Beslagen ramen? Dit kan er aan de hand zijn 

Beslagen ramen


Wat kun je eraan doen?

Beslagen ramen? Dit kan er aan de hand zijn 

Nu het ’s avonds weer meer afkoelt en het vochtiger wordt, krijgen veel mensen beslagen ramen. Is dit erg, en wat kun je eraan doen? 

Vocht aan buitenkant is normaal 

Heb je dubbel glas en zit het vocht ’s ochtends aan de buitenkant? Dat is geen probleem en is normaal. Er is niks mis met het glas, het is juist een teken dat het glas goed isoleert, want de buitenste glasplaat is namelijk niet opgewarmd door de warmte vanbinnen. De koude en vochtige lucht buiten is als condens zichtbaar op het glas en verdwijnt in de loop van de ochtend vanzelf weer zodra de temperatuur oploopt en de luchtvochtigheid afneemt. Is het ene raam beslagen en het andere niet, dan heeft dit enkel te maken met de hoeveelheid beschutting door bijvoorbeeld struiken en of de wind vrij spel heeft of niet. 

Vocht aan binnenkant, ventileer! 

Zit het vocht aan de binnenkant, dan komt dit meestal door te weinig ventilatie. In huis produceer je dagelijks veel vocht, alleen al door uit te ademen. In de nacht verliest een mens gemiddeld rond de 350 ml water door adem en zweet. Ventileer je te weinig, dan stijgt de luchtvochtigheid en beslaan de ramen. Een hoge luchtvochtigheid vraagt ook veel energie als je de lucht wilt verwarmen. Ventileer dus zo veel mogelijk al je ruimtes, inclusief de badkamer, droog je was zoveel mogelijk buiten, zet je afzuiginstallatie aan als je kookt en maak je ventilatieroosters regelmatig schoon.  

Vocht tussen glasbladen, vervang 

Zitten er vochtdruppeltjes tussen de glasbladen van je dubbel glas, dan is je raam lek. Zo’n lek kan ontstaan door ouderdom, een fabricagefout of doordat het raam niet goed geïnstalleerd is. Het is dan tijd om het glas te vervangen.  

Enkel glas? Vervang! 

Heb je enkel glas, dan is beslaan normaal, maar vervang het snel voor dubbel glas: dat levert comfort op en scheelt jaarlijks op je stookkosten!