Wenum Wiesel
Warmtewandeling in je buurt
Zijn jij en je buren benieuwd hoe het is met jullie isolatie? Misschien is de gratis warmtewandeling iets voor jullie! Samen met een warmtefotograaf loop je in een groepje door je buurt. De warmtefotograaf maakt beelden van de buitenkant van jullie woning. En legt uit wat er op de beelden te zien is.
Wenum-Wiesel op weg naar aardgasvrij
In Nederland stappen we van het aardgas af. Ook in Wenum-Wiesel wordt de overstap gemaakt naar duurzame warmte. In de komende jaren is er informatie en hulp. Er is persoonlijk advies voor iedereen. Zodat je weet wat je kunt doen aan je huis, wat het kost en wat het oplevert. Daarmee kun je goed voorbereid beslissingen nemen op het moment wanneer het jou uitkomt en die aansluit bij jouw woonsituatie.
Gemeente Apeldoorn is samen met deA gestart in Wenum-Wiesel met informatie en activiteiten om je woning hierop voor te bereiden. Ook kijken we welke dingen we gezamenlijk kunnen organiseren. Heb je ideeen of wensen? Neem contact met ons op. Doe je mee?
Warmtepomp
Gemeente Apeldoorn heeft onderzoek gedaan naar de beste manier van verwarmen voor Wenum-Wiesel. Door de grootte van het dorp en het type woningen is aansluiten op een Apeldoorns warmtenet niet mogelijk. In Wenum-Wiesel is de elektrische warmtepomp voor veel woningen daarom de beste oplossing.
Isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken
Daarom gaan we onze huizen de komende jaren zoveel mogelijk isoleren. Zo hebben we minder energie nodig om te verwarmen. Ventileren in woningen is dan extra belangrijk. Een goed geïsoleerd en geventileerd huis kan worden verwarmd met een warmtepomp. Koken gebeurt op inductie. In combinatie met zonnepanelen, is het huis dan duurzaam en klaar om te verwarmen zonder aardgas.
Wat is duurzame warmte?
Veelgestelde vragen
-
1Wat gebeurt er de komende drie jaar?
In de komende drie jaar is er voor iedere bewoner van Wenum-Wiesel informatie, hulp en advies beschikbaar. Vanuit gemeente Apeldoorn en vanuit deA.
Ook kijkt deA samen met bewoners van Wenum-Wiesel of er gemeenschappelijke oplossingen of acties mogelijk zijn. En wat de wensen en ideëen zijn.
deA organiseert samen met bewoners informatieavonden over onderwerpen die belangrijk zijn voor de de woningen in Wenum-Wiesel.
Er is een webpagina en er zijn nieuwbrieven om je op de hoogte te houden.
Lijkt het je leuk hierbij betrokken te zijn? Of wil je laten zien hoe jij het aanpakt? Meld je aan. Dan nemen wij contact met je op.
-
2Waarom de warmtepomp?
Waarom wordt de warmtepomp gezien als de beste optie voor woningen in Wenum-Wiesel?
Over warmtenet
Het verwarmen van woningen kan op verschillende manieren. Bijboorveeld door een warmtenet, maar dat is vanwege de ligging en de grootte van Wenum-Wiesel geen optie.
Waterstof en groen gas
De beschikbaarheid van groen gas is naar verwachting ook richting 2050 zeer beperkt voor de gebouwde omgeving. Ditzelfde geldt voor waterstof. Wachten op groen gas of waterstof als oplossing is daarom geen optie.
Kleinschalige warmtenetten
Het wel mogelijk te kijken naar kleinschalige innovatieve lagetemperatuur warmtenetten, bijvoorbeeld voor een rij of complex.
Hout of pellets
Grootschalig overgaan op verwarmen met hout en pellets zou veel meer vervuiling betekenen. En daarbij heb je meestal nog een aparte oplossing nodig voor het voor leveren van warm water.
Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een tussentijdse oplossing waarmee je nu al aardgas bespaart. In de toekomst is een volledig elektrische warmtepomp nodig.
Doel: warmtepomp
Einddoel voor de meeste woningen in Wenum-Wiesel is daarom de warmtepomp: een heel zuinige en rendabele manier van verwarmen van een goed geïsoleerd huis.
-
3Wanneer stopt het aardgas in Wenum-Wiesel?
We weten nog niet exact wanneer het leveren van aardgas stopt. Maar hoe eerder je het einddoel weet, hoe meer tijd je hebt om je voor te bereiden en je huis aan te passen.
In Wenum Wiesel is het verwarmen met de warmtepomp het einddoel. Dat is belangrijk om te weten met het maken van keuzes in je huis.
Bijvoorbeeld: het kopen van een inductiekookplaat bij het vervangen van de keuken. Of het kiezen voor vloerverwarming wanneer je je vloer vervangt.
Dat is de reden dat gemeente Apeldoorn nu al is gestart met het informeren over het perspectief qua warmtevoorziening in Wenum-Wiesel. Zodat bewoners de tijd hebben om zich voor te bereiden.
-
4Ik ben huurder, wat betekenen de plannen voor mij?
Woningcorporaties verduurzamen voor 2030 alle woningen. Ook gaan zij aan de slag met het overstappen naar aardgasvrij. Als je huurder bent, hoor je te zijner tijd van je verhuurder hoe je kunt overstappen op duurzame warmte.
Je kunt ook zelf aan de slag om je energieverbruik te verlagen. Dat scheelt nu alvast op de energierekening. Vind je het fijn als iemand met je meekijkt? Vraag je energiecoach!
Die helpt je met tips, adviezen en gratis materialen.
-
5Ik ben woningeigenaar, wat betekenen de plannen voor mij?
Voor veel inwoners van Wenum Wiesel is de elektrische warmtepomp in de toekomst de beste oplossing voor het duurzaam verwarmen van hun woning Als woningeigenaar bent u zelf verantwoordelijk om over te stappen op duurzame warmte. Dit hoeft u niet alleen te doen. Er is gratis hulp en advies beschikbaar zodat u uw woning kunt voorbereiden en zodat u straks kunt overstappen. Ook zijn subsidies en leningen beschikbaar.
Aanbod voor je woning
€ 50 voor jouw groene maatregel!
Heb je een maatregel genomen in 2024? Denk aan: zonnepanelen, een groendak, een warmtepomp of isolatie? Wanneer je je factuur, kassabon of getekende offerte instuurt, ontvang je een waardebon t.w.v. €50.
Deze munt mag je uitgeven bij Tuinwinkel de Boshommel, ’t Pannekoekrestaurant of bij Bakkerij van der Wal Jolink. Of kies voor het slimme stekkerpakket bij Expert Korianderplein.
Bekijk welke maatregelen er nog meer in aanmerking komen en doe mee! Indienen kan t/m 24 januari 2025.
Heb jij al een offerte, kassabon of factuur van jouw groene maatregel ingestuurd?
Buurverhalen
Nieuws
Meer berichtenBenieuwd of jouw woning klaar is om van het aardgas af te gaan?
Meld je aan voor de Thuisscan. Op basis van jouw slimme meterdata en extra gegevens over je woning ontvang je binnen 5 werkdagen een Thuisscan in je mailbox. En heb je een indicatie of je huis klaar is om van het aardgas te gaan. Ook weet je meteen of en eventueel welke warmtepomp geschikt is. Let op: alleen voor inwoners van Wenum-Wiesel.
Op de hoogte blijven van de activiteiten in Wenum-Wiesel?
Meld je aan voor de updates voor nieuws en activiteiten.