Rouwenhorst Isolatie

Spouwmuurisolatie vaak goedkoper dan je denkt


Van isoleren krijg je nooit spijt

Rouwenhorst Isolatie

Van isoleren krijg je nooit spijt. Je huis blijft warm in de winter en koel in de zomer. Wil je graag van het gas af, dan is isoleren een goede eerste stap. Daarom organiseren we Duurzaam Huis, het bewonerstraject van deA waarmee we je helpen je huis te verduurzamen. Wanneer je hieraan meedoet, krijg je goed advies en word je snel en vakkundig geholpen. Rouwenhorst Isolatie bv uit Apeldoorn is een van de deelnemende bedrijven. Zij isoleren de hele schil van bestaande woningen: spouwmuren, beglazing, vloeren, kruipruimtes en daken van binnenuit.

Infraroodscan geeft duidelijkheid

Directeur Arthur Rouwenhorst schetst hoe zijn medewerkers te werk gaan. “Na een aanvraag komt onze adviseur langs voor een woningopname. Hierbij maken we in sommige gevallen met een infraroodcamera een paar foto’s die precies aangeven waar warmtelekken zitten. Vervolgens vindt er bijvoorbeeld endoscopisch onderzoek van de spouwmuur plaats, om te bekijken of de spouw breed en schoon genoeg is om te isoleren en of het voegwerk geschikt is. Hierdoor kom je tijdens de uitvoering niet voor verrassingen en onverwachte kosten te staan.” Op basis van de energierekening geven we een inschatting van de energiebesparing”, vervolgt hij. “Voor een meerprijs is het mogelijk om naderhand nog een infraroodscan te maken, zodat we de effecten van de isolerende maatregelen kunnen bekijken.”

Rouwenhorst Isolatie
Onderzoek vooraf voorkomt verrassingen en onverwachte kosten.
Het vullen van de spouw is vaak zo gepiept. En het is snel terugverdiend.
Arthur Rouwenhorst

Kosten spouwmuurisolatie vallen vaak mee

Maar wat zijn nu gemiddeld de kosten en benodigde tijd om de spouwmuur te isoleren? Arthur: “Bij een vrijstaande woning, tot 150 m2, duurt het een dag om de spouw te vullen. Bij een tussenwoning, gemiddeld 100 m2, zijn ze met twee man in een halve dag klaar. De kosten liggen vaak lager dan men denkt. Bij een tussenwoning bedragen de kosten gemiddeld 750 euro. Voor een gemiddelde hoekwoning ben je zo’n 1750 euro kwijt en voor een vrijstaande woning 2500 euro. Dit is, bij een gemiddeld energieverbruik, binnen vijf tot zes jaar terugverdiend.”

Vloerisolatie snel geklaard

“Voor vloerisolatie bekijken we, afhankelijk van de hoeveelheid vocht in de kruipruimpte, welk isolatiemateriaal het meest geschikt is”, legt hij uit. “Bij droge kruipruimtes adviseren we Ecose”, vertelt hij. “Dit is een glaswollaag van 15 cm die tussen de balken geplaatst wordt en een hoge isolatiewaarde heeft, namelijk Rc4. Bij vochtige kruipruimtes adviseren we PUR of bodemisolatie met thermoparels.”

“De thermoparels vormen een dikke laag van 30 cm dik. Deze laat de hele kruipruimte in temperatuur stijgen, waardoor het isolerend effect hetzelfde is als bij vloerisolatie. Je hoeft je vloer dan niet meer te isoleren. Het vocht condenseert aan de onderkant van de parels, waardoor je kruipruimte ook meteen droog is. Is de bereikbaarheid van de kruipruimte goed”, aldus Arthur, “dan is de klus in een uur geklaard. Bodemisolatie met thermoparels van een vloeroppervlak van 50 m2 kost ongeveer 1700 euro. Als je vloer goed geïsoleerd is, stijgt de temperatuur ongeveer 2,5 graad. Dan heb je  warme voeten en krijg je ander stookgedrag. Hierdoor verdien je je investering in ongeveer zeven jaar terug.”

Betrouwbaar

“Elke geïsoleerde m2 wordt aangemeld bij de certificatieinstelling Insula”, voegt Arthur tot slot toe. “Bovendien zijn we aangesloten bij de brancheorganisatie VENIN.”

Zoek je een bedrijf om je klus uit te voeren?

Vraag je advies of offerte aan via onze coöperatie

Zodra je de offerte aanvraagt, selecteren wij een geschikt bedrijf. En voor de duidelijkheid: we ontvangen daar geen provisie voor.