Marco en Christine van Keulen

Energie besparen in je huurflat


Kozijnfolie werkt isolerend

Marco en Christine van Keulen

Jong stel bespaart slim en creatief energie

Wat, als je met je jonge gezin met een baby van 10 maanden in een tochtige, slecht geïsoleerde hoekflat in Zuid woont en je de komende winter tegemoet gaat met een vooruitzicht van een hoge energierekening? De 27-jarige Marco van Keulen en zijn vriendin Christine leven energie- en milieubewust. Ze bedenken slimme en creatieve oplossingen om het voor hun gezin zo comfortabel, milieuvriendelijk en betaalbaar mogelijk te houden.

Wapperende rolgordijnen

“Onze hoekflat is uit de jaren 60, is enkelsteens en heeft oud dubbel glas en kierende kozijnen”, vertelt Marco. “Als het waait, waaien de rolgordijnen mee. Vorig jaar november werd onze dochter Harper geboren.” “Toen was het echt koud”, vult Christine aan. “We moesten ons met extra dekens warm houden. De nieuwe commode in de slaapkamer hebben we niet gebruikt, het was er te koud. De verwarming kunnen we ’s nachts niet terugzetten naar 15 graden, want dan is het ’s ochtends 12 graden in huis. We moeten hem op 18 graden laten staan.” Ze gingen op zoek om het comfortabeler in huis te krijgen.

Isolerende folie

Het stel werkt sinds de coronacrisis gedeeltelijk vanuit huis. “Omdat het in onze werkkamer moeilijk warm te krijgen is, zocht ik iets om de tocht via de ramen tegen te gaan en de warmte binnen te houden. Ik schafte doorzichtige, isolerende folie aan dat je tegen de binnenkant van de kozijnen van de ruit kunt plakken. Het werkte. De folie zorgt voor een isolerende laag lucht tussen het glas en de folie. Het werd comfortabeler in huis en we hadden geen tocht meer.”

Knagende alleseters

Radiatorfolie helpt mee om bij enkelsteens muren de warmte binnen te houden en te voorkomen dat de warmte van de radiatoren via de muren weglekt. Je zou het bij Marco en Christine dus overal verwachten aan te treffen. Maar dit blijkt niet het geval.  “Nee, dat kan bij ons niet”, antwoord Marco lachend en hij wijst op twee grote pluizige konijnen in de hoek van de kamer. “Zij vinden alles lekker!”

Slim afval scheiden

De pluizebollen brengen het gesprek meteen op hun andere besparingsmethoden: “De twee konijnen verharen zo extreem, dat we in twee dagen tijd een vuilniszak aan haren verzamelen. We zuigen dit op met een Ecoline stofzuiger, zonder stofzak. Dit scheelt weer stofzakken kopen. De bodembedekking van de konijnen is van gerecycled papier. Dit mag in de groencontainer. Speciaal hiervoor hebben we bij de gemeente een groencontainer aangevraagd, want niemand in de flat heeft deze. De woningbouwvereniging stimuleert dit niet. We hebben ook meteen een papiercontainer aangevraagd. We proberen namelijk zo veel mogelijk voedingsmiddelen in papier te kopen, bijvoorbeeld op de markt. Zo voorkomen we plastic afval. Doordat we al ons afval goed scheiden, hebben we maar zo’n twee grijze bak legingen per jaar. Dat scheelt ons veel geld.” 

Stoommachine

Om minder gas voor warm water en koken te gebruiken, schaften ze een waterbesparende douchekop aan en koken ze met een stoommachine. Marco: “Zo maken we voor baby Harper meerdere maaltijden in een keer klaar. Deze stoommachine verbruikt 400 watt, dat is 0.4 kilowatt per uur, dat kost ons nu 20 cent. Dit is goedkoper en gemakkelijker dan dat ik drie keer een pan met groente op het gasfornuis laat koken.”

Energieslurpende koelkast

Om stroom te besparen bekeek Marco het stroomverbruik van zijn oude koelkast uit de jaren 80 met een energiemeter. Het bleek een energieslurper. “We schaften voor 600 euro een nieuwe, zuinige koelkast aan. Dit scheelde ons 200 euro aan energie per jaar. We zouden hem er dus in drie jaar al uit hebben. Nu de energieprijzen zo stijgen, hebben we hem er in 1.5 jaar al uit!” Daarnaast hebben ze overal ledverlichting en standby killers om apparaten als de tv en computers ook echt uit te zetten.

Te lui

Ook met hoe je je was laat drogen, kun je besparen. “Eigenlijk was ik altijd te lui om de was op te hangen”, bekent Marco. “We lieten het drogen in de droger. Totdat ik berekende dat dit ons 2 euro per keer kost. Met de stijgende prijzen zal dit op ongeveer vier euro per keer uitkomen. We hangen onze was nu zo veel mogelijk op om te drogen.”

Folie plus gordijnen

Het koppel heeft met al deze maatregelen een energierekening van 95 euro per maand. De verwachting is dat deze, vanwege de stijgende energieprijzen, de komende maanden zeker drie keer zo hoog gaat worden. “Om verder gas te besparen ga ik de folie straks ook bij alle ramen in de woonkamer aanbrengen. Het is ons goed bevallen en het is goedkoop. Daarnaast hangen we voor de komende winter dikke gordijnen voor de ramen en de voordeur. De gordijnen in de kamer laten we tot op de vensterbank komen, zodat de warmte van de radiator wel de kamer in kan.”

De flat staat in 2023 op de nominatie om verduurzaamd te worden. “Dat is hard nodig”, besluit Marco. “Het zou mooi zijn als er dan zonnepanelen op het dak komen te liggen. Het dak ligt de hele dag in de zon en daarmee is dus een goede opbrengst te behalen. Dit zou de bewoners kunnen helpen om hun energierekening betaalbaar te houden.”

Heb jij een hoge energierekening?

Kom jij in de problemen door je hoge energierekening en kun je wel wat hulp gebruiken? De energiecoaches van deA kijken met je mee waar dit door komt en hoe jij energie kunt besparen. Maak een afspraak! Dit advies is gratis. Je zit verder nergens aan vast.