dit minder geworden. Vanuit de keuken kijken we tegen de bamboepalen aan. Dat oogt nog eens gezellig ook. En onze keuken blijft in de zomer koeler.” 

Idealisme en hobbyisme 

Ook over de warmtepomp zijn Maarten en Mirella tevreden. Maarten: “We moesten in het begin wel wennen. De leidingen in huis maken iets meer geluid en het regelen van de temperatuur werkt anders. We hebben een radiatorventilator die de warmte sneller in de kamer brengt. Maar we zijn er blij mee: we gebruiken nu zo’n 60% minder gas. En omdat we ook zonnepanelen hebben, bedraagt onze elektriciteitsrekening nu ongeveer 5 euro per maand. Voor gas betalen we ongeveer 85 euro per maand. We hebben veel geld geïnvesteerd, dat moet je wel hebben of je moet het kunnen lenen. Verder is het idealisme en vooral hobbyisme.  Samen met een aantal buren zijn we verder aan het kijken of we, in samenwerking met energiecoöperatie deA, een pilotproject voor een buurtbatterij kunnen starten. Je leert daarmee ook nog eens mensen uit je buurt beter kennen, dat is gewoon leuk.”