Margien de Vries
Toen Michel van As en Margien de Vries in 1991 als een blok vielen voor een prachtig huis aan de Trekweg, betekende dit ook: veel werk aan de winkel. Met name in de eerste jaren investeerden ze flink om het huis bewoonbaar te maken. Daarna richtten ze zich op het verhogen van het comfort en het verlagen van hun energierekening.
“Ruim dertig jaar geleden werden we de trotse bezitters van een jaren 20 huis aan de Trekweg, geheel in oorspronkelijke staat”, vertelt Margien. “Dit betekende een huis met een koudwaterkraantje, geen douche, twee marmeren stoppen, geen verwarming, geen isolatie, betengelde wanden, steens buitenmuren en afgekeurde gas-, water- en elektraleidingen.”
Bewoonbaar maken
Ze verbouwden het huis om het bewoonbaar te maken. Margien: “We isoleerden de buitenmuren aan de binnenzijde met voorzetwanden, vervingen alle oude gipsen plafonds en het dakbeschot door brandwerende gipsplaten met isolatie, plaatsten isolatieglas in alle kozijnen, vervingen alle elektra en we kregen verwarming. We lieten convectoren aanleggen en werden de trotse bezitters van een van de eerste VR-ketels: de Blauwe Engel van Atag. Toen was het januari 1992 en gingen we verhuizen. Even rust. Heel even, want we hadden wel een badkamer nodig natuurlijk.”
Nieuwe voordeur bleek warmte te lekken
In de volgende periode isoleerden ze de keukenvloer, bouwden ze een geïsoleerde serre aan en lieten ze twee dakkapellen met geïsoleerde wanden en ramen plaatsen. Margien: “De oude oorspronkelijke voordeur tochtte enorm en sloot slecht: die hebben we vervangen door eentje van de bouwmarkt met een dubbel glas raam erin. Toen we een keer de warmtecamera van de A in bruikleen hadden en deze richtte op de nieuwe voordeur, schrokken we hoe slecht de panelen van deze nieuwe deur eigenlijk waren. Inmiddels is ie alweer vervangen door een duurdere deur die wel goed geïsoleerd is.”
Veel gebruik gemaakt van deA
Margien: “Alle maatregelen die we daarna hebben genomen hebben het comfort verhoogd en onze gas- en stroomrekening verlaagd. Energiecoöperatie deA was net opgericht en we werden een van de eerste leden. We hebben veel van hun diensten gebruikt om dit te realiseren. Zo isoleerden we via deA onze woonkamervloer en lieten we onze radiatoren via deA waterzijdig inregelen. We monitoren ons verbruik via een dashboard (ook al gekocht via de A) en lieten 12 zonnepanelen plaatsen. We zetten de wasmachine en zonodig de droger (met warmtepomp) aan als we stroom terugleveren. Onze groene stroom nemen we af via de A/Greenchoice. Ons energielabel werd (ook weer via deA) ge-updatet van G naar C.”
Zuinig in de keuken
“In de keuken hebben we een 400 watt close-in boiler in het keukenkastje geplaatst, zodat we in de keuken geen gasgestookt warm water gebruiken. We koken nog wel op gas, maar warmen water wat we gebruiken met koken vaak op via de waterkoker. Alle grote huishoudelijke apparaten die we hebben zijn energiezuinig.”
Comfort door vloerisolatie
“Met name het isoleren van de vloer in de woonkamer heeft voor veel comfort gezorgd”, concludeert Margien. “Als je door het huis loopt, merk je duidelijk een verschil. Ons isolatieglas is uit 1992, we hebben overwogen om de ramen te vervangen door HR++ glas. Bij een rekensom met behulp van deA bleek dat dit niet heel interessant is voor ons. Het verhoogt wel het comfort, maar we halen (als 60 plussers) de kosten er niet meer uit. Mogelijk is een hybride warmtepomp in de toekomst nog een optie.”
Regenpijp afkoppelen: simpel klusje
“We hebben inmiddels alweer een paar jaar onze regenpijpen afgekoppeld van het riool. Best een relatief simpel klusje waarmee je twee vliegen in een klap vangt: je zorgt er zo voor dat er geen schoon regenwater in het riool verdwijnt én je voorkomt overbelasting van het riool. Het leuke is dat de gemeente Apeldoorn dit stimuleert en je er subsidie voor kan krijgen. Alle voorwaarden staan duidelijk beschreven op de site en de gemeente is bij vragen ook heel behulpzaam. We hebben vier regentonnen staan en we merkten vorig jaar dat zelfs in de warme, droge zomer we best lang onze planten konden bewateren met regenwater uit de tonnen. Hoe mooi is dat!”
Energiecoach bij je thuis
stappen zetten voor een duurzaam huis