Tandzorgproject van sociaal raadslieden Stimenz
Met het Tandzorgproject van de sociaal raadslieden Fred en Marije van Stimenz worden mensen met chronische mond- en gebitsklachten geholpen. Zij hebben een behandeling nodig om hun klachten te verhelpen, maar missen de financiële middelen hiervoor. Fred en Marije zien wat een positief effect deze hulp heeft op cliënten en hoe ze weer stralen en nieuwe initiatieven oppakken. Het geld van deA-prijs is heel welkom om onder andere de nazorg te bekostigen. Dit helpt deze mensen om in de toekomst hun gebit goed te kunnen blijven onderhouden.
Weer durven lachen en iemand aanspreken
Fred en Marije zijn sociaal raadslieden bij Stimenz en zien steeds vaker inwoners met chronische mond- en gebitsklachten, die als gevolg hiervan in een sociaal isolement terecht komen. Marije: “Een voorbeeld is een jongen van 22 jaar, diens hele gebit moest worden vervangen omdat hij bijna geen tanden meer in zijn mond had. Hij durfde voor zijn werk klanten bijna niet aan te kijken en al helemaal niet te lachen. Inmiddels heeft hij een prothese en hij is er enorm blij mee; hij durft weer te lachen. En hij durft weer meisjes aan te spreken. Zijn zelfvertrouwen is weer aan het groeien.” Fred: “Er is meestal een groot verschil tussen voor en na de behandeling. Je ziet dat mensen stralen, weer zonder pijn kunnen eten en meer zelfvertrouwen hebben. Je kunt ze met dit project een duwtje geven om uit hun sociale isolement te komen, weer contact te maken. Dat raakt ons en daar doen we het voor.”
Verleden niet meer zichtbaar
Marije: “Het is soms schrikbarend om te zien dat mensen hele slechte gebitten hebben. Verschillende omstandigheden in hun verleden hebben daarbij een rol gespeeld. Het verleden blijft hun vanwege hun gebit achtervolgen. Het doet ons veel dat we er op deze manier aan kunnen bijdragen dat dit verleden niet meer zichtbaar is.”
Strenge selectie
De sociaal raadslieden doen dit project naast hun reguliere werk en werven er zelf de fondsen voor. Het project is de afgelopen twee jaar gefinancierd met donaties. Voor een deelnemer is een budget van maximaal 1000 euro beschikbaar. Het aantal mensen dat geholpen wordt hangt dus af van de hoogte van de donaties. “Afgelopen twee jaar zijn 22 mensen geholpen. Maar elke twee weken krijgen we wel een aanvraag binnen, dus de behoefte is groot”, aldus Marije. Fred: “Ambulant begeleiders, bewindvoerders en de gemeente signaleren veel en sturen mensen door. We zijn streng in onze selectie en kijken daarbij niet alleen naar de financiële situatie. Ons project is breder. Motivatie, de sociale situatie en of er een begeleider bij betrokken is spelen een grote rol.”
Nazorg is belangrijk
Fred: “We vinden het belangrijk dat mensen gemotiveerd blijven om hun gebit goed te blijven verzorgen. Vaak zijn ze blij dat hun gebit op orde is en willen we nazorg aanbieden om te stimuleren dit zo te houden. Bijvoorbeeld door elektrische tandenborstels of schoonmaaksetjes voor protheses voor hen aan te schaffen en controlebezoeken bij de tandarts te financieren. Als we deA-prijs winnen, zullen we het geld mede hiervoor gaan gebruiken.”
Lid worden? Kies zelf je contributie
We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen met onze coöperatie. Daarom kies je zelf of je jaarlijks 10, 25 of 50 euro bijdraagt. Je steunt ons hiermee niet alleen, je kunt ook gebruik maken van een aantal voordelen.